Kolotoč přestupů se rozjíždí

Po skončení všech šampionátů a lig se jako každý rok na ploché dráze rozběhl tradiční kolotoč přestupů a podepisování nových smluv. Největší zájem byl na trhu o služby mladičkého Australana Darcyho Warda, který letos v Pardubicích získal už druhý titul juniorského mistra světa.

Dvojnásobný mistr světa do 21 let Darcy Ward měl spoustu nabídek z celé Evropy. Příliš dlouho ale neváhal a na příští sezonu se zavázal hned dvěma klubům, jak to bývá na ploché dráze běžné. V roce 2011 tedy zůstane členem britského klubu Poole Pirates a navíc bude i závodit za polský prvoligový klub z Gdaňsku. Pokud mu vyjde čas, chtěl by pomoci i ve švédské elitní lize, jmenovitě týmu Lejonen. Ward přišel minulou zimu do Poolu z King’s Lynn za rekordní sumu v dějinách Pirátů. Částka nebyla nikdy zveřejněna, ale manažer Matt Ford potvrdil, že byla vyšší, než ta, kterou v roce 2006 Piráti zaplatili za mistra světa Jasona Crumpa. A to za Australana tehdy zaplatili v přepočtu 900 tisíc korun. Osmnáctiletý Ward se klubu rozhodně vyplatil, když dostal Piráty na první místo v Elite League. Bohužel ale potom Poole podlehl v obou finálových závodech rivalům z Coventry. Piráti se později alespoň trochu zahojili tím, že vyhráli populární Knockout Cup.
Manažer Ford se služeb mimořádně talentovaného Australana pochopitelně nechtěl vzdát a Ward mu brzy potvrdil, že se po návratu od protinožců opět objeví v Poolu. „Věřím, že nás v Poole čeká skvělá příští sezona. Mám to tady moc rád, zbožňuju místní dráhu a fanoušky. A manažer Ford toho pro mne moc dobrého udělal. Jedinou chybou bylo, že jsme nevyhráli ligu, jak jsme si zasloužili. Jinak máme za sebou fantastický rok a v tom příštím roce uděláme určitě ještě ten poslední důležitý krok. Věřím, že ligu tentokrát vyhrajeme,“ říká Ward. Co se týká Polska, Darcy Ward má za sebou dvě sezony v „Ekstralize“, kde závodil v barvách Toruně. Zajímavé je, že ačkoli má Darcy za sebou fantastickou sezonu a je považován za největší naději světové ploché dráhy, vedení Toruně s ním příliš spokojeno nebylo. Vyčítali mu nevyrovnané výkony a obviňovali ho, že svou práci nebere příliš vážně. Není tedy divu, že se Toruň s Wardem domluvila a na rok 2011 ho zapůjčila do Gdaňsku.

Kenneth Bjerre bude Lvem

Letos sedmý muž v hodnocení seriálu Grand Prix a vítěz závodu mistrovství světa v Göteborgu Kenneth Bjerre se po roce, kdy závodil v jiných zemích, vrací domů do Švédska. V tamní Elitserien bude získávat body za klub Lejonen (Lvi). Kenneth naposledy jezdil švédskou ligu v roce 2009 za klub Dackarna, ale ten na konci sezony opustil, aby se zaměřil na letošní Grand Prix. Štěstí zkoušel také v britské a polské lize. Spekuluje se, že šestadvacetiletý Bjerre nahradí v týmu Lvů trojnásobného mistra světa Dána Nicki Pedersena, který je podle všeho na odchodu. V Lejonen přitom dlouhá léta patřil tento populární Dán k nepostradatelným legendám. Přivedl je k mistrovským titulům v letech 2008 a 2009. Letos ale Lvi skončili až druzí za Vestlundou. Lions se budou muset obejít i bez služeb australské legendy Leigha Adamse, který se chystá do zaslouženého sportovního důchodu. Bjerre už má na příští rok podepsaný kontrakt také v britském Peterborough a polské Wroclawi. Do Švédska opět míří i další hvězda Grand Prix Chris Holder, letos celkově osmý. Do svých řad si jej zase vybral klub Gislaved, kde pojede už čtvrtou sezonu po sobě.

Bratři Lagutové na odchodu?

Ruští bratři Artěm (na spodním snímku) a Grigoryj Lagutovi, kterým se předpovídá velká budoucnost, zřejmě rovněž zamíří do Polska, protože se nejsou schopni domluvit na nových smlouvách ve svém lotyšském klubu Lokomotiv Daugavpils. Nováček v seriálu Grand Prix Artěm Laguta strávil v klubu poslední tři roky, Grigoryj dokonce pět let. „Mysleli jsme si, že pro klub bude prioritou nás podepsat, ale jednání se nějak zadrhla. Všechno má v rukou prezident klubu Vladimir Rybnikov. On je teď na tahu. Pokud se nedomluvíme, zamíříme do polské Ekstraligy, kde je o nás velký zájem,“ řekl Grigoryj Laguta. Rybnikov se nechal slyšet, že finanční požadavky obou bratrů jsou příliš vysoké a že tedy jezdce zřejmě nechá odejít. „Rozhodnout se ale mohu až ve chvíli, kdy budu znát náš rozpočet na příští rok,“ říká Rybnikov.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist