BSB začíná v Brands Hatch

Příští víkend 5. až 7. dubna startuje britský superbikový šampionát 2013. Podívejme se na aktuální rozložení sil a řekněme se něco o hlavních favoritech.

Na zkrácené variantě "Indy" v Brands Hatch se pojedou příští víkend obě první jízdy britského superbikového šampionátu. Při předsezonních testech byl sice na čele časové tabulky nováček v týmu Samsung-Honda Alex Lowes, ovšem pozornost britských médií se koncentruje na duel obhájce titulu Shane Byrneho a Ryuichi Kiyonariho.

Kiyonari se v týmu Samsung Honda s týmovým kolegou Alexem Lowesem vrací nazpět do britského superbikového šampionátu. 30-letý Japonec vyhrál titul v létech 2006, 2007 a 2010. Je tak společně s Niallem Mackenziem a Shane Byrnem na absolutní špici statistiky BSB. Co se týká jednotlivých vítězství, tak vede Kiyonari se 43 trumfy před Byrnem, jenž vyhrál 41 závodů. 

Byrne zůstal věrný svému týmu Rapid Solicitors Kawasaki a chce tak v letošním roce obhájit titul. Ten získal vloni skvělým hattrickem při finále loňské sezóny na Brands Hatch a byl to jeho třetí titul po rocích 2003 a 2008. Kromě toho potřebuje Byrne pouze dvě vítězství, aby vyrovnal Kiyonariho rekord v BSB. 
A tak dojde k přímému souboji mezi dvěma stále ještě aktivními šampiony BSB: "Britský superbikový šampionát mně hodně scházel. Proto jsem velmi šťastný, že jsem opět zde, Chyběly mně tyto závody, fanoušci a tým. Nyní chci bojovat o další vítězství a o svůj čtvrtý titul v BSB.".

"Byl jsem na konci minulé sezóny ve zvláštní situaci, kdy jsem se měl rozhodnout, zda s týmem Paula Birda přestoupit do MotoGP, nebo zůstat v BSB. Po dlouhém uvažování jsem se rozhodl obhajovat v mistrovském týmu BSB svůj titul. V BSB totiž mohu dosáhnout ještě na nové rekordy a to nakonec rozhodlo", vysvětluje Byrne.

Ačkoliv Joshua Brookes (Tyco Suzuki) ve všech loňských odjetých jízdách bodoval, přičemž 4x vyhrál a získal 16 podiových umístění, tak se musel na samém konci spokojit s těsnou porážkou: "Byli jsme samozřejmě trochu zklamáni, když to s titulem úplně nevyšlo. Ale jsem na Joshe a jeho crew velmi hrdý", říká týmový manažer Philip Neill, který s Brookesem prodloužil v týmu Tyco Suzuki smlouvu. "Byrne je opravdu velký závodník a má můj respekt, ale 2013 budu znovu útočit na číslo 1", vyzývá k boji už dopředu Brookes.

Celkově uvidíme na startu v Brands Hatch celkem šest vítězů závodů BSB. Vedle Byrneho, Kiyonariho, Brookese a Lowese patří k favoritům i navrátilec z MotoGP James Ellison (Milwaukee Yamaha) a třeba také James Westmoreland (Buildbase BMW).
Startovní pole bude z mezinárodního pohledu doplněno o tyto piloty: Joshua Waters (AUS/Milwaukee Yamaha), Patrick «PJ» Jacobsen (USA/Tyco Suzuki), Robin Harms (DEN/Doodson Honda) a Matteo Baiocco (ITA/Rapido Sport Racing Ducati).

Bohužel v době psaní tohoto materiálu nebylo stále ještě rozhodnuto o tom, zda se šampionátu zúčastní Jakub Smrž (CZ/Padgetts Honda). Na oficiálních stránkách britského šampionátu číslo 96 uvedeno zatím není a ani dle našich interních informací doposud k nějakému definitivnímu rozhodnutí, zda se tým Padgetts Honda šampionátu zúčastní, nedošlo.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist