3. závod MČR se jel v Horním Městě

Další závod MČR v motoskijöringu “Orion-Shiva KTM Cup 2013“ byl uspořádán v severomoravském Horním Městě nedaleko Rýmařova. Na vylepšené 800 m dlouhé trati bojovalo celkem 17 dvojic o mistrovské body. Doplnilo je ještě 14 dvojic ve složeném závodě. Mimochodem bylo to letos poprvé, kdy počet jezdců MČR převýšil počet jezdců vloženého závodu.

Pořadatelský tým místního HoMe motoklubu v AČR pod vedením starostky obce Evy Machové a ředitele závodu Břetislava Horníka připravil pro zhruba 400 přihlížejících diváků zajímavou podívanou. Stavbou i zabezpečením trati, péčí o jezdce i diváky tak nasadili vysoko laťku pro další pořadatele. Nechyběly produkty z nefalšované domácí zabijačky a hlavně další doplňkové akce pro diváky. Kromě ukázkové jízdy čtyřkolek, předvedení autokrosového speciálu Toyota Corolla mistra ČR a SR Miroslava Neumanna mohli diváci vidět i ukázku hiposkijöringu - jízdy koní s lyžaři. Na ukončení závodu nechyběl ani krátký motokros. Jako hosté byli v Horním Městě bývalí reprezentanti v motokrosu Zdeněk Antony a Ladislav Faltus i mistr ČR v motoskijöringu 1999 Jiří Pach.
Už v 6 kvalifikačních jízdách se ukázali v nejlepším světle průběžně vedoucí jezdci seriálu Mňuk s Langerem, kteří v loňském roce na trati v Horním Městě slavili své první vítězství v MČR v motoskijöringu. Kvalifikaci vyhráli a získali tak ve všech 3 letošních závodech nejvyšší počet 9 bonifikačních bodů. V dobrém světle se ukázali i loňští mistři Sládek s Čížkem, bratři Šrolerové a letos překvapení sezóny Švorc se Šlechtou. Výborně jezdil i Vítězslav Marek, který startoval s novým lyžařem Zdeňkem Langerem. Ten letos nemůže se svým stálým motocyklistou Romanem Mukem jezdit, protože jezdec si ještě stále doléčuje zranění z motokrosové sezóny 2012. V jezdeckém poli se nově objevil i domácí Pavel Šašinka, který je vnukem zakladatele motoskijöringů v Horním Městě.

Asi nejdramatičtější jízdou kvalifikace byla 6. kvalifikační jízda. O vzruch se postarali úřadující mistři Sládek s Čížkem. Své 2 předchozí jízdy celkem bez problémů vyhráli a zdálo se, že vyhrají i celkově kvalifikaci. Ale ve skrumáži po startu ztratil Petr Čížek lyži, jel celý 1 okruh pouze na 1 lyži. Když si ji v dalším průjezdu znovu připevnil, dokázal se vypnout společně s jezdcem Sládkem k velkému výkonu a dojet si alespoň pro 4. místo. Zdá se, že letos asi největším smolařem sezóny je bývalý MČR v motoskijöringu z roku 2002 Pavel Kunc. Po bolestivém zranění palce pro něho závody předčasně skončili už po 3. kvalifikační jízdě.
Finále „B“ mělo zajímavý průběh. Po celých prvních 6 kol byli totiž na čele nováčci letošního MČR Nývlt s Waltem. Předjet se je snažili Malkus s Fantou a později Fogl se Sabotou, kteří nakonec B-finále vyhráli. Dramatický byl dojezd do cíle pro 2. postupovou pozici. Tu si nakonec zaslouženě vybojovali Nývlt s Waltem, i když cílem jezdec vlekl po pádu lyžaře, který se obětavě držel lana tak, aby mu byl uznán regulérní průjezd cílem.
Hlavní finálová jízda začala dramaticky. Krátce se na čele objevili Nývlt s Waltem, ale v 1. šikaně po startu došlo hromadnému pádu jezdců i lyžařů. Asi nejvíce na pád doplatili bratři Šrolerové a Sládek s Čížkem. Kolize se vyhnula Mňukovi s Langerem, kteří tak mohli jet suverénně na čele jezdeckého pole. Za nimi se neustále drželi Švorc se Šlechtou a Mohaupt s Hotovým. Z hloubi jezdeckého pole postupovali neustále dopředu bratři Šrolerové a Sládek s Čížkem. Obě dvojice se postupně dotáhly až na 3. Mohaupta s Hotovým. Očekávaná bitva o 3. místo ale skončila vzájemnou kolizí Sládka s Čížkem a bratří Šrolerů.

Všech 10 soutěžících posádek dojelo až do cíle, což je v motokijöringu málokdy. Závod dokončili obětavě i Sládek s Čížkem na 5. pozici, když lyžař dojel s bolestivě naraženými žebry. Celkově v seriálu stále vedou Mňuk s Langerem, kteří zvýšili svůj náskok v průběžné tabulce seriálu. O 12 bodů méně mají bratři Šrolerové a o další 4 body méně Sládek s Čížkem. O mistrovském titulu ještě není rozhodnuto. O příštím víkendu se mají jet 2 poslední závody v Martinicích a v Dobřanech v Orlických horách, které definitivně rozhodnou o mistrovském titulu.
Celkové výsledky závodu MČR:

1. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha, 11:09,48
2. Josef Švorc – Ondřej Šlechta, AMK Dobřany v Orlických horách, KTM, 11:20,31
3. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, SMS motokrosu Střední Čechy, Honda, 11:38,28
4. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec n.O. v AČR, Yamaha, 11:42,19
5. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 11:42,73
6. Vítězslav Marek – Zdeněk Langer, Cermen Racing, KTM, 11:57,41

V Horním Městě dostali příležitost závodit i jezdci hobby. Nejlepších 10 z nich tak mohlo po kvalifikačních jízdách startovat ve finálové jízdě. Konečně letos dojeli ve finále až do cíle Jerie s Rumlem, a to po jízdě, ve které byli na 1. pozici od startu až do cíle. Určitě zajímavostí byl start zkušeného Jaroslava Janoše, který sedlal starou motokrosovou motorku ČZ. V kvalifikaci se mu dařilo, dokázal dokonce vyhrát jednu kvalifikační jízdu. Ve finále ale po špatném startu dojel na 7. pozici.

Celkové výsledky vloženého závodu:

1. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki
2. Oldřich Musil – David Chovanec, Skály, Kawasaki
3. Yuriy Popovych – Ladislav Novotný, Hnátnice, KTM

Na úplný závěr závodu se ještě jel ukázkový závod v motokrosu. Nejlépe si vedl Tomáš Fogl před Františkem Kubíčkem a domácím Pavlem Šašinkou.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist