300 zatáček Gustava Havla – sobotní kvalifikace

Pokud se někdo před zahájením Zatáček domníval, že letošní ročník bude ve srovnání s těmi předcházejícími patřit k těm „oddechovějším“, šeredně se spletl – už sobota dala jasně najevo, že i letos to bude parádní podívaná!

Nedělní televizní program bude některé pro fanoušky asi velkým lákadlem, vždyť Valentinovo pole position v Mugellu slibuje dramatické závody. Atmosféra toho nejkrásnějšího přírodního okruhu u nás, předpověď luxusního počasí a hlavně výkony pilotů, kteří se dnes v Hořicích představili, jsou ale pro fanoušky road racingu jasnou volbou. Kdo dneska viděl průlety špičkových superbikerů po cílovce, dá mi jistě zapravdu!

Ale popořádku… Sobotní program zahájily produkční stopětadvacítky a stejně tak tomu bude i zítra, kdy „dakšny“ odstartují už v 10.15 hodin. Dnešní kvalifikace, která kvůli velkému počtu startujících musela být rozdělená do dvou skupin, rozhodla o tom, že na pole position se postaví domácí pilot Petr Kolář, jenž zajel nejrychlejší čas s hodnotou 2:42,048 sekundy, druhý Martin Sedlo na něho však ztrácí pouze dvě desetiny sekundy. Třetí nejrychlejší čas dosáhnul Ivo Doležal a první řadu dokompletuje loňský vítěz Radek Lamich. Už tenhle sobotní závod bude stát za to, tak dejte bacha, ať dorazíte včas!

Druhým závodem v pořadí bude kubatura do 600, tedy supersport. Pokud zítra na nejvyšší stupeň vítězů vystoupí jiný pilot, nežli Marek Červený, bude to asi největší překvapení v historii Zatáček, protože jeho dnešní výkony nelze nazvat jinak než dominancí a dosažený čas 2:18,643 sekundy je bezmála o tři sekundy rychlejší, nežli čas druhého Rakušana Jochena Rottera. Na něho další půl sekundy ztrácí třetí Kamil Holán a do první lajny se propracoval i čtvrtý Richard „RiČi“ Sedlák. Do bojů o stupně vítězů ale určitě promluví i pátý Slovák Miroslav Sloboda, stejně jako šestý Němec Daryl Doerlich, který letos sice více závodí na autodromech, ale hořický okruh si ujít nenechal.

V následujícím společném závodě GP 125 a CRR 250 budou určitě za delší kus provazu tahat objemově slabší „dvacky“, které obsadí prvních šest míst startovního roštu. Na nejvýhodnější pozici se postaví Rakušan Christopher Eder s extovární KTM. Domácí matador Oldřich Podlipný druhým místem dokazuje, že v souboji s mladšími kolegy ještě rozhodně nehází flintu do žita a zítra se bude rvát o své jubilejní desáté vítězství. Jednoduché to však mít nebude, protože kromě Edera ho o něj budou chtít připravit i třetí Patrik Kolář, čtvrtý Michal „Komár“ Savinkov, i pátý Němec Steffen Gramer – tito piloti od druhého do pátého místa se vešli do rozdílu jedné sekundy! Nejrychlejším čtvrtlitrem je sedmý Jaroslav Křen s Hondou RS 250.

To samé, co jsem psal o pár řádků výše o Marku Červeném, platí v kubatuře Twin také o Michalu „Indim“ Dokoupilovi. Už před víkendem byl jednoznačně největším favoritem tohoto závodu, a papírové předpoklady dnešní kvalifikace jenom potvrdila, když druhého pilota za sebou nechal bezmála o dvě a půl sekundy. Největším soupeřem by mu měl zítra být loňský vítěz Zbyněk Soukup, na něhož další sekundu ztrácí třetí David Kužela. Tři české piloty zítra v první řadě doplní ostrovan Timmy Elwood, jenž svým čtvrtým místem překvapil stejně jako tím pátým Belgičan Joel Smolders s oldschoolově střiženou Kawasaki 650 ER6.

Naprosto největší palba budou zítra jednoznačně litrové superbiky – za to dám ruku do ohně! Na cílové rovince jsem postával s Jirkou Brožem, který už také párkrát stříkal šampaňské s hořických stupňů vítězů, ale i on kroutil hlavou nad tím, jak se závod za posledních pár let zrychlil… Průjezdy nejrychlejších pilotů opravdu braly dech a zejména to platí o dvojici týmových kolegů, startujících spolu ve vytrvalostním mistrovství světa – Němce Didiera Gramse a Petra „Kimury“ Bičištěho. Tihle dva střelci svoje časy stlačili pod 2:18 sekundy a zítra se postaví na čelo startovního roštu. Sekundu a půl ztrácí třetí Marek Červený, který ale i v téhle kubatuře startuje se svým supersportem. Otázkou zůstává, zda Kamil Holán do zítřka vyřeší technické problémy svého Báwa, pokud ano, doplní po zisku čtvrtého času první řadu. Pátý je pak Aleš „Alda“ Nechvátal, který se do závodů vrací po předsezónním zranění a šestý Němec Matti Seidel s dalším BMW 1000 RR.

Nedělní program uzavřou jednoválcové čtyřtakty – supermona. Po několika vlažnějších letech se i v téhle kubatuře schyluje k parádní podívané a to hlavně díky dvěma letošním nováčkům – Severnímu Iru Shaunu Andersonovi, který při svojí premiéře byl nejrychlejším kvalifikantem, a třetímu Rakušanu Christopheru Ederovi. Jasně, Edera už v Hořicích známe, ale ne v téhle kubatuře a hlavně jsme ho ještě neviděli se speciálem KTM 250 RC třídy Moto3. Oba dva už v dnešní kvaldě ukázali, že ostříleným monařům budou zítra těžkou konkurencí a tradiční favorité, kterými jsou Libor Kamenický, Karel Kalina nebo František Loučka budou mít zítra těžkou neděli.

Zítra v Hořicích nashledanou!

Výsledky kvalifikací najdete zde.

 

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist