Pole position v Oulton Parku získal Leon Haslam

Druhé kolo britského šampionátu má netradiční formát víkendu, protože je podřízen státnímu svátku, který mají Britové v pondělí. Fanoušci můžou na závodní dráhu dorazit ve dnech volna, což výrazně zvyšuje návštěvnost. Sobota patřila tréninkům, dnes byla na programu kvalifikační neděle. Jezdci třídy superbiků jeli dopoledne poslední třetí trénink, odpoledne absolvovali tři kvalifikační sekce z nichž vyšel jako vítěz Leon Haslam, který tak vyhrál druhou pole position sezony. Nedařilo se českým závodníkům. Matěj Smrž spadl ve třetím tréninku a do kvalifikace nenastoupil. Jakub Smrž se do závodu kvalifikoval třiadvacátý.

Už ve třetím deštivém tréninku Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki) naznačil svým nejrychlejším kolem 1'47,682 sekundy, že dnes bude rychlý a to i přes nepřízeň počasí potvrdil s výraznou převahou, když v poslední třetí kvalifikaci jako jediný zajel čas pod minutu a čtyřiačtyřicet sekund. Pole position na startu si jezdec Kawasaki vybojoval časem 1'43,633 sekundy.

„Dosud to byl dobrý víkend, protože se nám dařilo postupovat stále dopředu,“ uvedl spojený Leon Haslam. „Kvalifikace byla náročná a hodně jsme válčili s tím, abychom zahřáli pneumatiky. Skončili jsme jednu část s tím, že víme, kde je přilnavost dobrá a kde špatná, ale hned v další bylo vše jinak! Před poslední částí jsme provedli drobnou změnu v nastavení a nebyli si moc jisti, zda bude fungovat, ale nakonec jsme z posledních osmi minut vytěžili maximum. Takže, celkově to byl skvělý den!“

Jako druhý do závodu odstartuje James Ellison (JG Speedfit Kawasaki), který na týmového kolegu Haslama ztratil necelou půl sekundu. Za Ellisonem je to hodně vyrovnané, protože jen osmašedesát tisícin ho dělí od třetího v pořadí Jasona O'Hallorana (Honda Racing) a rozdíl mezi druhým a sedmým je necelé půl sekundy. Sedmý je Alastair Seeley (Royal Air Force BMW), který je zároveň poslední v jedné sekundě na Haslama.

Druhá řada na startu patří jezdcům Dani Linfootovi (Honda Racing), Christianu Iddonovi (Tyco BMW) a Michaelu Lavertymu (Tyco BMW). Takže pořádně nabitá sestava. Chybí Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který nepostoupil z první kvalifikae a do závodu se kvalifikoval osmnáctým časem.

Českým závodníkům v sobotu štěstí příliš nepřálo. Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) byl v první kvalifikaci dvacátý třetí, takže dál již nepostoupil. Matěj Smrž (Lloyd & Jones/PR Racing BMW) bohužel ve třetím tréninku spadl a do kvalifikace vůbec nenastoupil.

Jakub Smrž po kvalifikaci řekl: „Rozhodně nemám důvod ke spokojenosti. Na vodě mi to běžně jde a i když jsem oproti tréninku o hodně zrychlil, pořád se mi nejede dobře a nemám dobrý pocit z nastavení. Svou roli hraje i to, že na čtyřválci nemám na vodě moc zkušeností. Nyní se pokusíme najít v datech co nejvíc informací, jak zlepšit nastavení, popřípadě kde bych měl jet jinak.“

Po pádu ve třetím tréninku musel Matěj Smrž do nemocnice. Podrobněji k tomu uvedli FB Fans of SMRZ , kde se píše: „Matěj nešťastně upadl v posledním volném tréninku. Je to až neuvěřitelné, ale opět se uhodil do hlavy, do stejného místa jako v Doningtonu při testování. Nyní je v místní nemocnici na kontrole. Kvalifikaci musel vynechal a zítřejších závodů se tak nezúčastní.“

Závody jsou na programu v pondělí 2.května. Start prvního klání je superbiků je ve 13:30 hodin místního času, start druhého závodu je v 16:30 hodin. Oba závody jsou vypsány na osmnáct kol.

MCE Insurance British Superbike Championship – Kvalifikace (QP3)
Neděle, 1.května 2016 – Oulton Park (GBR)
Výsledky - sbike-combined-classification.pdf

1 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - 1'43.633
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.452
3 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +0.520
4 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.553
5 - Christian Iddon - Tyco BMW - +0.637
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - +0.870
7 - Alastair Seeley - Royal Air Force BMW - +0.926
8 - Jack Kennedy - Team WD-40 Kawasaki - +1.425
9 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +1.599

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist