Dnes vše začíná v Ana­heimu

Mons­ter En­er­gy AMA Su­per­cross Cham­pi­ons­hip 2013 začíná dnes na An­gel Sta­di­um, tedy domácím hřišti týmu "Ma­jor Lea­gue Base­ball Los An­ge­les An­gels of Ana­heim".

59 jezdců aktuální startovní listiny je přihlášeno do prvního z celkového počtu 17 závodů, které se počítají v kubatuře "premium" SX450 do letošního šampionátu mistrovství světa v supercrossu.

Hlavním protagonistou je pochopitelně úřadující mistr AMA Su­per­cross Ryan Vil­lo­po­to z týmu Mons­ter En­er­gy Ka­wa­sa­ki. Rodák z Pouls­bo (Wa­shing­ton) žijící v Mur­rie­tě (Ka­li­for­ni­e) vyhrál oba dva poslední tituly a i tentokrát je 26-​letý jezdec největším favoritem. Ostatně právě on dominoval v posledních dvou rocích na tomto stadioně.
Největším soupeřem by měl být aktuální mistr AMA MX Ryan Dun­gey (Red Bull KTM US-​Fac­to­ry). Dále je nutno určitě počítat s mistrem 2007 a 2009 Ja­mesem „Bub­bou“ Ste­wartem (Yoshi­mu­ra Su­zu­ki Ra­cing), nováčkem této kubatury Jus­tinem Bar­ciou (Ame­ri­can Hon­da Mus­cle Milk) a veteránem SX Chadem Reedem (TwoTwo Mo­tor­sports Hon­da).

V nižší kubatuře SX Li­tes-Západního pobřeží (SX250) je hlavním favoritem mistr světa MX2 2011 K-Roc (Ken Roc­zen) z týmu Red Bull KTM US-​Fac­to­ry. Jeho největší soupeři pak budou určitě mistr AMA MX Bla­ke Bag­gett (Mons­ter En­er­gy PC Ka­wa­sa­ki) či mistr AMA SX-​Li­tes Západního pobřeží 2012 Eli To­mac (Gei­co Hon­da).

Reportáž z úvodního závodu vám pak přineseme během neděle.



Program začíná v 11:00 hodin místního času rozpravou s jezdci a jezdeckou prohlídkou tratě. Potom následuje společná bohoslužba a po ní už volné tréninky obou kubatur a všech tréninkových skupin. Následují kvalifikační tréninky a tím bude zakončen odpolední pořad. Hlavní večerní program začne rozjíždkami třídy 250SX na 6 kol a kubatury 450SX na 8 okruhů. Opravné jízdy se pojedou na 4, resp. na 6 kol. Finále 250SX je vypsáno na 15 kol, královská kubatura 450SX pojede kol 20.

Časový rozdíl oproti Evropě je 9 hodin, to znamená že prvního vítěze letošního šampionátu budeme znát v časných nedělních hodinách.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist