Z Oulton Parku si Smrž odváží dva body

Český motocyklový jezdec Jakub Smrž absolvoval závodní víkend britského seriálu Superbiků BSB, který měl na programu hned tři závody. Ten sobotní dokončil český jezdec šestnáctý, ve druhém klání byl sedmnáctý a bodovaný výsledek přišel až v posledním třetím závodu, který Smrž dokončil na čtrnácté pozici.

Závod (2)
Počasí se nakonec umoudřilo a první nedělní závod se pojede na suchu. Kuba startuje z osmnáctého místa a reakce na světla byla velmi dobrá. Ve stejném duchu Kuba pokračuje i v prvním kole během kterého se posouvá na šestnáctou příčku. Bohužel v dalších dvou kolech se Kuba propadá, a i když jezdí lepší časy než Barry Burrell, který je na bodech, tak mu stále první patnáctka uniká. V pátém kole Kuba zatáhne a jede lepší čas než skupina bojující o desáté místo. Tím se dostává za Baioxe a zapojuje se do boje o body. Pořadí se míchá a náš jezdec jede těsně nalepený za trojnásobným mistrem supersportů Karlem Harrisem.

Toho Jakub předjíždí a před sebou má starého známého, kterým je Bazza Burrell. Toho Kuba během jednoho kola dojíždí, ale Barry Kubu neustále zavírá a oba najednou jedou výrazně pomaleji, takže se na ně dotahuje bývalý jezdec MS Supersport Jessopp. V dalším kole už jde o tříčlennou skupinu, která spolu tvrdě bojuje. Díky tomu se jim bohužel vzdalují soupeři, kteří jedou před nimi. Tři kola před cílem skupinka dojíždí Ruttera, toho Kuba po kole předjíždí, ale bohužel se přes něj dostává Jessopp. Přichází šachovnicová vlajka a Kuba ji protíná jako sedmnáctý. V závodě rozhodně nebyla nouze o souboje, ale o body bohužel ano.

17. Jakub Smrž (Padgetts Honda)
„Dnes se mi jelo mnohem líp a jel jsem i víc uvolněně, což bylo vidět i na časech. Povedlo se mi první kolo, ale bohužel jsem byl vytlačen téměř mimo trať a pak jsem ještě projel rovně šikanu, takže výsledek byl hroznej. Mám z toho ale mnohem lepší pocit než včera a těším se na druhou jízdu. Když se mi povede začátek a bude to bez kolizí, tak by to mohlo být na body. To sice není zrovna dobrý cíl, ale tady na té trati to momentálně bude maximum.“

Závod (3)
Tentokrát Kuba startuje z patnáctého místa a hned po startu se posunuje o pozici dopředu. Úvodní část závodu tedy znovu nebyla vůbec špatná. Jakub jede za svým kamarádem Hickmanem, ale v tu chvíli, po problémech Ruttera, na trať vyjíždí Safety car. Tato situace Kubovi díky jeho pomalejší Hondě ještě nikdy nepomohla, ale uvidíme. Safety car zůstává na trati poměrně dlouho a na Kubu se lepí starý lišák Walker na rychlé Kawasaki. Obávané se stává realitou a po zajetí Safety caru jede Kuba patnáctý, když Walker předjíždí jak jeho, tak Hickeyho, který jede také na privátní Hondě. V dalším kole jede náš jezdec rychleji než všichni před ním až po osmého Farmera. Díky tomu se znovu dostává za záda Hickmana, ale na své krovce má "Bombera" Harrise, který se za ním vytáhl. Mezitím chybuje Kiyonari a Kuba jede čtrnáctý. Vytvořila se skupina od osmého do šestnáctého místa a ve druhé půlce závodu to bude asi pěkná řežba.

Ze závodu odpadá PJ Jacobsen a Jakub jede třináctý. Skupina dojíždí šestého Mainwaringa a dočkáváme se opravdu těsného závodění, stejně jako ve vedoucí skupině. Na obrovskou druhou skupinu se znovu dotahuje Kiyonari a projíždí jí jak horký nůž máslem, což odnáší Kuba propadem na čtrnácté místo. Na stejném místě Kuba závod také závod dojíždí a odváží si tak dva body. Na jednu stranu je škoda, že se zrovna v Oultonu jely tři závody a Kuba tak ztratil kopu bodů, ale je dobře, že se náš jezdec postupně rozjezdil a může tak Oulton opouštět v trochu lepší náladě. Čtrnácté místo tomu moc nenapovídá, ale Kuba tentokrát předvedl poměrně solidní výkon, který byl na míle vzdálen například sobotnímu závodu. První šestka nebyla zase tak daleko, takže je na čem pracovat.

14. Jakub Smrž (Padgetts Honda)
„Dva body sice nejsou na vyhazování čepic, ale na rozdíl od prvních dvou závodů můžu říct, že to trochu k něčemu vypadalo. Opět se mi povedl start a začátek závodu, ale hlavně jsem se celou dobu držel skupiny o 10. místo. Sice jsem ještě nebyl dost rychlej na to, abych nějak do té skupiny zasáhl a spíš jsem se jich zuby nehty držel. Šlo ale aspoň o trochu pozitivní závěr víkendu ... .“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist