Danny Kent – Mistr světa Moto3

Velká Británie má svého mistra světa v motocyklové Grand Prix poprvé od roku 1977. Tehdy slavil titul světového šampiona jezdec pětistovek Barry Sheene, dnes je to závodník třídy Moto3 Danny Kent.

Jednadvacetiletý Danny Kent (dvaadvacet mu bude 25.listopadu) začínal se závoděním jako většina současných britských závodníků v minimoto a následně v seriálu Aprilia Superteen Championship. V tomto šampionátu byli takoví jezdci jako Casey Stoner, Cal Crutchlow nebo Bradley Smith. Na domácí půdě Kent dosahoval velmi dobrých výsledků a proto následovala cesta do španělského šampionátu, kde jel v roce 2008 třídu do 125ccm a skončil celkově devátý.

Odrazovým můstkem na světovou scénu byla jeho účast v Red Bull Rookies Cupu. Premiérovou sezonou byl pro Kenta rok 2009. Vyhrál jeden závod a celkově se umístil na čtvrtém místě. Vítězem tohoto ročníku byl tehdy český závodník Jakub Kornfeil. O rok později Danny Kent v Rookies Cupu vyhrál celkem tři závody a rozdílem jednoho jediného bodu nezískal celkové vítězství. Tehdy ho porazil Američan Jacob Gagne, který v posledním klání v Misanu dojel druhý za Kentem.

První zkušenost v mistrovství světa byla pro Kenta domácí Grand Prix Velké Británie, jenž se v roce 2010 jela na okruhu v Silverstonu a Kent tam nastoupil na divokou kartu s Hondou RS125R týmu Aztec Grand Prix. Závod nedokončil, ale další šance na sebe nenechala dlouho čekat, když Brit nahradil u stáje Lambretta Reparto Corse Isaaca Viñalese a dokončil sezonu počínaje Velkou cenou Japonska a konče závěrečným podnikem ve Valencii. Ani jeden závod nedojel do cíle kromě Austrálie, kde byl jednadvacátý.

Rok 2011 byl pro Danny Kenta jeho první kompletní sezonou stálého jezdce mistrovství světa. Šanci dostal od prestižní stáje Aki Aja a v barvách Red Bull Ajo jel v sedle Aprilie RSA 125. Týmovým kolegou britského závodníka byl Němec Jonas Folger a oba byli v průběhu roku podobně konkurenceschopní. Nejlepším výsledekem sezony bylo čtvrté místo z Velké ceny Španělska a celkově Kent sezonu uzavřel jedenáctý.

Zásadní změna nastala v roce 2012, když třídu do 125ccm nahradily čtyřdobé čtvrtlitrové jednoválce kategorie Moto3. V sedle KTM získal své první umístění na stupních vítězů v Assenu, kde byl třetí, první vítězství oslavil v Japonsku a sezonu uzavřel druhým prvním místem roku ve Valencii. Celkem nasbíral 154 bodů a to mu stačilo na celkové čtvrté místo.

Možná to bylo unáhlené rozhodnutí, ale v roce 2013 přestupuje Danny Kent do kategorie Moto2 k týmu Tech 3 Racing. Pro britského závodníka velmi náročná sezona, která mu neumožnila se přizpůsobit nové třídě tak, jak by očekával on nebo vedení týmu. S motocyklem Mistral 610 zajel nejlépe v Brně a Sepangu, kde byl dvanáctý. Padlo rozhodnutí vrátit se zpátky do třídy Moto3 a znovu k týmu Aki Aja, tentokrát ale ne na KTM, ale nově na Husqvarnu. V sezoně boduje dvěma třetími místy a končí ji celkově osmý.

Danny Kent u Aki Aja nezůstal a pro rok 2015 zvolil přestup k týmu nejnižší kubatury MS Leopard Racing. Toto rozhodnutí bylo pro britského závodníka zásadní, protože v Kataru skončil druhý a následně zaznamenal sérii tří vítězství v řadě. V domácí Velké ceně Velké Británie vyhrál už pošesté a bylo jasné, že vidíme letošního mistra světa, protože jeho náskok byl obrovský.

Hra nervů začala s druhou polovinou sezony v níž Kent od zmiňovaného závodu v Silverstonu už ani jednou nevyhrál a ani jednou nezískal umístění na stupních vítězů. Jeho soupeřem v boji o titul byl Enea Bastianini, ale nakonec to byl Miguel Olivera, který zaznamenal neuvěřitelný finiš a ve finále byl celkem dost blízko šance Kenta porazit. Bitvu o titul měl ale ve svých rukou Kent, protože záleželo jen na něm, jak on si v jednotlivých závodech poradí a kolik bodů získá. Od Japonska neproměnil mečbol v Austrálii ani v Malajsii, takže bitvu o titul rozhodlo až poslední kolo ve Valencii.

Do závodu startoval Danny Kent kvůli problémům s převodovkou až osmnáctý. Rozhodující bylo pro Brita získat dva body, které potřeboval k zisku titulu bez ohledu na to, na jaké pozici závod dokončí Miguel Oliveira. Danny Kent projel cílem devátý a všichni v boxech Leopard Racingu propukli v jásot. Danny Kent je Mistrem světa Moto3 2015 a Velká Británie má svého nového šampiona.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist