44. ročník 300 zatáček v Hořicích

Tak ahoj všem……a velký díky divákům , jezdcům a pořadatelům, že i 44. ročník 300 zatáček byl ozdobou tohoto sportu

Už ve čtvrtek 25.5.2006, se v sále hořické Koruny sešli fandové a bývalí jezdci.Vzpomínalo se na závody, protože letos to je právě 70 roků, co se jel v Hořicích první motocyklový závod.Přítomen byl i 90ti letý Josef Novák, který startoval v roce 1937. Mezi pozvanými se objevili např., Karel Rathouský, jezdec a konstruktér stroje AHRA, Franz Heller a Johannes Kehrer z Německa, z Itálie přijel Aldo Larcher, ze Slovinska Janez Pintar, ze Slovenska Pavol Dekánek…dále přijel i Jura Král, Fratišek Svatoš, Zbyněk Havrda,Jiří Pěnička,Jaromír Tázler, Lojza Mrkvička, Jiří Palička, Venda Parus,Milan Pecen,...pořad uváděli dva profíci a to Karel Březina a Franta Mifek.
V sobotu ráno lilo jako z konve, ale diváci přicházeli, pořadatelé byli na svých místech a jezdci už ohřívali své stroje. Dopolední trninky na vodě, pak ale přece jenom vylezlo sluníčko a odpoledne se už trénovalo na suchu.Třída open nad 600cc dotrénovala a spustil se neskutečný liják.Ten uzavřel sobotní program.
Loicht a Glauser ukázali , že jsou jasnými favority třídy Klasik. Podlipák dal už v sobotu najevo, že chce druhý den vyhrát. Kehrer zahodil svoje mono MZ na Cikánce mezi břízy a Libor Kamenický měl tak o soupeře méně.Novým jménem ve startovní listině byl Rico Penzkofer.Předcházela jej velmi dobrá pověst. A Rico hned v sobotu ukázal všem přítomným s kým mají tu čest. Jeho průjezdy obzvlášť pak na BMW 1200, přiváděli diváky k šílenství.
V neděli ráno zase lilo, snad ještě více než v sobotu, ale opět všichni vytrvale bojovali proti nepřízni a co se stalo. Vítr a slunce ofukovaly trať tak dlouho, až na ty rychlé třídy bylo opravdu sucho.Klasici dopadly tak jak se čekalo (viz na našich stránkách výsledky). Dakšny vyhrál zaslouženě Radek Lamich z Hněvčevse, což je vesnice asi 10km od Hořic. Druhý dojel Radek Chlíbek, člen hořického AMK a třetí pak byl hořický Marek Zima.Na startu Supermono chyběl už zmiňovaný Kehrer a Libor Kamenda naprosto v pohodě dovedl svou jawku vítězně do cíle.Dvacky měly být záležitostí hořického Podlipáka a taky se tak stalo. Jeho největší soupeři nepřijeli, Knofler snad si dal na nějaký rok volno od závodů a Gramer měl zlomenou klíční kost. Takže Olánek vyhrál a to už po osmé. Druhý dojel Patrik Kolář z nedaleké Třebihoště a třetí Rene Lose z Německa. Třída open do 600cc. Penzkofer (Penz), Holan, Fejta, Brož, Holz, Voit, Dokoupil,Salač,Voit, Boček……start…..Penz vyrazil jako dělová koule a ulít hned v prvních kolech. Za ním to jen vřelo a tribuny šílely.Opravdu maximální nasazení…diváci řvali i při bojích jezdců o osmnáctou pozici. Najednou Roman Boček jako by začal stahovat Rica. A další kolo už byl na něm.Přestalo ho bavit se dívat do výfuků Penzovi Yamaha, ale…..najednou Romanovi ulétla pravá stupačka a bylo to v ……Rico Penzkofer při svém prvním startu v Hořicích vyhrál. Druhý po bitvě dojel hradecký Jirka Brož a třetí pak Fantomas Jirka Fejta.A na konec nedělního programu se jela open nad 600cc. A tam bylo zase menu jako prase. Dražďák, Penzkofer,Holz, Salač,Holan, Loučka,Brož,Boček,Vondrouš, Červený,Bittner…….i tento závod měl podobný průběh jako do 600cc. Tady ulétl Jirka Dražďák a jel dělostřelbu až do konce, neubíral a jel stále naplno a vyhrál……a za ním to bylo zase davové šílenství..každé kolo přineslo jiné pořadí…i tady se tvrdě bojovalo na všech pozicích, nejenom vpředu. Ač dělal Penz se svým BMW 1200 co mohl, na podium se nedostal….Mára Červený mi řekl, že pojede jen tak na pohodičku, ale taky tahal fest…Romanova motorky „bába“ už nestačila vysokému tempu…Jirka Brož taky tahal fest, vynikající výkon předvedl Kamil Holan, který jel v Hořicích po druhé…Bíťas sebou v sobotu seknul,ale dal mašinu do kupy a jel i v neděli…a jaké bylo finále? Draždy tedy vyhrál a někde před Lukaveckým vracákem, předjel Vondrouš Salače a tak dojeli těsně i do cíle…
V každé třídě na podiu bouchalo šáňo….diváci vytvořily fantastickou kulisu…vlajky, transparenty, trubky, houkačky, hlasité povzbuzování…super…tak připravují v Hořicích diváci jezdcům zážitky a ty jim na oplátku předvádějí vrchol svého umění…a my jako pořadatelé vás jednou za rok pozveme dohromady a je z toho takovýhle krásný show…
Steve Mizera mi psal před a po závodech…nepřijel, protože je po nehodě , moc ho to mrzí…a příště přijede.
Na letošním ročníku byl přítomen i Lukáš Pešek se svým bráškou Karlem. Lukáš je super závodník, ale taky super kluk.Strávil v Hořicích celý den, 3x objel trať v autě a pozdravil vděčné publikum, předával ceny nejlepším ve třídě 125cc.
Ať žije jubilejní 45. ročník 300 zatáček v roce 2007.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist