Superpole vyhrál Luke Mossey, Smrže zastavila technika

Pole position na startu prvního závodu v Brands Hatch dnes vybojoval Luke Mossey z týmu Quattro Plant Teccare Kawasaki. Domácí jezdec Shane Byrne byl od prvního tréninku nejrychlejší, vyhrál také poslední třetí trénink a obě kvalifikace, Superpole ale nedotáhl do vítězného konce a podlehl Mosseymu rozdílem jedné desetiny. Český zástupce v BSB Jakub Smrž měl sobotu velmi dobře rozjetou, ale technické problémy nakonec jezdce stáje Smiths Racing BMW zastavily ve druhé kvalifikaci, takže do prvního klání odstartuje sedmnáctý. Oba nedělní závody můžeme sledovat na TV stanici Eurosport 2.

Třetí volný trénink v sobotu vyhrál domácí závodník Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který byl s časem 1'24,838 sekundy o téměř čtyři desetiny rychlejší než druhý v pořadí Jason O'Halloran (Honda Racing). Třetí Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) ztratil na prvního 0,622 sekundy. Časy do pátého místa zajeli Glenn Irwin (Be Wiser Ducati) a Richard Cooper (Buildbase BMW)

Dobře si vedl český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW), protože ten si s časem 1'25,951 sekundy zajistil deváté místo, když na prvního Shane Byrneho ztratil 1,113 sekundy. První desítku uzavřel Peter Hickman (JG Speedfit Kawasaki). Znovu mimo Top10 je Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), které mu se v trénincích nedařilo.

MCE Insurance British Superbike Championship - 3.volný trénink (Top10)
Sobota, 6.srpna 2016 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - 1'24.838
2 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +0.380
3 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +0.622
4 - Glenn Irwin - Be Wiser Ducati - +0.648
5 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +0.879
6 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +0.988
7 - Danny Buchan - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +1.018
8 - Christian Iddon - Tyco BMW - +1.089
9 - Jakub Smrž - Smiths Racing BMW - +1.113
10 - Peter Hickman - JG Speedfit Kawasaki - +1.214

V sobotu odpoledne jeli jezdci superbikového šampionátu kvalifikační jízdy, které jsou rozděleny na tři části s tím, že v posledním Superpole bojuje devět nejlepších o první místo na startu prvního závodu. V první kvalifikaci zajel nejrychleji Shane Byrne (Be Wiser Ducati) časem 1'25,097 sekundy. Druhý Jason O'Halloran (Honda Racing) ztratil čtyři desetiny, třetí Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) byl o půl sekundy pomalejší. Jakub Smrž nastavil osmý čas 1'25,860 sekundy, což českého jezdce dostalo na osmé místo a zároveň s výbornými vyhlídkami do druhé kvalifikace.

Přesně v okamžiku, když Michael Laverty (Tyco BMW) zajel čas 1'25,823 sekundy a posunul se na špici časomíry, druhou kvalifikaci zastavily červené vlajky. Důvodem byly zřejmě technické problémy motocyklu Jakuba Smrže, který zůstal stát na trati. Neuvěřitelná smůla, protože dnes to měl český závodník dobře rozjeto a do závodu tak bude startovat sedmnáctý.

Potom, co jezdci ve druhé kvalifkaci pokračovali dál, šel čtyři minuty před koncem do čela výsledkové tabulky Shane Byrne, jehož maximum bylo 1'25,052 sekundy. Domácí jezdec nakonec druhou kvalifikaci vyhrál a postoupil do Superpole podobně jak druhý Jason O'Halloran nebo třetí Glenn Irwin (Be Wiser Ducati). Postup si zajistil také šestý Leon Haslam, který byl poprvé o víkendu v Top10 a posledním postupujícím byl devátý Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki).

V Superpole rozhodně překvapil mladý závodník Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki), jemuž se podařilo časem 1'25,383 sekundy překonat dosud nejrychlejšího Shane Byrne a vyhrát pole position na startu závodu v Brands Hatch. První řadu na startu uzavře Tommy Bridewell. Výborně si vedl čtvrtý Australan Broc Parkes (ePayMe Yamaha), Leon Haslam odstartuje šestý. Ve svém měřeném kole havaroval Jason O'Halloran (Honda Racing), který tak odstartuje devátý. Naštěstí u jezdce Hondy nedošlo k žádnému vážnému zranění.

Český jezdec BMW Jakub Smrž k sobotní kvalifikaci poznamenal: „Co k tomu říct ... . Minule jsme to vyladili a byl jsem nadšenej jak už dlouho ne. První kvalifikaci jsme zvládli naprosto hladce s rezervou, bohužel v druhé se zastavila motorka. V nájezdu do měřeného kola ztratila výkon.“

„Chtěl jsem dojet do boxu, kdyby to byla nějaká banalita, ale v půlce kola se zastavila úplně. Je to první technický problém, který nás letos potkal, ale naštve to … . Zrovna dnes a v kvalifikaci. Rozhodně máme rychlost, takže se těším na závody. Nebude to lehké ze sedmnáctého místa, ale budu bojovat. To mi věřte !!!“


První závod superbiků má start v neděli ve 14:30 hodin (SEČ), druhý závod startuje v 17:30 hodin. Oba mají po dvacet kol a lze je sledovat na TV stanici Eurosport 2. První klání je ze záznamu v 17hodin, druhý závod dávají v přímém přenosu.

MCE Insurance British Superbike Championship - Superpole
Sobota, 6.srpna 2016 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - 1'25.383
2 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - +0.111
3 - Tommy Bridewell - Bennetts Suzuki - +0.324
4 - Broc Parkes - ePayMe Yamaha - +0.402
5 - Glenn Irwin - Be Wiser Ducati - +0.414
6 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - +0.510
7 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +0.553
8 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +0.556
9 - Jason O'Halloran - Honda Racing -

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist