Oba závody v Brands Hatch vyhrál James Ellison

Úspěšné výkony v průběhu druhého víkendu sezony v Brands Hatch Indy dokázal dovést až do úspěšného konce jezdec Kawasaki James Ellison, který v sobotu vyhrál pole position na startu závodu superbiků a v neděli slavil vítězství v obou závodech, když porazil úřadující šampiona Shane Byrne. Český závodník Jakub Smrž v prvním klání havaroval a ve druhém obsadil jednadvacátou pozici. Lídrem šampionátu je po čtyřech odjetých závodech Shane Byrne, jehož náskok na druhého Ellisona činí šest bodů.

Do prvního závodu startoval James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) z pole position, ale krátce po startu musel na dráhu Safety Car Nissan GT-R kvůli nehodě Christiana Iddona, Robbina Harmse a Jacka Kennedyho v Cooper Straight. Když byl závod znovu odstartován o přední pozice bojoval Ellison společně s jezdci jako Ryuichi Kiyonari (Buildbase BMW), Shane Byrne (PBM Kawasaki), Stuart Easton (PBM Kawasaki) a Josh Brookes (Milwaukee Yamaha).
Přibližně v polovině závodu havaroval český závodník Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati) a bylo po nadějích proměnit parádní druhou pozici na startu v bodový zisk do průběžného hodnocení šampionátu. Po Smržovi havaroval také Tommy Bridewell a Peter Hickman, jehož pád byl dvě kola před koncem důvodem pro další výjezd Safety Caru.

Tlaku soupeřů James Ellison odolal a ve finále mohl slavit vítězství. Bitva o druhé místo se odehrávala mezi Ryuichi Kiyonarim, Shane Byrnem a Joshem Brookesem. V posledním kole nejdřív předjel Japonce na BMW Brit Byrne a na poslední chvíli se na třetí místo posunul Australan Brookes na Yamaze. Ryuichi Kiyonari projel cílem čtvrtý.

MCE Insurance British Superbike Championship - Závod 1 (TOP10)
Neděle, 19.dubna 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki -
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +1.368
3 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +1.453
4 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +1.479
5 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +3.218
6 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +3.826
7 - Howie Mainwaring - Quattro Plant Kawasaki - +4.503
8 - Broc Parkes - Milwaukee Yamaha - +5.290
9 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +6.401
10 - Chris Walker - Be Wiser Kawasaki - +7.091
...
DNF - Jakub Smrž - Moto Rapido Lloyds British Ducati  - 15kol

Také do druhého závodu odstartoval James Ellison z pole position a po startu šel do vedení. V závěsu za ním ale jeli jeho soupeři Ryuichi Kiyonari, Shane Byrne a Josh Brookes, kteří neměli v úmyslu mu jeho cestu za druhým vítězstvím usnadnit. Jezdec Kawasaki Byrne bojoval o druhé místo s Japoncem Kiyonarim a v pátém kole byl úspěšný. Japonce plánoval předjet také Josh Brookes. Australan čekal na vhodný okamžik, který nadešel v desátém kole potom, co byl Kiyonari dlouhý.

Po nehodě Danny Johnsona došlo devět kol před koncem na výjezd Safety Caru, ale to nic nezměnilo na tom, že ve finále James Ellison slavil své druhé vítězství. Jezdec Kawasaki tak zaznamenal svůj první zlatý double v britském šampionátu superbiků. „Přijeli jsme sem z Donington Parku, kde jsme měli po vítězství v prvním závodu smůlu, takže dnes je to skvělý pocit,“ řekl James Ellison.
Tým Moto Rapido Lloyds British Ducati do druhého závodu opravil motorku Jakuba Smrže a ten startoval šestý. Po těžkém pádu ale nebyl v ideální kondici a cílem projel jednadvacátý. „První jízda se vyvíjela docela slušně, ale následoval těžký highsider ve snaze přiblížit se soupeři a připravit si ho na předjetí,“ řekl Jakub Smrž. „Do druhé jízdy musel tým prakticky postavit novou motorku, což se na poslední chvíli povedlo.“

„Sice jsem měl jinak páčky a víc věcí nebylo na motorce ideální, což ale nic nemění na tom, že jsem dost zkazil start. Pak jsem se trochu prokousával dopředu, ale na víc to nestačilo. Po pádu jsem zvažoval, jestli vůbec nastoupit. Nemůžu se pořádně ani hnout. Teď je třeba dát se dohromady a odvést maximum na další závody. Čtyři nuly za sebou už je dost a vím, že máme na o dost lepší výsledky!“
dodal český závodník.

Další možnost skórovat má Jakub Smrž společně s ostatními jezdci britského šampionátu na okruhu Oulton Park International ve třetím podniku sezony v termínu 2. až 4. května 2015.

MCE Insurance British Superbike Championship - Závod 2 (TOP10)
Neděle, 19.dubna 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki -
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.356
3 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +0.484
4 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +3.229
5 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +3.714
6 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +4.397
7 - Howie Mainwaring - Quattro Plant Kawasaki - +5.563
8 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +5.877
9 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +6.692
10 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +6.854
...
21 - Jakub Smrž - Moto Rapido Lloyds British Ducati - +14,884

MCE Insurance British Superbike Championship 2015

  • průběžné hodnocení po Brands Hatch (Top6)

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 85
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 79
3 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 58
4 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - 42
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 33
6 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 28
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist