IRRC 2016 – Titul SSP získal Červený, titul SBK Lonbois

Frohburg (Německo) - Poslední dva závody jeli o víkendu jezdci tříd Superbike a Supersport v rámci mezinárodního mistrovství silničních motocyklů na přírodních okruzích - International Road Racing Championship (IRRC). Už ve Finsku si titul šampiona zajistil v třídě SSP český závodník Marek Červený. V třídě Superbiků bojovala o titul dvojice Sebastien Le Grelle a Vincent Lonbois, přičemž druhý jmenovaný byl úspěšnější. Nejúspěšnějším jezdcem víkendu ve Frohburgu byl v s dvěma vítězstvími v kategorii SBK Michael Rutter.

Kapitoly článku

Český závodník Marek Červený (Intermoto) si titul šampiona letošního ročníku IRRC SSP 2016 zajistil už v předposledním kole sezony ve Finsku. Do Německého Frohburgu tak dorazil bez tlaku na výsledek. Přesto vyhrál kvalifikační jízdy a v prvním závodu porazil rozdílem 1,4 sekundy německého závodníka Thomase Walthera (Team Schleizer Dreieck). Jako třetí projel cílem Nizozemec Joey den Besten (Performance Racingteam Achterhoek). Dalším českým závodníkem byl Petr Košťál (Relaxbali.eu), který závod dokončil šestadvacátý.

Závod 1 (SSP) - Klasse5_R1_16.pdf

Ve druhém klání supersportu už Marek Červený nestartova. Závod vyhrál Thomas Walther, druhé místo obsadil Joey den Besten a třetím v cíli byl Laurent Hoffmann (Red Falcons Road Race Team). Jediným Čechem v poli byl Petr Košťál, který obsadil třiadvacátou příčku.

Závod 2 (SSP) - Klasse5_R2_16.pdf

Letošní ročník IRRC SSP 2016 vyhrál Marek Červený, který tak obhájil titul z loňského roku. Pro českého závodníka velmi úspěšná sezona v níž dokázal, že je schopen závodit na nejvyšší úrovni. Velká řada fanoušků by Marka Červeného ráda viděla na ostrově Man, tak uvidíme. Druhé místo v celkovém hodnocení obsadil Joey den Besten, který je také poslední, kdo překročil hranici dvou set bodů. Třetí v pořadí je Němec Thomas Walther. Druhý český závodník Petr Košťál je s deseti body na dvacáté páté pozici.

Celkové hodnocení IRRC SSP 2016 - 2016.06-SSP-IRRC-ranking.pdf

Nejrychlejšími jezdci kvalifikace superbiků byla trojice Didier Grams (G&G Motorsport by Wepol/Safmetal), Michael Rutter (Team penz13.com BMW Motorradsport) a Vincent Lonbois (Herpigny Motors BMW Motorrad Belux). Sebastian Le Grelle (Herpigny Motors BMW Motorrad Belux), který s Lonboisem bojoval o titul, startoval čtvrtý. Kvalifikaci také absolvoval český závodník Marek Červený, který jel v sedle BMW týmu Wepol – Sapmetal. Červený zajel devátý čas, jen o půl sekundy pomaleji než osmý Danny Webb (Team penz13.com BMW Motorradsport). Petr Bičiště (Kimura Racing Team) byl jedenáctý, patnáctý a šestnáctý čas patřil Pavlu Tomečkovi (Relaxbali.eu) a Aleši Nechvátalovi (DAFIT Moto Racing). Dalšími dvěma jezdci z České republiky byli dvacátý Tomáš Mysliveček (Tomas Sixty7 Racing Team) a dvaadvacátý Kamil Holán (BMW Motorrad Czech republic).

V prvním klání superbikové kubatury vyhrál úspěšný jezdec z prostředí TT na ostrově Man Michael Rutter. Britský závodník ale nejel o body do IRRC šampionátu, takže o plný počet bodů za ním sváděla velmi těsnou bitvu dvojice Vincent Lonbois a Sebastian Le Grelle. Belgičané v barvách týmu Herpigny Motors BMW Motorrad Belux zároveň bojovali o titul šampiona a o tom, že Lonbois byl v prvním klání úspěšnější rozhodlo jen sedmaosmdesát tisícin. Sedm sekund ztratil čtvrtý Danny Webb, pátý byl Marek Červený, což je samozřejmě výborný výsledek pro šampiona třídy Supersport. Petr Bičiště obsadil jedenácté místo, Pavel Tomeček byl dvanáctý, Aleš Nechvátal čtrnáctý a Tomáš Mysliveček osmnáctý.

Závod 1 (SBK) - Klasse6_R1_16.pdf

Druhý závod měl dramatický úvod, když při startu došlo k nehodě Tomáše Myslivečka, který musel do nemocnice. Ostatní se připravovali na opakovaný start závodu, který z původních deseti kol snížili na sedm. Závod znovu vyhrál Michael Rutter, jen tentokrát už neměl v cíli náskok téměř dvou sekund, ale jen půl sekundy. Druhým v pořadí byl Sebastian Le Grelle, třetí Vincent Lonbois. Marek Červený byl devátý, Petr Bičiště jedenáctý, Aleš Nechvátal dvanáctý a Pavel Tomeček čtrnáctý.

Závod 2 (SBK) - Klasse6_R2_16.pdf

V celkovém hodnocení seriálu třídy Superbike tak slaví celkové vítězství Vincent Lonbois, druhý je jeho týmový kolega Sebastian Le Grelle a třetí německý závodník Didier Grams (G&G Motorsport by Wepol/Safmetal), který první závod nedokončil a ve druhém byl čtvrtý. Z českých závodníků je nejlepší sedmý v pořadí Petr Bičiště, osmý je Kamil Holán, desátá a jedenáctá příčka patří Pavlu Tomečkovi a Aleši Nechvátalovi.

Český závodník Kamil Holán měl šanci zabojovat o celkové šesté místo, ale v kvalifikaci došlo k poruše motoru a s jinou motorkou, kterou narychlo přivezli z republiky do Německa, mu techničtí komisaři nakonec neumožnili startovat. Kamil Holán tak nenastoupil v ani jednom z dvojice závodů a s celkovým osmým místem samozřejmě spokojený není.

Celkové hodnocení IRRC SBK 2016 - 2016.06-SBK-IRRC-ranking.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist