Vincent Haskovec a rok 2005

Jediný český zástupce v šampionátu AMA U. S. Superbike zůstává i v letošním roce v týmu EMGO Suzuki.

Český motocyklový jezdec Vincent Haskovec nastoupí v letošní sezóně opět do závodů šampionátu AMA U. S. Superbike, kde bude v barvách týmu M4 EMGO Suzuki (dříve Valvoline EMGO Suzuki) opět zasahovat do závodů třídy Superstock a Formula Xtreme. Z týmu, který těží z podpory továrny Suzuki, po loňské sezóně odešel Američan Steve Rapp (nyní v týmu basketbalové hvězdy Michaela Jordana), jehož nahradí další Američan Geoff May, pátý muž loňského šampionátu AMA Superbike.
Vincent Haskovec v loňské sezóně nastupoval ve stejných kategoriích, do kterých se chystá zasáhnout i v letošní sezóně. Úspěšnější byl v šestistovkovém šampionátu Formula Xtreme (obdobu tohoto šampionátu uvidí letos Evropa v podobě nové třídy Superstock 600), kde nejenže dokázal zvítězit v jedné kvalifikaci, ale dokázal získat i tři pódiová umístění. V jedenácti podnicích tohoto šampionátu dokončil závod celkem desetkrát v první desítce, z čehož bylo celkem sedmkrát umístění mezi nejlepší pěticí v cíli. V konečném pořadí skončil náš jezdec na třetí pozici, když nestačil na pouze na plně tovární jezdce Hondy Miguela DuHamela a Jake Zemkeho.
Změnu pro letošní rok přichystal pro našeho jezdce jeho tým do třídy AMA Repsol Superstock, tedy do litrové třídy produkčních motocyklů. V této třídě nastupoval v loňském roce Vincent Haskovec s motocyklem Suzuki GSX-R750 a čelil silnějším motocyklům. Do letošní sezóny pořídil tým našemu jezdci zcela nový model Suzuki GSX-R1000 a tak bude mít náš jediný zástupce v americkém profesionálním šampionátu srovnatelný materiál se zbytkem velmi silného pole továrních jezdců.
Vincent Haskovec nastoupil vedle šampionátu AMA U. S. Superbike také do několika závodů šampionátu Formula USA, kde ve třídě Superbike závodil s motocyklem Suzuki GSX-R600. S tímto strojem dokázal porazit jezdce na litrových strojích a ve třech závodech zvítězit.
Další změnou v týmu M4 EMGO Suzuki je změna dodavatele pneumatik. Po více jak deseti letech skončil tento tým spolupráci s francouzským výrobcem Michelin a navázal partnerství s konkurenční Pirelli. Pro oba jezdce týmu je důležité, že se již v minulosti s pneumatikami Pirelli seznámili a tak by tato změna neměla mít velký vliv na jejich výkon. Jak si s tím poradí technici týmu ukáže jen postup sezóny.
"Cítil jsem potřebu udělat nějakou změnu," říká šéf alabamského týmu Keith Perry. "Michelin za námi stál na 100%, ale jeho americká odnož byla hodně závislá na podpoře z Francie. Byli jsme loajálními uživateli 10 – 12 roků, nyní již ani nevím jak dlouho. Chtěl jsem u nich zůstat i nadále, ale necítil jsem, že dostáváme podporu takovou, jakou jsme potřebovali. Jsme vzrušení spoluprácí s Pirelli, protože oni jsou vzrušení naopak spoluprácí s námi."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist