1. závod MČR v Motoskijöringu 2011

Konečně se příznivci mistrovského motoskijöringu 23.1.2011 dočkali. Díky velké obětavosti členů a příznivců SMK Klášterec nad Orlicí se jim podařilo připravit i za nepříznivých podmínek trať, které se musela líbit všem jezdcům i přihlížejícím divákům. Pomoci si museli i navážením sněhu. Vznikla tím technická a přehledná trať o délce 1 kola 700 metrů.

Kapitoly článku

Ranní technickou přejímkou prošlo celkem 22 jezdeckých dvojic. Kromě Jiřího Mencáka, který se letos podle informací na tratích neobjeví, přijeli do Klášterce všichni favorité. Potěšitelná byla i účast 2 jihočeských a 2 moravských posádek.
12 kvalifikačních jízd mělo dramatický průběh. Potěšitelný byl výkonnostní vzestup některých jezdců, kteří loni většinou končili ve finále „B“. Určitě překvapil Marcel Hock, který se svým staronovým spolujezdcem Jonášem Bergerem dvakrát vyhrál. V první sérii jízd začali výborně i jihočeští Kalous s Hodem a bratři Barešové. Ale v dalších jízdách se jim už tak nedařilo.
S úskalím kvalifikace si nejlépe poradili předloňští mistři Sládek s Čížkem, kteří dvakrát vyhráli a celkově získali 7 bodů. Za nimi s 8 body byl nestárnoucí Pavel Kunc s lyžařem Prossem a Hock s Bergerem. Dařilo se i Michalu Roušavému, kterému vůbec nevyšla loňská sezóna. Naopak největší favorité – loňští mistři bratři Šrolerové, si přímý postup vybojovali až vítězstvím v poslední jízdě.
Tradičně dramatické bylo finále „B“. Z něho si ještě po velkém boji vybojovali postup do finále Mohaupt s Hotovým a Zářecký s Morávkem. Finále „B“ bylo náročné pro všechny posádky, protože se jelo za velkého sněžení. Skončil zde Víťa Marek, který loni bojoval až do posledního závodu o mistrovský titul. V Klášterci se na startu objevil s lyžařem Tomášem Haizlem, který jezdil loni motoskijöringy za řídítky motocyklu. Po kolizi v polovině závodu skončili nakonec až na 8. místě.
Finále „A“ vůbec nevyšlo oběma jezdcům Orionu Litomyšl. Pavel Kunc ztratil celý 1 okruh po kolizi v 1. kole a Michal Roušavý objel pouze 3 okruhy. Pak ztratil lyžaře a závody pro něho skončili. Začátek závodu měl překvapivý průběh. Na čele se objevili Mohaupt s Hotovým před Hockem s Bergerem. Za nimi se těsně drželi Sládek s Čížkem. Lukáš Mohaupt ale na čele dlouho nevydržel. A tak cílem 2. okruhu projeli na čele Hock s Bergerem, které pronásledovali bratři Šrolerové bouřlivě povzbuzováni domácím publikem.
V dalším kole se domácí bratři dostali do vedení. Ale těsně za nimi se drželi Sládek s Čížkem, kteří jeli opravdu výborně. A netrvalo dlouho a dostali se do vedení. Zbytek finále pak už byl plně v režii Sládka s Čížkem, kteří se usadili na čele a neustále zvyšovali své vedení. V cíli měli na domácí bratry náskok 10 sec. Jejich vítězství na prvním mistrovském závodě byla zasloužené, ve všech jízdách podali vyrovnané výkony i přes bolavé koleno lyžaře Petra Čížka. Ale bojovalo se i o další pozice, a to hlavně o 3. pozici. Tam se dlouho drželi překvapivě Roman Mňuk se Zdeňkem Langrem. Ke konci závodu zrychlili Hock s Bergerem a rázem byli na 3. pozici. Marcel Hock se tak dostal poprvé ve své kariéře na stupně vítězů v mistrovském závodě. Jeho lyžař Jonáš Berger to už několikrát dokázal v loňském roce, kdy s Jiřím Mencákem dokonce dvakrát vyhráli.
Klášterecký motoskijöring se opravdu povedl. Uvidíme, jak to bude s počasím dále. Pokud bude sníh, pojedou se další 2 závody příští víkend v jižních Čechách na tratích v okolí Chýnova.


Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist