MPČR MiniGP, Mini moto, Skútr - Cheb

V krásném areálu závodiště Kartarena Ypsilonka u Chebu proběhl ve dnech 17. a 18. srpna 2013 již pátý závod sezóny mezinárodního přeboru České republiky v juniorských kategoriích MiniGP, Minimoto, Skútr.

Tuto zánovní dráhu má většina závodníků v oblibě a díky optimální předpovědi na celý víkend vládla v depu spokojená nálada. Jezdci zařazeni do sportovního centra mládeže trénovali již od čtvrtka a většině jezdců to v kombinaci s dohledem trenéra Jana Němce výrazně pomohlo k lepším výsledkům v nedělním závodu.

Mini moto Junior A+B

Na špičce obou rozjížděk probíhaly krásné souboje o první místa v obou juniorských kategoriích. Obdivuhodné výkony předváděli především nováček této sezóny v kategorii Junior B David Kubáň a jeden z nejmladších jezdců v poli Jonáš Kocourek dominující v kategorii Junior A se svým čtyřtaktním strojem, který byl zároveň schopný konkurovat i rychlejším strojům z kategorie Junior B spolu s Míšou Búlikem.

Mini moto Senior 40+50

Obě rozjížďky „velkých minibiků“ bezkonkurenčně vyhrál Martin Děkan, jehož motorka po závodní dráze doslova létala. Spolu s bezchybným výkonem jezdce se mu podařilo obě rozjížďky vyhrát stylem start cíl. Za ním se v obou rozjížďkách odehrávaly těžké boje o druhou pozici mezi jezdci Bromovský, Bican, Jadrný, Machů, Daňhelková, Podzimek, Cyrus, kde se pořadí měnilo skoro každou zatáčku. V cíli pak byla celá sedmička pronásledovatelů v jedné vteřině, takže bylo po celou dobu závodu na co koukat.


MiniGP 50

Šestice jezdců na totožných strojích Honda NSF 100, vedena v Chebu neporazitelným Martinem Gbelcem, předváděla po celou dobu závodu obdivuhodné výkony. Především pak výkon mladého Ondřeje Vostatka startujícího z předposlední pozice (kvůli svému sobotnímu startu v německém ADAC seriálu) byl vynikající. Jako jediný byl schopný držet tempo s Mistrem Evropy této třídy pro rok 2012. Na třetím místě se v obou rozjížďkách umístil stále se zlepšující Lukáš Simon.

MiniGP 80

Ani v této kategorii nenašel bezchybný Martin Gbelec přemožitele během obou bodovaných závodů. Svůj stroj Honda 150 vodil po závodní dráze s lehkostí a jediný kdo se mu během závodů dokázal přiblížit a zabojovat byl Martin Marx jedoucí na Metrakitu XL 80. V prvním závodě bohužel kvůli riskantnímu manévru měl hned v úvodu pád a tak z celého závodu pro něj byla spíše stíhací jízda. Ve druhém závodě byl schopný s mladým Gbelcem bojovat o čelo rozjížďky a několikrát si vyměnit pozice, ale nakonec si bezchybný Gbelec čelo závodu bez problému pohlídal. O třetí místo bojovali Michal KolekPavlem Nechanickým, oba na strojích Metrakit.

Skútr 50 série

Sériové skútry byly tentokrát na startu v šesti, což je zatím nejvyšší účast v této sezóně. Oba závody suveréně vyhrál navrátilec Luboš Karník, který tak připomněl zbytku pole úroveň, jaká byla v bojích o první příčky v minulé sezóně. Na dalších pozicích pak srdnatě bojovala každý metr trojice Kabourek, Velikovský, Švec.

Skútr 70 Rookie + Expert

V obou závodech si pro absolutní vítězství suveréně dojel Pavel Gellner na svém stroji Piaggio ZIP SP v úpravě Polini. Na dalších místech byl hlavně příjemným překvapením výkon Martina Augusty, který ze svého stoje Keeway dokázal vyždímat opravdu maximum a chvíli ho bylo vidět i samotném čele celého závodu. Neuvěřitelnou smůlu měl naopak Lukáš Blaha, kterému se těsně před nájezdem na start do druhého závodu přetrhlo plynové lanko a startovat tak nemohl.

Další závod se bude konat již za tři týdny ve dnech 7. a 8. září 2013 na autodromu ve Vysokém Mýtě, kde opět čekáme větší účast ze Slovenské republiky, jelikož je závod započítáván do slovenského kalendáře. Na sobotní večer je plánován také „závod mechaniků“ takže se bude určitě na co dívat.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist