Red Bull X Fighters vyhrál v Osace Levi Sherwood

Japonská Osaka hostila druhý závod seriálu Red Bull X Fighters a plné ochozy držely palce domácím samurajům, když se na start postavila hned trojice nejlepších závodníků ze země vycházejícího slunce…

V úvodní skupince, která se měla utkat o postup do čtvrtfinálových duelů byl jen jeden nejaponský zástupce a to Libor Podmol. Japonci na startu tohoto kola byli Taka Higashino, Daice Suzuki a Kota Kugimura. Na závod v Osace přišla jedna změna pravidel a to možnost skočit jeden rotační trik. Taka vyrazil na trať jako první a do své jízdy zařadil úplnou novinku, takovou variaci na special flip, kterou ještě nemá pojmenovanou.

Libor Podmol zajel velmi solidně a pozornost diváků si jistě zajistil surfařským rozjezdem do switchblade, na závěr své jízdy zařadil cliffhanger backflip. Další Japonec Daice Suzuki si z rotačních triků vybral něco mezi backflipem a 360 v kombinaci s nac nac, to Kota Kugimura také využil této novinky v pravidlech a otočil backflip cordova.

Pořadí této části závodu bylo: 1. Taka Higashino, 2. Libor Podmol, 3. Kota Kugimura a 4. Daice Suzuki, takže do čtvrtfinále postoupil Taka Higashino.
Už před samotným závodem bylo jasné, že bude ochuzen o několik jedinečných triků, jelikož jeden z favoritů Tom Pages se rozhodl nestartovat. Diváci tak ztratili možnost vidět skoky jako volt, flair tsunami, special flip nebo nově avizovanou závodní premiéru bike flipu. Francouz se na trati necítil bezpečně a nemohl by jet naplno a bojovat o vítězství a tak se rozhodl neriskovat. To také znamená, že se mu komplikuje jeho pozice pro obhajobu loňského titulu, jelikož ve zbytku sezóny si už nemůže dovolit žádné zaváhání.

Atraktivní čtvrtfinále: Taka vs. Levi

Rob Adelberg vs. Mat Rebeaud 3:2

První čtvrtfinálová dvojka slibovala velmi vyrovnané výkony a to se také potvrdilo. Australan zajel bezchybně triky jako backflip cliffhanger, těžkou kombinaci backflip indy heel clicker, také cordova backflip, backflip kiss of death a také 360. Samozřejmě nevynechal skoky kolama dolů, když zařadil také tsunami nebo hart attack one hand. To Švýcar ve svém představení ukázal, že se postupně vrací zpět na vrchol. Na samotný úvod Mat zařadil can can one hand backflip, poté backflip nac nac, backflip whip nebo hodně protažený backflip kiss of death. V této jízdě byla k vidění také závodní světová premiéra triku flair nac nac. A i když se Matova jízda zdála více stylová, tak nakonec díky čistějšímu provedení velmi těsně postoupil Rob.

Wes Agee vs. Remi Bizouard 2:3

Američan na úvod využil quarterpipe bez triku, poté následovaly například kiss of death backflip, lazy boy backflip, backflip whip a turndown na závěr. Francouz předvedl podobně dobrý výkon se skoky jako backflip cliffhanger nebo shaolin baclifp. Z těch klasičtějších skoků zařadil sideshow a normální tsunami, samozřejmě nevynechal svou velmi protaženou tsunami do salta, přistání sice nebylo nejlepší, ale i to stačilo na postup.

David Rinaldo vs. Dany Torres 0:5

David na jedné z prvních velkých akcích po zranění ruky předvedl solidní výkon, ale ani rotační kombinace jako seat grab a cordova nestačili. Francouzi mohlo uškodit také to, že skočil tři poměrně podobné skoky a to tsunami, 9 o’clock a superman. Na závěr jeho jízdy se zdálo, že chce skočit backflip superman, ale nakonec to skočil bez salta. To Dany zajel do té doby nejlepší jízdu dne, ve které na úvod otočil velkou 360, poté následovalo těžké kombo backflip heel clicker + superman, paris hilton backflip a lazy boy backflip. Španěl si sice na konci své jízdy nejspíše rozmyslel nájezd na quarterpipe a radši skočil cordova flip, ale to mu nezabránilo k vítězství u všech pěti rozhodčích.

Taka Higashino vs. Levi Sherwood 1:4

Domácí oblíbenec Taka Higashino se do hlavního závodu kvalifikoval na poslední chvíli a to znamenalo, že se musel utkat s vítězem kvalifikace. Taka svou jízdu jako jediný oživil efektním miniflipem, z kombinací do salta skočil ještě cordova backflip nebo také tsunami backflip. Japonec nezapomněl ani na svou novinku, čili takovou variaci special flipu, která ještě nemá jméno. Tuto jízdu by udělal silnější rock solid backflip, ale ten Taka neskočil. To Levi udělal svoje těžké triky s bezchybným protažením, takže nechyběly double grab backflip, shaolin backflip, barhop + superman backflip, protažený superman backflip a v kombinaci s pár skoky kolama dolů stačilo na přesvědčivý postup.

Dany Torres vypadl už v semifinále

Remi Bizouard vs. Dany Torres 3:2

Jak už bývá zvykem, tak v semifinále byly k vidění velmi podobné výkony jako o kolo dříve plus něco navíc díky většímu časovému prostoru. To potvrdil už Remi, když znovu předvedl cliffhanger backflip, shaolin backflip, underflip, tsunami kolama dolů, bezchybný hodně protažený tsunami backflip, flatliner, hart attack a turndown. Španěl zajel také to, co se od něj očekávalo, takže 360, heel clicker + superman backflip, paris hilton backflip, lazy boy, tsunami, double grab backflip, využil také quarterpipe a na závěr dal cordova backflip ze superkickeru. Bylo poměrně překvapivé, že do finále rozhodčí poslali velmi těsně závodníka z Francie.

Rob Adelberg vs. Levi Sherwood 0:5

Druhé semifinále bylo v režii protinožců a na trať jako první vyrazil Australan, když zajel velmi slušnou jízdu s triky jako cliffhanger backflip, cliffhanger s přistáním bez držení, backflip indy + heel clicker, cordova backflip, tusnami backflip a nebo také one hand hart attack. Rob, ale na závěr udělal chybu, jelikož mu ještě zbývalo celkem dost času a on neskočil žádný skok a i to mohlo ve finálním rozhodování hrát roli. To závodník z Nového Zélandu znovu potvrzoval, proč vyhrál kvalifikaci a opět předvedl absolutně bezchybný výkon. Triky jako tsunami backflip, cliffhanger, hart attack, shaolin backflip, lazy boy, kombo barhop + superman backflip, protažený double grab backflip, 360, turntable nebo hart attack backflip stačily na bezpečný postup do finále.

Remi Bizouard poprvé ve finále X Fighters


Remi Bizouard vs. Levi Sherwood 0:5

Jako ten horší z kvalifikace finálový duel zahájil Remi, když znovu na úvod znovu nechyběly prvky jako hart attack backflip, cliffhanger backflip nebo normální tsunami. Remi udělal také velkou chybu, když nezvládl shaolin backflip, ale dokázal bezpečně přistát a na další skoku skočil jen rovně. Později sice skočil velké triky jako underflip, velmi protažený tsunami backlifp nebo flatliner, ale bylo skoro jasné, že v Osace nevyhraje. Levi věděl, že když neudělá chybu, tak si bude moci doma vystavit další trofej za první místo. A to se stalo, když mu tsunami backflip, cliffhanger, lazy boy, barhop + superman backflip, double grab indy backflip, 360, turntable a dále také hart attack backflip zajistili jasnou výhru v druhé letošní zastávce seriálu Red Bull X Fighters.

Výsledky Red Bull X Fighters Osaka 2014

1. Levi Sherwood (NZL)
2. Remi Bizouard (FRA)
3. Dany Torres (ESP)
4. Rob Adelberg (AUS)
5. Mat Rebeaud (SUI)
6. Wes Agee (USA)
7. David Rinaldo (FRA)
8. Taka Higashino (JPN)
9. Tom Pages (FRA)
10. Libor Podmol (CZE)
11. Kota Kugimura (JPN)
12. Daice Suzuki (JPN)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist