Hanika startuje poprvé z první řady

Český motocyklový závodník Karel Hanika odstartuje do závodu TT Assen nejnižší kubatury Moto3 třetí z první řady, což je jeho dosud nejlepší kvalifikační výsledek od příchodu do paddocku mistrovství světa silničních motocyklů. Společně s jezdcem z Brna startuje z první řady vítěz kvalifikace Ital Enea Bastianini a druhý Španěl Jorge Navarro. Oba jezdci mají k dispozici Hondu, Hanika sedlá KTM.

V kombinaci časů čtvrtečních volných tréninků zajel Karel Hanika své maximum na 1'42,553 sekundy a obsadil páté místo, což byl velmi nadějný vstup do závodního víkendu TT Assen.

„Assen je má oblíbená dráha,“ řekl ve čtvrtek Karel Hanika. „Mám to tady moc rád a rád tu také závodím. V prvním tréninku jsme se postupně zaměřili na jízdu, abychom získávali rychlost a zjistili, jak fungují pneumatiky. Ve druhých jízdách jsme odpoledne dokázali hned v úvodu zajet pár rychlých kol a dokonce jsem byl nějakou chvíli první. Pevně věřím, že zítra budu ještě rychlejší, protože jsem měl v rychlých kolech provoz na trati a byl nucen předjíždět.“

Karel Hanika měl pravdu a v pátek skutečně zrychlil a to tak výrazně, že ještě deset minut před koncem kvalifikace byl první a těsně po vypršení čtyřicetiminutového limitu figuroval na druhé pozici. Nakonec je z toho třetí místo na startu a parádní výchozí pozice pro jezdce týmu Red Bull KTM Ajo.

„Snažili jsme se hned od začátku zajet na měkké pneumatice dobrý čas. Strategie fungovala dobře, třebaže jsem nezajel nějak zvlášť rychlých kol, pointou kvalifikace je jedno rychlé kolo a to jsme přesně udělali. Pro sobotu budeme ještě na motorce pracovat, abychom jednak ušetřili pneumatiky po celou délku závodu a v posledních kolech byli silní. Je to úspěšný den, ale body za tréninky nejsou, takže musíme dál pracovat.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist