Památce Victora Gilmora

Poslední letošní závodní mítink irského šampionátu byl bohužel poznamenán tragickou událostí, která zasadila těžkou ránu hluboko do srdcí všech českých příznivců road racing. V závodě SSP 600ccm tam v neděli 12.9.2010 zahynul Victor Gilmore.

Tento 42-letý irský sympaťák, otec tří dětí (nyní sotva roční holčička) byl dobře známý a velice populární na celých britských ostrovech i jinde v Evropě, včetně naší republiky.
Svou závodní kariéru začínal v roce 1996 jako naprostý amatér na místních závodech ve třídě standardních motocyklů. Postupně během roků postupoval stále dál a dál do významnějších kategorií a začal se pravidelně objevovat na předních místech výsledkových listin. V roce 2002 například skončil v irském mistrovství celkově čtvrtý v nejprestižnější kategorii Senior za trojicí továrních jezdců Archibald, Britton a Farquahar.
Nezůstalo ale jen u irských závodů a Victor závodil na okruzích po celé Velké Británii, včetně Isle of Man. Zde na slavném okruhu Mountain Course startoval poprvé v roce 2000 na Manx Grand Prix, kde dojel jako třetí v závodě nováčků. Pak už se zde každoročně objevoval na legendární Tourist Trophy s řadou replik Merkurů za svá umístění.
Startoval také na různých závodech na evropském kontinentu a v posledních třech letech rovněž na našem nejvýznamnějším „road“ závodě 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích, kde se stal vlastně takovým průkopníkem pro další irské účastníky. Na trati přitahoval pozornost svým nepochybným jezdeckým uměním, v depu pak zase svou neustále dobrou náladou. Byl takovou dobrou duší každého paddocku. Vždy v pohodě, s úsměvem, kamarádský, nezkazil žádnou zábavu. Naposledy jsme ho u nás mohli vidět minulý měsíc na závodech v Těrlicku. Nikdy už ho takto nezažijeme, ale navždy si ho budeme takto pamatovat.

Victore, díky… a sbohem…

Informace o redaktorovi

František Feigl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist