Pole position v Indonésii mají Febvre a L. Coenen

Kvalifikační závody pro desátý závod motokrosového mistrovství světa vyhrál v královské třídě MXGP Francouz Romain Febvre (Kawasaki Racing Team), ve dvěstěpadesátkách se prosadil mladičký Belgičan Lucas Coenen (Nestaan Husqvarna Factory Racing). Velká cena Sumbawy je první ze dvou závodů, které se nyní pojedou v daleké Indonésii.

Do Indonésie neodcestoval nizozemský fenomén Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing), který se zranil v Německu. Osmadvacetiletý jezdec havaroval, když vedl první jízdu v Teutschenthalu. Dokázal ještě nasednout na motocykl a dokončit závod na 20. místě. Ale celou dobu cítil bolest a nepohodlí v oblasti krku. První vyšetření odhalilo potenciálně prasklý obratel a magnetická rezonance později zranění potvrdila. Herlings, který v této sezóně vyhrál čtyři Grand Prix a šestkrát vystoupil na pódium ve třídě MXGP, naštěstí nepotřebuje operaci, bude ale muset v naprostém klidu odpočívat. Jeho tažení za šestým titulem mistra světa se tak silně zkomplikovalo. Naopak hodně se teď uleví lídrovi seriálu Jorge Pradovi (Red Bul GasGas Factory) ze Španělska, který už nepojede pod takovým tlakem.
Jeffrey Herlings: „Je těžké vůbec najít slova. Shrnuje to tak nějak celou mou kariéru. Dosáhl jsem rekordu v počtu vyhraných Grand Prix, ale pak jsem utrpěl další zranění a další neúspěch. Stále nevím, co se vlastně stalo při té havárii. Až do té chvíle jsem tu stopu používal běžně a šlo to."

Nebyl to ale Prado, ale Febvre, kdo ovládl sobotní dění v indonéském areálu Sumbawa-Samota.  Měl nejlepší čas ve volném i měřeném tréninku a také nejlépe odstartoval do kvalifikačního závodu. Brzy získal až desetisekundový náskok, pak už mohl zpomalit. Bitvu o druhé místo mezi Špamělem Rubénem Fernándezem (Team HRC), Švýcarem Jeremy Seewerem (Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team), Jorge Pradem a Nizozemcem Glennem Coldenhoffem (Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team) nakonec vyhrál v poslední době se zlepšující Seewer. S červenou tabulkou lídra šampionátu jedoucí Prado skončil čtvrtý. 

Do seriálu třídy MX2 se v Indonésii vrátil po zranění (zlomené zápěstí) suverén z počátku sezony Belgičan Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory). Na vedoucího muže průběžné kvalifikace Itala Andreu Adama (Red Bull KTM Racing Factory) už ale před víkendem ztrácel přes 60 bodů. Kvalifikační závod vyhrál způsobem start - cíl Belgičan Lucas Coenen na tovární Husqvarně, což se mu podařilo poprvé v kariéře. Druhý skončil Francouz Thibault Benistant (Monster Energy Yamaha Factory) a třetí Adamův týmový kolega, další Belgičan Liam Everts. Geerts byl po havárii sedmý, Adamo dojel dokonce až třináctý. Obě Velké ceny v Indonésii se obejdou bez českých zástupců kvůli daleké a nákladné cestě.    

Výsledky kvalifikačních závodů:

MX2: 1. Lucas Coenen (BEL, Husqvarna), 25:47.209; 2. Thibault Benistant (FRA, Yamaha), +0:04.276; 3. Liam Everts (BEL, KTM), +0:05.549; 4. Simon Laengenfelder (GER, GASGAS), +0:07.555; 5. Kevin Horgmo (NOR, Kawasaki), +0:11.998; 6. Kay de Wolf (NED, Husqvarna), +0:28.887; 7. Jago Geerts (BEL, Yamaha), +0:31.473; 8. Camden Mc Lellan (RSA, Honda), +0:34.347; 9. Rick Elzinga (NED, Yamaha), +0:37.820, 10. Sacha Coenen (BEL, KTM), +0:39.469 

MXGP: 1. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), 24:59.527; 2. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:04.138; 3. Glenn Coldenhoff (NED, Yamaha), +0:04.790; 4. Jorge Prado (ESP, GASGAS), +0:09.483; 5. Ruben Fernandez (ESP, Honda), +0:11.724; 6. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +0:15.437; 7. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:23.628; 8. Mitchell Evans (AUS, Kawasaki), +0:26.995; 9. Alessandro Lupino (ITA, Beta), +0:29.689; 10. Valentin Guillod (SUI, Honda), +0:32.165, 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist