V prvním závodě byl Smrž osmý, druhý nedokončil

Český motocyklový závodník Jakub Smrž dnes v sedle motocyklu stáje Padgetts Honda projel cílem prvního závodu britského seriálu Superbiků BSB v Snettertonu osmý. Do druhého klání startoval z osmé pozice, ale i když měl tuto partii velmi dobře rozehranou, vyjel mimo trať a závod nedokončil.

Jakub Smrž (Padgetts Honda)
Warm up:
8.místo ... +1.162

Pro zahřívací trénink připravil tým menší změny v předstihu, které by měli Kubovi pomoct během přidávání plynu v zatáčce, snad budou fungovat. První rychlé kolo pro našeho jezdce znamená třetí příčku. Kolo na to se Kuba zlepšuje v prvním a třetím sektoru, ale uprostřed trati ztrácí a propadá se na osmou příčku. Přichází dalším nadějně rozjeté kolo, ale Jakub znovu potkává Howartha a v posledním sektoru trochu ztrácí. Přesto však zrychluje, na což navazuje v dalším kole a posouvá se na sedmé místo. Ke konci Warm upu překvapivě padá Josh Brookes, ale hned je zpět na nohou a sbírá kousky kapotáže. Motorka také nevypadá úplně špatně. Kuba nakonec končí na osmém místě.

Jakub Smrž (Padgetts Honda)
Závod 1:
8.místo ... +20.654

Za krásného slunečného počasí se vše chystá ke startu. Kubu navštěvují VIP osoby šampionátu proběhne pár vtípků a jde se nato. Do první zatáčky je to daleko a to bude pro Kubu a jeho Hondu těžký úkol. Kuba po startu párkrát poskočí, ale start se daří! Kuba drží svoji pozici a je nalepený na Bridewella. Za Jakubem pak jede PJ Jacobsen. Bathams Honda zase zlobí a Bridewell opět odstupuje. Kuba jede tedy sedmý. Po Tommy však na trati zůstává olej a na dráhu tedy míří safety car, který zajede hned po jednom kole. Kuba tedy se tedy do závodního tempa dostane nalepený na Walkerovi. Bohužel na Kubovi je nalepen Westmoreland, který po návratu safety caru do depa využívá sílu svého BMW a na cílové rovince Kubu předjíždí a za chvíli ho následuje i PJ Jacobsen.

Westy nezvládá držet tempo druhé skupiny a vyjíždí mimo trať, takže Jakub se opět dostává na osmou příčku. Bohužel na šestého Walkera má již duo Jacobsen - Smrž menší ztrátu, tu však postupně snižují. Za nimi se vyváží další nováček Josh Waters na Milwaukee Yamaze. V desátém kole je tato skupinka již na Walkerovi. První pětka ve složení Lowes, Brookes, Byrne, Ellison a Kiyonari všem odjíždí, ale za ní jsou jezdci velmi vyrovnaní a tvrdě bojují. Bohužel Kuba momentálně tahá za kratší konec a Kubu předjíždí australský šampion Josh Waters.

Pořadí se míchá, Walker musí kvůli technice odstoupit, ale Kuba se dopředu neposouvá, jelikož je zapojen do boje s Westmorelandem a Harmsem. Za naším jezdcem pak ještě zlobí rychlé BMW Kirkhama. Boje jsou tvrdé a Jacobsen padá a klouže mezi jezdce, kteří se mu naštěstí vyhýbají. Pořadí se znovu míchá a Kuba jde před Westyho, ten mu to však v posledním kole vrací. Kuba se na cílovce snaží ještě předjet Harmse a nakonec končí na své startovní pozici - osmí místo a vylepšení jeho dosavadního nejlepšího výsledku v BSB.

Jakub Smrž (Padgetts Honda)
Závod 2:
DNF

Do druhého závodu bude Kuba startovat z osmé pozice, která je mu tento víkend snad souzená. Nebude to lehký boj. Jeho Honda v prvním závodě ztrácela na nejrychlejší Westmorelandovo BMW 16 kilometrů za hodinu, což je o to horší, že jsou zde dvě hodně dlouhé rovinky. Do druhého závodu nenastupuje Rutter - nemají náhradní motor. Při nájezdovém kole se Kubův motor choval trochu zvláštně, tak snad bude vše v pořádku. Start není úplně špatný, ale po pár zatáčkách Kubu vytlačí Waters a tak se před něj dostává i Jacobsen. Těsně za Jakubem se odehrála těžká havárie Kirkhama, kterému se už nevyhnul Harms a jeho motorka je v plamenech. Na trati je tedy opět safetycar. Další dvě se jedou stále za safetycarem. Za Kubou pak jede Dan Linfoot. V pátém kole se začíná znovu závodit, ale vedoucí Shakey všechny napíná a za plyn bere na poslední chvíli.

Po restartu je náš jezdec za Ellisonem a za pár zatáček už číslo 96 předjíždí a je opět osmý. Bohužel tím Jakub trochu ztrácí na Jacobsena, toho ale stahuje tempem půl sekundy na kolo. Tou dobou jede náš pilot stejné časy jako čtvrtý Westmoreland. V osmém kole je už Jakub na zadním kole Tyco Suzuki PJe ale přitáhl s sebou i Linfoota a Waterse. Kolo na to přichází postup na sedmou příčku. Kuba se hned od zbytku odpoutává, ale na Walkera je to už daleko. Bohužel chvilku na to přichází v poslední zatáčce první zaviněný pád od loňského Brands Hatch (vyjetí do štěrku a lehký pád v tréninku). Škoda, že přišel zrovna v pěkně rozjetém závodě, ale nedá se nic dělat. To jsou závody.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist