Freestyle motocross v Pardubicích

Pardubice se staly dalším městem, které mělo tu čest přivítat borce freestyle motocrossu a sledovat jejich neskutečné kousky ve vzduchu. Dokonce takové kousky, které by se ještě před pár lety zdály v sedle motocyklu téměř nemožné. Back-flip dnes už bereme pomalu jako „samozřejmost“, když se kombinuje s dalšími triky a jezdec tam pošle tsunami back flip…to pak zvedne kdekoho ze sedačky. Právě tento trik byl sobotní večer v Pardubicích k vidění, dokonce vůbec poprvé v Čechách.

Tam, kde bylo ještě před pár dny hokejové hřiště, navezly náklaďáky tuny hlíny a vznikla plnohodnotná freestylová trať se všemi důležitými překážkami a rampami. Vše bylo přichystáno a FMX kvalifikační závod „Freestyle Kings“ pro FIM Mistrovství světa FMX 2008 „NIGHT of the JUMPs“ mohl v klidu začít. Do závodu nastoupili ostřílení borci předních světových příček freestylového žebříčku, stejně jako ti, kteří na svou příležitost ve světových soutěžích čekají.


Celkem to bylo 12 jezdců nejrůznějších národností. Ještě do pátečního tréninku měla Česká republika ve hře tři reprezentanty. Dvojnásobného vicemistra světa Libora Podmola, nadějného Davida Rejska a Aleše Liemanna. Aleš Limann se však při pátečním tréninku zranil a byl v závodě nahrazen Italem Massimo Bianconcinim. Asi největší zahraniční hvězdou byl Francouz Remi Bizouard, spolu s drobným Japoncem Kota Kogimurou. Do boje vyrazili také závodníci Ilkka Salo (FIN), Freddy Petters (GER), Vanni Oddera (ITA), Jader Toninelo (ITA), Bart Oglaza (POL), Lukas Weis (GER), Martin Schenk (AUS).




Než se rozpoutalo freestylové peklo, vyrazili na čtyřkolkách rozpálit nepříliš početné pardubické publikum Pepa „Sršeň“ a Jan Jager.


Pak už se rozpoutal nelítostný souboj, při kterém se předvedlo všech 12 jezdců. Do prvního vystoupení museli dál jezdci své maximum, protože pouze prvních šest mělo zajištěný postup do finále. To měla ve svých rukou šestičlenná porota, ve které uděloval hlasy také motocyklový závodník Lukáš Pešek.





Nakonec bylo rozhodnuto a do finálních bojů o mety nejvyšší vyrazila šestice Lukas Weiss, David Rejsek, Kota Kugimura, Vani Oddera, Remi Bizouard a Libor Podmol.





To už se jelo opravdu o všechno a závodníci předvedli neskutečné věci, kdy máte pocit, že přestávají fungovat veškeré fyzikální zákony. Svou jízdou si dolétal pro 3. místo velice sympatický Japonec Kota Kugimura. Porota ho odměnila 87 body. Druhé místo vybojoval pro Českou republiku Libor Podmol ziskem 94 bodů. Že předvedl skvělou show, dokazuje jeden jediný bod, který ho dělil od vítěze Francouze Remi Bizouardého. Ten předvedl sérii nádherně propracovaných triků. Třešinkou na dortu jeho finální jízdy byl tsunami back flip, který dosud nebyl k vidění v ČR na žádné show a se kterým získal 3. místo na X-Games v Mexiku. Jeho vítězství získalo ještě více na váze tím, že dva dny před závodem podstoupil lékařský zákrok, po kterém nebyl zdaleka v plné formě!




O zábavu v ČEZ aréně se postarali Američan Travis Hart a Luděk Janovský na pit bikách. Možná, že málokdo v publiku do té chvíli tušil, co je na pit bikách možné. Když pak jezdec na mrňavém pit biku otočil back-flipa, vypuklo opravdové haló.


Show v pardubické aréně předvedli i jezdci týmu „Monkey Bikes“ na Freestyle BMX. Dokázali, že takový back-flip na BMX není problém. Freeridera Richard Gasperotti, se pro změnu nechal na MTB kole několikrát roztáhnout čtyřkolkou na nájezd na odrazovou FMX rampu a předvedl skoky s variací různých triků. Série závodů „Freestyle Kings“ pokračuje 26. ledna v Košicích a světové jezdce FMX bude možnost vidět 29.2. – 1.3. 2008 v Tipsport aréně v Liberci na úvodním závodě seriálu mistrovství světa 2008 „Night of the Jumps“.

„Freestyle Kings“ – výsledky finálového závodu, 15.12. 2007, ČEZ Aréna Pardubice:

1.Remi Bizouard (FRA) 95 bodů
2.Libor Podmol (CZE) 94
3. Kota Kugimura (JAP) 87
4. Vani Oddera (ITA) 77
5. Lukáš Weiss (GER) 68
6. David Rejsek (CZE) 56




Divoké karty MS FMX 2008 "Night of the Jumps":

Po závodě v ČEZ Aréně série "Freestyle Kings" má velkou šanci na jednu ze 4 divokých karet Kota Kugimora, který skončil na 3. místě. Díky tomuto výsledku potvrdil svou účast na druhém závodě série v Košicích, kde se pojedou dva závody ve dvou dnech. Další adepti na divoké karty jsou Rejsek, Weiss a Oddera. Do bojů však mohou v Košicích zasáhnout ještě Koreň a Pilát, kteří se bojů taktéž zúčastní (protože nejhorší výsledek ze tří závodů se škrtá). Podmola ani vítěze Bizouarda se boje o divoké karty netýkají, protože jsou platní účastníci MS FMX. Titul Showman večera si z pardubické arény, řekl bych zaslouženě, odvezl Kugimora.


Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist