Fenati: Nová italská naděje

Současná motocyklová Itálie nemá v mistrovství světa motocyklů moc důvodů k radosti, neboť výsledky Iannoneho či Corsiho v mistrovství světa Moto2, a to už vůbec nemluvě o dosavadním fiasku Valentina Rossiho v MotoGP, vůbec neodpovídají představám italských tifosi. Ještěže do MS nové kubatury Moto3 vtrhl jako bouře "Rookie" Romano Fenati.

16-letý Rookie Romano Fenati vyhrál chaotický závod kubatury Moto3 v Jerezu a je aktuálním lídrem šampionátu této kubatury před velkým favoritem Maverickem Viñalesem.
Mladý Ital Romano Fenati - svěřenec ex-šampiona Roberta Locatelliho v týmu Italia FMI - dokázal už v prvním letošním závodě svůj obrovský talent. V Kataru se totiž musel sklonit pouze před favorizovaným Maverickem Viñalesem. V Jerezu ale využil rodák z Ascoli Picena své šance. V závodě plném pádů jiných jezdců a řady zvratů si zachoval chladnou hlavu a hodně tvrdý závod dokázal vyhrát před Španělem L. Salomem a zkušeným Němcem Cortesem.

Zajímavostí je, že tento Ital nestartoval v žádném závodě Grand Prix s wild card - bylo to způsobeno jeho nízkým věkem, neboť 16. narozeniny oslavil totiž teprve 15. ledna - a tak na mezinárodní úrovni dal o sobě vědět vůbec poprvé loňským ziskem titulu mistra Evropy ve "dvácách", když za sebou nechal oba favorizované Španěly Rinse a A. Marqueze a také svého krajana a mistra Itálie Antonelliho.
"Vítězství mě samozřejmě udělalo hodně šťastným. Měl jsem velmi dobrý start a když jsem se dostal do vedení, tak jsem byl schopen své závodní tempo udržet až do konce závodu", byl po závodě hodně spokojený Fenati.

V celkové klasifikaci mistrovství světa Moto3 vede nyní Romano Fenati s náskokem 10 bodů na Mavericka Viñalese, který po výborné stíhací jízdě - po svém pádu, dokázal ještě dojet do cíle na šestém místě. Před následujícím závodem v Estorilu říká italský talent: "Jerez byl obrovským zážitkem se skvělým konečným výsledkem, který nás v bodovací tabulce posunul hodně nahoru. Nyní se těším na novou výzvu na technicky náročné trati v Estorilu".
Romano Fenati svým vítězstvím teprve ve svém druhém závodě v Grand Prix, přičemž v tom absolutně prvním skončil jako druhý, dává vzpomenout na výsledky svého legendárního krajana Lorise Capirossiho, který se hned ve své první sezóně v Grand Prix stal mistrem světa a dokázal v té své premiérové sezóně také vyhrát - ovšem Fenati svými prvními dvěma letošními závody už dokázal "Capirexe" překonat a v této statistice se dostal i před Valentina Rossiho. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist