Jerez - testy Moto3, 4. den

Poslední půlden testů IRTA byl dnes na programu na okruhu Jerez de la Frontera. Nejrychlejším pilotem nejen závěrečného testování kubatury Moto3 byl nakonec Luis Salom časem 1.46.374 - ten zajel i nejrychlejší čas za celé 4 dny vůbec - před Alex Rinsem - 1.46.610 a před jeho týmovým kolegou Alexem Marquezem - 1.47.671. Náš Jakub Kornfeil zajel svůj dnešní nejlepší čas výkonem 1.48.168, což znamenalo místo 8.

V pozdním středečním večeru nastal v paddocku "Circuito de Jerez" nečekaný šrum. Několik týmů Moto3 se totiž rozhodlo ukončit předčasně testování a odjet domů. Jedna dobrá zpráva se ale velmi rychle paddockem roznesla: Tým Calvo, dříve známý jako "LaGlisse" potvrdil, že Maverick Viñales nebude muset - pokud nenastanou komplikace - vynechat úvodní závod v Kataru. 18-letý Španěl sice ztratil po svém pádu 2,5 cm svého pravého prsteníčku - tedy nikoliv původně avizovaném ukazováčku - ale: "Zítra bude rána vyčistěna a pokud nenastanou komplikace a bude se prst kvalitně dezinfikovat, tak může začít léčba", cituje «Motocuatro» Dr. Mira a ten dále dodává: "Rozhodne dalších 48 hodin. Nenastanou-li komplikace a rána bude několik dní v klidu, tak může Maverick v Kataru startovat".

Takže topfavorit MS-Moto3 musí vynechat pouze privátní test KTM, plánovaný na neděli a na pondělí, kdy měl testovat společně s Luisem Salomem.
Jinak velkým překvapením testů byl včera týmový kolega Jonase Folgera brazilský pilot Eric Granado (16). Ten byl po loňské neúspěšné sezóně v Moto2 - v 11 závodech bez mistrovského bodu a nejlépe jako 21. v Mugellu - dopředu označen jako poražený roku 2013. Ovšem včera, když Jonas Folger byl dle očekávání opět třetí, tak jeho nový týmový kolega Eric Granado se zaskvěl sedmým místem, když na favorizovaného Mavericka Viñalese ztratil pouhých 1.139 sec.
Nejrychlejším je zatím Alex Rins časem 1.46.610 před svým týmovým kolegou Alexem Marquezem - na snímku (+0.376) a Miguelem Oliveirou (+0.938). Luis Salom (+0.963) a Jonas Folger (+1.092) pak dokompletovali Top-5.
V závěrečné hodinovce se nejen přesypalo pořadí čtvrtého dne, nýbrž celého čtyřdenního testování a také časová tabulka obou dvou letošních testů na okruhu Jerez de la Frontera vůbec. Tovární pilot KTM a úřadující vicemistr světa Luis Salom dokázal zastavit stopky za 1.46.374 min. a tak rychle na tomto okruhu ještě nikdo s motocyklem Moto3 nejel. Druhý skončil ve finále Alex Rins (+1.083) a třetí jeho týmový kolega Alex Marquez (+1.297). Jonas Folger (+1.393) a Niccolo Antonelli )+1.657) pak dokompletovali Top-5 dnešního finálového testování této kubatury. Za šestým Efrenem Vazquezem se jako sedmý umístil časem 1.48.168 náš Jakub Kornfeil.
Luis Salom před Alexem Rinsem a Alexem Marquezem - všichni KTM je pořadí nejrychlejšího tri kubatury Moto3 závěrečného dne na okruhu Jerez de la Frontera. Miguel Oliveira (Mahindra) - na snímku - a Jonas Folger (Kalex-KTM) pak dokompletovali Top-5 kubatury Moto3.
Následovali Niccolo Antonelli (FTR-Honda), Efren Vazquez (Mahindra), jako osmý náš Jakub Kornfeil (Kalex-KTM), Zulfahmi Khairuddin (KTM) a John McPhee (FTR-Honda) a to byla elitní desítka kubatury Moto3 čtyřdenních testů - tedy posledních před úvodním závodem v Kataru.   

Nejrychlejší čas minulých testů: Maverick Viňales 1.46.805
Nejlepší čas našeho jezdce z testů: Jakub Kornfeil 1.48.699
Traťový rekord: 2012 Romano Fenati 1.52.774
Nejrychlejší kolo: 2012 Romano Fenati 1.49.760

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist