MS: Pádu vedoucího dua využil k vítězství Villopoto

Atlanta zažila jeden z nejdramatičtějších závodů v historii společného amerického a světového šampionátu v superkrosu. Druhý jezdec průběžného pořadí seriálu James Stewart z první pozice v závodě spolu s Chadem Reedem havaroval, čehož využil Ryan Villopoto. Tovární jezdec Kawasaki si tak svým třetím vítězstvím zvýšil vedení v MS.

Kdybychom shrnuli dosavadní průběh letošního seriálu, dalo by se říci, že od začátku spolu bojovali o vítězství Stewart a Villopoto, kteří si odnesli triumfy v prvních pěti závodech. Šestý podnik ale vyhrál Trey Canard a sedmý bývalý dvojnásobný mistr světa Chad Reed (oba na hondě), což situaci poněkud zdramatizovalo. Celý cirkus AMA/FIM World Supercross Series se teď po závodech na západě Sojených států přesunul na jihovýchod. Jezdce prestižní třídy do 450 ccm a slabších dvěstěpadesátek čekal závod v Atlantě, kde na tamní stadion Georgia Dome přišlo pro nás Čechy těžko pochopitelných 69 tisíc fanoušků. Ještě před zahájením tréninku se depem nesla horká novinka, že tým L&M San Manuel Yamaha s jezdci Jamesem Stewartem a Kylem Regalem opustil bez udání důvodu manažer Larry Brooks. Tréninky se nejlépe vyvedly obhájci titulu Ryanu Dungeymu (Suzuki), který dominoval časem 46,88 sek., před Chadem Reedem (46,9), Jamesem Stewartem (46,9), Treyem Canardem (47.4). Pozdější vítěz Ryan Villopoto byl až sedmý s časem 47,65.
V prvním semifinále na osm kol triumfoval Trey Canard před Chadem Reedem, těžkou havárií na konci cílové rovinky se prezentoval Brett Metcalfe. Druhému semifinále dominoval Ryan Villopoto, který šel do čela hned po startu a až do konce závodu za sebou udržoval Jamese Stewarta. Chytrou jízdou si třetí pozici zajistil vítěz superkrosu z italského Janova Kevin Windham, jehož dosavadní výkony v serálu MS jsou zatím poněkud za očekáváním. Jezdci před finále hlásili, že trať je nadměrně tvrdá a suchá a že se každou další jízdou zhoršuje.
Holeshot finále na dvacet kol urval James Stewart a vedl první dvě kola, než udělal chybu a šel před něj vítěz minulého závodu Chad Reed. Tito dva jezdci pak předvedli skvělý a dramatický souboj, který vyvrcholil v předposlední rundě tím, že nejprve Stewart dorazil Reeda na minimální vzdálenost, pak ho dokonce předjel, ale vzápětí v úzké pravé zatáčce oba spadli. Zmatku na trati pak skvěle využil Ryan Villopoto, který dosud spíš bojoval o třetí místo s Dungeyem. Stejné pořadí, tedy Villopoto, Dungey už vydrželo až do cíle. Z obou kohoutů, kteří spolu havarovali, se dříve vzpamatoval Chad Reed, který si tak zajistil třetí pozici před Stewartem. „James mě předtím na trati dost agresivně předjel, tak jsem mu to chtěl vrátit, ale nevyšlo to. I tak jsem za třetí místo rád,“ nedělal si z pádu velké starosti Australan Reed. Se ztrátou devatenácti sekund na vítěze dorazila na pátém a šestém místě pod šachovnicový prapor dvojice Trey Canard, Andrew Short (KTM). „Ten závěr byl opravdu šílený. Ale někdy se zkrátka stane, že nevyhraje ten nejrychlejší jezdec na trati, ale ten nejchytřejší,“ řekl v cíli Villopoto, který vítězstvím v Atlatě zvýšil svůj náskok na Stewarta v čele průběžné klasifikace na deset bodů. Třetí Reed ztrácí na druhého Bubbu jedenáct bodů. Další drama můžeme očekávat už příští víkend v Daytona Beach.
V teprve druhém závodě třídy Lites jezdců východního okruhu potvrdil skvělý den stáje Monster Kawasaki britský talent Dean Wilson, který o dvě sekundy porazil krále pařížské haly Bercy Justina Barciu. Oba tak mají v čele seriálu shodně 47 bodů, třetí celkově je další jezdec Kawasaki Blake Baggett. Už v prvním závodě Lites East se dobře předvedl mladší bratr Bubby Stewarta Malcolm. V Atlantě si pak tento jezdec Suzuki poprvé vybojoval první desítku, když dojel do cíle osmý. „Nebylo to vůbec lehké, musel jsem jet od začátku až do konce úplně na doraz. Teď jsem strašně vyčerpaný, ale také hodně šťastný,“ uvedl Wilson, pro kterého to bylo úplně první vítězství na americkém pro-okruhu.

Výsledky z Atlanty

450 cc

1- Ryan Villopoto (Kawasaki)
2- Ryan Dungey (Suzuki)
3- Chad Reed (Honda)
4- James Stewart (Yamaha)
5- Trey Canard (Honda)
6- Andrew Short (KTM)
7- Justin Brayton (Yamaha)
8- Kevin Windham (Honda)
9- Ivan Tadesco (Kawasaki)
10- Brett Metcalfe (Suzuki)

Po osmi závodech:

Villopoto171 bodů, Stewart 161, Reed 150, Canard 146, Dungey 145, Short 110, Metcalfe 104, Brayton 90, David Millsaps (Yamaha) 88, Tadesco 78


Lites East

1- Dean Wilson (Kawasaki)
2- Justin Barcia (Honda)
3- Blake Baggett (Kawasaki)
4- Blake Wharton (Honda)
5- Ryan Sipes (Yamaha)
6- Hunter Hewitt (Suzuki)
7- P. J. Larsen (KTM)
8- Malcolm Stewart (Suzuki)
9- Jason Anderson (Suzuki)
10- Matthew Lemoine (Kawasaki)

Po dvou závodech:

Wilson a Barcia oba 47 bodů, Baggett 40, Sipes 34, Wharton 33, Anderson 26, Lance Vincent (Honda) 23, Lemoine 23, Stewart 20, Alex Martin (Honda) 20

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist