Ve Valkenswaardu slavil vítězství Febvre s Herlingsem

Motokrosová Grand Prix zamířila po Kataru a Thajsku do holandského Valkenswaardu, kde bylo o velikonočním víkendu na programu třetí kolo světového šampionátu – Grand Prix Evropy. Okruh tvoří písčitá dráha, a aby to jezdce neměli snadné, tak jim k tomu ještě pořádně zapršelo, což vytvořilo bezesporu velmi náročné podmínky. S těmi si nejlépe poradili jezdci značek Yamaha a KTM - Romain Febvre (Monster Energy Yamaha Factory Racing) a domácí hvězda Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing).

V kategorii MXGP měl poměrně komplikovaný start do prvního závodu Romain Febvre. Francouz nedokázal najít správný rytmus a havaroval. Závod nakonec dokončil třetí, ale byl zdravě naštvaný a odhodlaný druhý závod vyhrát. To se mu nakonec podařilo, když po neuvěřitelné bitvě s šampionem FIM Motocross World Champion Antonio Cairolim závod vyhrál a stal se vítězem evropské Grand Prix.

Na evropské půdě předvedl restart sezony Němec Max Nagl (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing), jenž ve Valkenswaardu vyhrál první kvalifikaci sezony a v cíli prvního závodu byl druhý, když nestačil na vítězného Slovince Tima Gajsera. Ve druhém závodu bodoval jezdec Husqvarny čtvrtým místem a skončil celkově druhý. Slovinec Tim Gajser (Honda Gariboldi) víkend uzavřel s prvním a osmým místem, což mu ve finále stačilo na třetí příčku.

Po třetím kole sezony má Romain Febvre celkem 137 bodů a je lídrem světového šampionátu s třinácti body náskoku na druhého Slovince Tima Gajsera. Třetím jezdcem v pořadí je s třiceti body ztráty Rus Evgeny Bobryshev (Team HRC).

MXGP – GP Evropy, Valkenswaard (Top10): 1. Romain Febvre (FRA, YAM), 45 bodů; 2. Maximilian Nagl (GER, HUS), 40 b.; 3. Tim Gajser (SLO, HON), 38 b.; 4. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 36 b.; 5. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 36b.; 6. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 33b.; 7. Kevin Strijbos (BEL, SUZ), 31 b.; 8. Shaun Simpson (GBR, KTM), 23 b.; 9. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 22 b.; 10. Tanel Leok (EST, KTM), 19 b.

MXGP celkově (Top10): 1. Romain Febvre (FRA, YAM), 137 bodů; 2. Tim Gajser (SLO, HON), 124 b.; 3. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 107b.; 4. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 104 b.; 5. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 100 b.; 6. Maximilian Nagl (GER, HUS), 84 b.; 7. Shaun Simpson (GBR, KTM), 80 b.; 8. Kevin Strijbos (BEL, SUZ), 79 b.; 9. Tommy Searle (GBR, KAW), 63 b.; 10. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 55 b.

V kategorii MX2 si na své přišli především domácí diváci, kteří měli jasného favorita v osobě Jeffrey Herlingse (Red Bull KTM Factory Racing). Ten je rozhodně nezklamal, když vyhrál oba závody a na konto si připsal jubilejní 50.vítězství Grand Prix. Nizozemec zůstal na domácí půdě neporažen, protože mimo závodů ovládl také kvalifikační bitvu a oba tréninky.

Stříbrný víkend má za sebou Litevec Pauls Jonass (Red Bull KTM Factory Racing), jemuž patří dvě druhá místa. Jonass měl v kvalifikaci a prvním závodu problémy s odpružení, což se jim podařilo vyřešit a ve druhém závodu se už Litevci jelo mnohem lépe. Samozřejmě vzhledem k formě domácího Herlingse to na vítězství nebylo, protože pokud v prvním klání ztratil na první místo něco kolem padesátí sekund, tak ve druhém už to bylo něco přes minutu a dvacet sekund.

Celkově třetí je Švýcar Jeremy Seewer (Suzuki World MX2 Team). Ten byl v prvním závodě čtvrtý a ve druhém už figuroval na stupních vítězů jako třetí v pořadí. Tohoto umístění si velmi vážil, protože na písku tu nikdy tak vysoko nezajel. Před dvěma lety se tu dokonce ani nekvalifikoval do závodu evropské série.

Součástí evropského podniku byl také druhý podnik světového šampionátu žen a úvodní kolo evropského motokrosového seriálu. V kategorii žen vyhrála domácí závodnice Nancy Van De Ven (Yamaha), druhá v pořadí skončila Novozélanďanka Courtney Duncan (Yamaha) a třetí Livia Lancelot z Francie (Kawasaki). Lídrem šampionátu je s třiadevadesáti body Courtney Duncan. Co se týče evropského šampionátu tak v třídě EMX250 slavil vítězství Conrad Mewse (Husqvarna). V kategorii EMX300 zajel nejlépe Belgičan Martens (Husqvarna).

Po krátké zastávce v Evropě tu máme další měsíc, kdy světový šampionát zamíří za oceán a to konkrétně do Argentiny (10.dubna) a Mexika (17.dubna).

MX2 – GP Evropy, Valkenswaard (Top10): 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 50 bodů; 2. Pauls Jonass (LAT, KTM), 44 b.; 3. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 38 b.; 4. Brent Van doninck (BEL, YAM), 34 b.; 5. Benoit Paturel (FRA, YAM), 29 b.; 6. Alvin Östlund (SWE, YAM), 23 b.; 7. Michele Cervellin (ITA, HON), 21 b.; 8. Vsevolod Brylyakov (RUS, KAW), 21 b.; 9. Aleksandr Tonkov (RUS, YAM), 21 b.; 10. Davy Pootjes (NED, KTM), 21b.

MX2 celkově (Top10): 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 150 bodů; 2. Pauls Jonass (LAT, KTM), 112 b.; 3. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 112 b.; 4. Aleksandr Tonkov (RUS, YAM), 91 b.; 5. Brent Van doninck (BEL, YAM), 78 b.; 6. Petar Petrov (BUL, KAW), 76 b.; 7. Benoit Paturel (FRA, YAM), 75 b.; 8. Samuele Bernardini (ITA, TM), 60 b.; 9. Alvin Östlund (SWE, YAM), 60 b.; 10. Vsevolod Brylyakov (RUS, KAW), 59 b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist