Francouzský večer v Seattlu

V severozápadním cípu USA se jel 12. podnik superkrosového šampionátu ve znamení Francie, když jak hlavní třídu 450, tak kategorii 250 West ovládli jezdci francouzské trikolory Marvin Musquin a Dylan Ferrandis.

V Seattlu nezvykle nepršelo a bylo přijatelných 12 stupňů. Tovární jezdec KTM Marvin Musquin vyhrál druhý závod po sobě, zatímco jeho týmový kolega a vedoucí jezdec šampionátu Cooper Webb dojel jen čtvrtý. Přesto Musquin nestáhl bodovou ztrátu na Webba…

S Červeným křížem může být kříž…

Musquin sice vedl od prvního do posledního 27. kola a vyhrál, ale ze Seattlu odjel stejně jako Webb jen s 19 body místo 26, které dostává vítěz. Krátce po startu totiž nezvládl rytmickou sekci veterán Chad Reed (Suzuki) a havaroval, s ním spadl i Justin Brayton (Honda) a byly vyvěšeny nejen žluté vlajky (zpomalit, nepředjíždět), ale i vlajky s červeným křížem značící zákaz skákat. A Musquin to přehlédl a skočil…


Musquin – stejná oslavná figura jako před týdnem / MM podruhé za sebou s největším pohárem

Sportovní komisaři pak řešili, jak ho potrestat. Mohli ho posunout ve výsledcích o dvě místa a sebrat dva body, nakonec rozhodli, že mu vítězství zůstane, ale seberou mu sedm bodů.
Na čele tabulky se tedy nic nezměnilo, protože Cooper Webb dojel po mizerném startu čtvrtý a urval stejně bodů jako potrestaný Musquin.

Marvin Musquin: „Dráha i závod se mi líbily, byl jsem dneska super šťastný. Bohužel jsem přehlédl tu vlajku s červeným křížem, viděl jsem jen plno žlutých, zpomalil jsem, ale skočil jsem si a pravidla říkají neskákat. Těžko se s tím smiřuju, ale i tak to bylo velké vítězství.”

I na druhém místě Evropan

Druhý dojel (letos počtvrté) Němec Ken Roczen, který na tempo Francouze neměl a ztrácel až šest sekund. Jako třetí se na podium dostal nevýrazný Eli Tomac (Kawasaki), kterého v týdnu opustil šéfmechanik Mike Williamson. Nováček týmu Kawasaki Joey Savatgy dojel pátý. Zach Osborne (Husqvarna), kterému se podařil poprvé holeshot, se postupně propadl až na osmé místo. Nedařilo se Yamahám, Justin Barcia brzy spadl a dostal dvě kola, náhradník za zraněného Plessingera Josh Grant se ani nekvalifikoval do hlavního závodu.

Na čele tabulky tedy zůstává čtveřice jezdců, v níž se rozhodne o titulu. Do konce seriálu zbývá pět závodů, příští sobotu se jede v texaském Houstonu.


Premiérové vítězství Dylana Ferrandise v USA / Podium 250 West: Cianciarulo, Ferrandis, Decotis

Také dvěstěpadesátky pro Francouze

Třídu 250 vyhrál poprvé Francouz Dylan Ferrandis (Yamaha) a mohl jít slavit s Musquinem do místní francouzské restaurace. Ferrandis se dostal do čela ve třetím kole z 21 a celý závod za sebou udržel vedoucího jezdce seriálu 250 West Adama Cianciarula (Kawasaki), i když v cíli byl mezi nimi rozdíl jen půl sekundy. Třetí dojel se ztrátou 23 sekund James Decotis (Suzuki), který vedl prvá dvě kola.

Dylan Ferrandis: „Motorka byla dneska výborná a trať nebyla tak těžká, snad s výjimkou rytmické sekce. Největším soupeřem jsem byl já sám, nejsem zvyklý jezdit na čele, a tak jsem se bál, že udělám chybu, radši jsem nejel na 100 procent. Z vítězství mám obrovskou radost, dá mi víc sebedůvěry do dalších závodů, když vím, že tady dokážu vyhrát.“

Protože vítěz z Anaheimu 1 Colt Nichols (Yamaha) po startu spadl a nepokračoval a vítěz z Anaheimu 2 Shane McElrath (KTM) nenastoupil do rozjížďky, získali Cianciarulo a Ferrandis na čele tabulky náskok 40, respektive 28 bodů. Zbývají čtyři závody.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist