V Argentině startuje motokrosové MS

Dvacetidílný seriál mistrovství světa v motokrosu 2024 začíná už o tomto víkendu v Argentině na trati Villa La Angostura, prvním evropským podnikem bude Velká cena Španělska v areálu intu Xanadú – Arroyomolinos o čtrnáct dní později. Do Jižní Ameriky kvůli zranění neodcestovaly hvězdy Liam Everts a Mattia Guadagnini.

Jezdci obou tříd MX2 a MXGP se podívají po pěti letech zpátky do Číny, kde se Šanghaji pojede podnik MS 15. a 16. září 2024. Velká cena České republiky v Lokti se uskuteční v tradičním termínu 20. a 21. července. Světový titul v prestižní třídě MXGP bude obhajovat španělský zázrak s bleskurychlými starty Jorge Prado, i když se o jeho účasti v seriálu MS dlouho spekulovalo. Továrnímu jezdci týmu Red Bull GasGas Factory Racing se totiž moc líbilo na zimním turné v USA a Prado měl nabídku na absolvování celé sezony v zámoří. Největšími soupeři mu zřejmě budou uzdravený Slovinec Tim Gajser na tovární Hondě, pětinásobný motokrosový mistr světa Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) a Francouz Romain Febvre (Kawasaki Racing Team). Vždy rychlý, ale občas nevyrovnaný Švýcar Jeremy Seewer přestoupil od Yamahy ke Kawasaki, hodně dobré výkony slibuje další Francouz Maxime Renaux (Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team).

Vloni vyhrál Velkou cenu Argentiny docela překvapivě Španěl Ruben Fernandez, Gajserův týmový kolega u HRC. Ze třdy MX2 přestoupili výš mj. Nor Kevin Horgmo (Honda Ship To Cycle SR Motoblouz), ale hlavně belgický supetalent Jago Geerts, který ihned usedne na tovární motorku v barvách týmu Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team. V Argentině bude chybět nejlepší italský motokrosař současnosti Mattia Guadagnini (velké spodní foto). Ten strávil minulou sezonu jako dvojka u GasGasu za Pradem a vedl si výborně, ale na podzim podepsal smlouvu s týmem Nestaan Husqvarna Factory Racing.  Během předsezónní přípravy na jihu Francie ale  utrpěl vážné zranění. Byla mu diagnostikována zlomenina lopatky a poranění měkkých tkání dolní části paže. Doba rekonvalescence zatím nebyla stanovena a datum jeho návratu bude známo později. Rasmus Jorgensen, týmový manažer Nestaan ​​Husqvarna Factory Racing, k tomu uvedl: "Toto je pro Mattiu a tým velké zklamání, ale ulevilo se nám, když se zjistilo, že jeho zranění nejsou tak vážná, jak se původně soudilo. Nyní se zaměřujeme na jeho zotavení, dostal nejlepší možnou péči. Jakmile se dozvíme více, o jeho návratu k závodění budeme informovat."

Třída dvěstěpadesátek by měla být vyrovnaná jako vždycky. Do dvěstěpadesátek se po letech vrací Honda prostřednictvím mladého Itala Ferruccia Zanchiho, Debut dalšího výrobce v seriálu Triumphu byl svěřen Jihoafričanovi Camdenu Mc Lellanovi a  Dánovi Mikkelu Haarupovi. Hodně se očekává se továrního týmu KTM v čele s obhájcem titulu Italem Andreou Adamem. Jeho týmový kolega  Liam Everts ale do začátku sezony nezasáhne. Belgičan se slavnými předky  si během tréninku v německém Grevenbroichu poranil ruku. Zranění bylo nakonec horší, než se očekávalo, a jezdec musel podstoupit operaci, kvůli které se nezúčastní přinejmenším prvního závodu MX2 v Argentině. Při pádu si přivodil zranění palce. Zpočátku se to jevilo jako vymknutí, ale realita byla nakonec daleko horší, než celý tým očekával. Lékař v nemocnici v Herentals objevil zlomeninu a Liam hned postoupil poměrně složitý operační zákrok. 

Startovní listiny GP Argentiny

MXGP

https://docs2.mxgp.com/docs/2024_YPF_Infinia_MXGP_of_Patagonia-Argentina_EntryList_MXGP.pdf

MX2

https://docs2.mxgp.com/docs/2024_YPF_Infinia_MXGP_of_Patagonia-Argentina_EntryList_MX2-2.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist