Závody MS v motokrosu v Lokti nabídly skvělou podívanou

Česká republika hostila uplynulý víkend motoristický svátek v podobě třináctého závodu seriálu FIM Mistrovství světa v motokrosu v Lokti. Podnik se uskutečnil za velice příznivého počasí, vše běželo pod taktovkou velice zkušeného pořadatele AMK Loket v AČR ve spolupráci s Autoklubem ČR. Zápolení nejlepších světových závodníků včetně nejlepších evropských juniorů doplnila i početná divácká kulisa a co navíc, úspěch zaznamenali i čeští závodníci!

„Parádní motokrosový víkend v Loketských serpentinách, který si všichni moc užili. Tradičně bouřlivá atmosféra vytvořená spoustou fanoušků podél trati hnala jezdce k těm nejlepším výkonům, mám radost z titulu evropského šampiona naší motokrosové naděje a člena ACCR Czech Talent Teamu Vítězslava Marka. Čeští jezdci se neztratili ani v hlavní kategorii MXGP, když na domácí trati urvali body. A moc se mi líbilo, že diváci fandili opravdu všem závodníkům, i těm nejmenším na elektrických motorkách. Blahopřeji organizátorům, děkuji jim za skvěle připravený závodní víkend, který neměl chybu,“ zhodnotil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky a člen Představenstva Mezinárodní motocyklové federace FIM.

Kladně hodnotil organizačně náročnou akci i pořadatel AMK Loket v AČR: „Máme za sebou náročný, ale troufám si říci, že vydařený víkend. Oba dva dny byly sportovně doslova nabité, a to díky šesti kubaturám, ve kterých se u nás závodilo. Vážíme si důvěry, kterou do nás promotér tímto vložil, ale bylo to pro všechny, kteří se na pořádání této akce podíleli, velice náročné. Všem za to patří velké díky! Odměnou za vynaložené úsilí byla však neuvěřitelná atmosféra kolem trati, kterou vytvořili tisíce fanoušků a v neposlední řadě velice pozitivní hodnocení ze strany promotéra šampionátu a FIM. Rád bych také poděkoval Autoklubu ČR, městu Loket, Karlovarskému kraji a našim sponzorům, bez kterých by pořádání této světové akce nebylo možné. Budeme se na vás všechny těšit zase příští rok!“ sdělil po závodě jeho ředitel Zdeněk Dvořák.

A nyní si přiblížíme, jak to v jednotlivých kategoriích o závodním víkendu probíhalo:

MXGP: V královské třídě světového šampionátu ovládl celkově Velkou cenu České republiky švýcarský motokrosař Jeremy Seewer (Yamaha, 47b.). Dařilo se mu již v sobotu, kdy dominoval v kvalifikačním závodě a svou rychlost dokázal prodat po dobrých startech i druhý den v samotném závodě. Po zranění páteře při GP Německa se v Lokti ukázal již v plné síle loňský mistr světa kubatury MX2 Maxime Renaux (FRA, Yamaha, 45b.), když dokonce druhou rozjížďku vyhrál. Třetí místo si taktickou jízdou pohlídal Slovinec Tim Gajser (Honda, 42b.) a po loketském klání vede i nadále suverénně MS.

Z českých reprezentantů byl nejlepší Dušan Drdaj (PP Racing, GAS, 1b.), který v druhé jízdě tvrdě bojoval se svými soupeři a nakonec bral jeden světový bod za dvacáté místo. „V prvním jízdě jsem měl pád, ale snažil jsem se pokračovat zezadu a docela jsem chytl dobré tempo. V druhé rozjížďce to bylo po startu lepší, makal jsem na trati, co to šlo, diváci byli kolem dráhy perfektní, až mně naskakovala husí kůže no a nakonec ta dvacátá pozice a jeden vydřený první světový bod v mé kariéře, to je super pocit,“ prohlásil po závodě Drdaj. Na trati se divákům ukázal i Martin Krč (Osička MX Team, KTM), ale i když se Martin snažil, na body to bohužel nestačilo. Obsadil celkové 27. místo, dvě příčky za nim dojel Slovák Pavol Repčák (Orion Racing Team, KTM) a 30. skončil Polák Tomasz Wysocki jedoucí za český tým JD Gunnex KTM.

MX2: Francouz Tom Vialle (KTM) přijel do Lokte s červenou tabulkou lídra této světové skupiny, ovšem v Loketských serpentinách dominovali jiní borci. Na dráze se ukázal tentokrát v perfektní formě Jago Gerts (BEL, Yamaha, 45b.) a celkově vystoupil zaslouženě na nejvyšší stupínek podia, stříbrný byl Thibault Benistandt (FRA, Yamaha, 43b.), k potěšení přítomných německých fanoušků bral bronz Simon Laengenfelder (GER, GAS, 42b.). O červenou tabulku je stále velký boj, po Lokti se ji zmocnil momentálně Belgičan. Uvidíme, zda si ji upevní i po příštím závodě, neboť další GP bude v Belgii a tam to bude mít Francouz hodně těžké.

Velký výkon divákům předvedl slovenský zástupce Tomáš Kohút (Osička MX, KTM), který dojel celkově třináctý a na konto si připsal skvělých 16 bodů, a to v druhém závodě po dobré startovací reakci dokonce jezdil Tomáš dlouho v TOP10. Nejlepší z Čechů byl na celkové devatenácté příčce Jakub Terešák (JD Gunnex KTM, 4b.), když na bodované pozice dosáhl v první jízdě. „V první rundě se mi podařil dobrý start, bylo to někde kolem 12. místa, pak jsem se postupně propadal a docházela mně trochu síla, ale nakonec to 17. místo beru. V druhé jízdě jsem se celou jízdu nemohl dostat do potřebného tempa a na body to proto nestačilo,“ shrnul své pocity Terešák. Hned příčku za nim se umístil Petr Polák (JM Honda, 3b.), také on bodoval pouze v prvním vystoupení. „Start se mně v první rozjížďce nepodařil a moje jízda nebyla nic moc v následující rundě jsem se dokonce zamotal do hromadného pádu a odnesla to poškozená zadní brzda. Musel jsem proto zastavit u mechanika a brzdu narovnat, pak jsem pokračoval, chtěl jsem závod dokončit,“ řekl po Velké ceně Polák. Pro další cenné zkušenosti si do Lokte přijeli ještě další naši závodníci, když celkově byl 24. Jan Wagenknecht (Team Lusti, HUS), 27. Adam Máj (Starling Cross Team, KTM), 28. Jaroslav Katriňák (SVK, CEMF, KTM), 31.Tomáš Pikart (New2 Project, KTM), 33. Adam Dušek (KRTZ Motorsport, GAS) a 36. Martin Venhoda (Q Racing Team, HUS).

EMX 2T: Zde se bojovalo o titul ME pouze v jednom vypsaném závodě a pořadí bylo následující – vyhrál Toms Macuks (LAT, KTM, 47b.), 2. Haakon Osterhagen (NOR, FAN, 40b.), 3.Johannes Klein (AUT, KTM, 36b.). Po zranění se výborně předvedl na celkové šesté pozici Jiří Matějec (HT Group RT, KTM, 32b.), na 21. příčce skončil Petr Bartoš (Orion Racing, KTM, 3b.) a 38. byl Pavel Doubek (Motosport Chýnov v AČR, Yamaha).

EMX65: V Lokti se bojovalo v sobotu a v neděli o evropský titul v juniorských třídách. V té slabší se radoval z titulu mistra Evropy Ricardo Bauer (AUT, KTM, 50b.), mimochodem účastník českého juniorského MMČR. „Neměl jsem úplně dobré starty, ale v obou jízdách se mi podařilo dostat do čela a vítězství jsem pak už udržel. Moc děkuji mým rodičům, trenérovi a sponzorům, že mi pomohli uskutečnit můj sen,“ řekl po závodě Bauer. Na stupně vítězů ho doprovodil Ruiz Caudet (ESP, KTM,38b.) a J. Salvador (ESP, GAS, 36b.). Do první jízdy nastoupil jediný český zástupce Hugo Brant (Cermen RT, KTM), ale po pádu závod bohužel nedokončil a byl klasifikován jako 39.

EMX85: Českým příznivcům udělal v Lokti velkou radost čtrnáctiletý motokrosař z pardubického týmu Cermen Racing Vítězslav Marek (KTM, 47b.), když na dráze v Lokti vybojoval titul mistra Evropy a obhájil tak prvenství z loňského ročníku (Sardinie). V první sobotní jízdě své soupeře Víťa musel dotahovat ze zadních pozic v té druhé nedělní si už start pohlídal – za chvíli se dostal do vedení a za velkých ovací fanoušků proskočil cílem jako vítěz. „Atmosféra na trati byla skvělá a když jsem se ve třetím kole druhé jízdy dostal do vedení, tak potom už jsem si náskok jen hlídal. Chci poděkovat rodině, fanouškům a sponzorům za podporu,“ prohlásil spokojeně po vyhlášení Marek. Druhý dojel nakonec Gyan Doensen (NED, HUS, 47b.) a třetí F. Mantovani (ITA, GAS, 40b.). Na celkové 23. příčce se ještě umístil Martin Červenka (Orion Racing, KTM, 4b.) a 25. D. Widerwill (Cermen Team, KTM, 2b.).

MXE: V Lokti se jely hned dva závody pětidílného seriálu mistrovství Evropy elektromotocyklů v nejmenší kategorii do osmi let věku jezdce. V sobotu byl celkovým vítězem Francouz Timotei Cez, nedělní závod vyhrál Angličan Austin Edwards. Sobotní vítěz se nakonec stal letošním šampiónem v této třídě, nedělní vítěz bral konečné stříbro a seriálový bronz vybojoval Rakušan Elias Eder, mimo jiné druhý jezdec letošního průběžného pořadí MMČR Junior ve třídě 50ccm.

Shrnuto podtrženo – letošní Velká cena ČR v motokrosu se povedla a její kladné hodnocení neznělo pouze z úst jezdců a diváků, ale i promotérské agentury Infront a zástupců FIM. Tak zase za rok na viděnou v Lokti!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist