Závodní skútry po prvním závodě ve Vysokém Mýtě

Na okruhu ve Vysokém Mýtě se o minulém víkendu (10. – 11. května 2008) uskutečnily úvodní závody přeboru České republiky závodních skútrů. Zúčastnilo se jich celkem sedmnáct jezdců, což pro začátek sezóny rozhodně není špatné. Největší zastoupení měla kategorie Skútr 70, ve které se uskutečnily největší boje. Jiří Mrkývka, který jel za ST racing team, se dostal dokonce na „bednu“. Ale vezměme to postupně.

Kapitoly článku

Kategorie do 50 ccm slibovala už od prvních tréninků pěknou podívanou. Časy zajeté v měřeném tréninku se lišily pouze o setiny sekundy. Hned po startu závodů se jezdci pustili do soubojů. Postupně se závodní pole roztrhalo na malé skupinky, v nichž mezi sebou soupeřili většinou dva až tři jezdci. Celkové vítězství po souboji s Rejlkem si odvezl závodník Bicek na stroji Yamaha.

Kategorie 70 byla doslova nabitá k prasknutí skvělými jezdci, kteří měli na startovním roštu časový rozdíl pouze desetiny sekund. Ve všech rozjížďkách se odehrávaly veliké boje mezi Janem Němcem (#18), Ondřejem Honzákem (#7), Jiřím Mrkývkou (#23), Jiřím Velikovským (#12) a Luďkem Bartoňkem (#34). Tito jezdci se bili do posledních kol a nedarovali si ani metr. Největším překvapením byl Jan Němec na závodním stroji Kentoya Sharky. ST racing team poskládal tento skútr na takovou úroveň, že je konkurenčně schopný spolehlivým strojům jako Yamaha nebo Piaggio. Navíc dravost Jana Němce dokázala tento stroj dostat až na nejvyšší stupínek v kategorii Skútr 70 12“, 13“. Avšak neměl to jednoduché. Na záda mu dýchali Ondřej Honzák a Jiří Mrkývka, kteří za Němcem dojeli s minimální ztrátou pár desetin sekundy. Kategorii Skútr 70 10“ s velkým náskokem vyhrál Václav Krupička (#97), hned za ním se umístil Jan Čuda (#83) a třetí místo obsadil David Haase (#2).


A co na to Jirka Mrkývka? Závody skútrů se mu velice zamlouvaly. Dokonce projevil zájem odjezdit celou sezonu, ale vše se bude odvíjet od nabídky na účasti v závodech Mistrovství České republiky silničních motocyklů. Jirka na trati v Mýtě ukázal velikou dávku zkušeností. Nepodcenil úvodní tréninky ani seznámení se s tratí a se strojem. Zvláště tréninkům věnoval velikou dávku času a doslova si je užíval. A bylo to vidět jak na časech, které s každou jízdou zlepšoval, tak na čistotě jeho jízdy. Podařilo se mu vystoupit až na třetí místo, což je na první závody opravdu výborný výsledek. Tímto mu děkujeme za účast a doufáme, že se s ním uvidíme i na dalších závodech.

Další závod skútrů se pojede na závodní trati v Písku 31. května – 1. června 2008. Doufáme, že závody navštíví co nejvíce diváků a hlavně že se jich bude účastnit čím dál více jezdců, aby to nedopadlo jako na vysokomýtských závodech v kategoriích sériových padesátek a OPEN, kterých se zúčastnil pouze jeden jediný jezdec. Tak snadného vítězství je přeci jenom škoda a jistě nenabízí příliš atraktivní diváckou podívanou. Proto neváhejte, podívejte se na http://www.scooter-racing.cz a přihlaste se na další závody. Určitě toho nebudete litovat.

Informace o redaktorovi

Václav Krupička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist