MS MX3 Nizozemí – Zlomený malíček Martina Žeravy

„Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře“, si může zpívat Martin Žerava po víkendovém podniku v nizozemském Markelu. Po euforii z úspěšných Holic následovalo průměrné Bulharsko, a vše se zhatilo v tradičním holandském písku, kde smůla vystrčila své drápky naplno. Martin získal pouze 10 bodů, a v druhé jízdě si nešťastně zlomil malíček.

Italský rychlík Alex Salvini (Husqvarna) zajel, již počtvrté v řadě, nejrychlejší kvalifikační čas. Za ním figurovali staří známí z čela kvalifikací Slovinec Matevz Irt (Honda), a Francouz Julien Vanni (Honda). Pořadí první třech nejrychlejší bylo stejné jako před týdnem v Bulharsku. Martin Žerava zajel průměrný čas, který mu stačil na 15. pozici na startu. Jak všichni víme kvalifikace není zrovna Martinova parketa, a Martin se šetřil na nedělní závod.

Start první jízdy se nejlépe povedl „Fiňákovi“ Antti Pyrhonenovi (Honda), ale brzy se za jeho zády objevilo překvapení v podobě Brita Brada Andersona. Anderson se dlouho nerozpakoval, Pyrhonena předjel, a kontroloval čelo závodu až k šachovnicovému praporku. Leader seriálu Julien Vanni dokázal, že se potkal s výbornou formou, a přes Christophe Martina (Husqvarna) a vadnoucí Pyrhonena, se prosmýkl na konečný stříbrný stupínek. První trojku doplnil Francouz Pierre Alexandre Renet (Suzuki). Nedařilo se Alexu Salvinimu, který po kolizi s Irtem musel dotahovat z hlouby startovního pole, a v cíli byl až dvanáctý. Stejný osud potkal i Martin Žeravu, který totálně pokazil start, a prvním kolem projížděl jako pětadvacátý. Postupně se prokousával vpřed, avšak plány na lepší výsledek zhatil pád. Po pádu se stačil Martin probojovat na 11. místo před zmiňovaného Salviniho.

Druhá jízda byla ve znamení souboje Anderson versus Pyrhonen. Nakonec vyhrál Anderson, a mohl slavit dvojité vítězství. Pyrhonen změnil nastavení své Hondy, a také on může být s druhým místem spokojený. Julien Vanni opět neslezl z podia, když cílem projel jako třetí. Pánům od Hondy se moc pěkně dívalo na stupně vítězů 2. Jízdy i celkové klasifikace čítající jezdce pouze této značky. Nejlepší domácí jezdec Patrick Roos (KTM) dojel hned za první trojkou. Martin Žerava na startu zaspal, na konci rovinky byl v polovině startovního pole. Jezdil okolo 12. místa, ovšem v polovině závodu si škrt o kolík, a závod pro něho, kvůli zlomenému malíčku, skončil. Martin si budeme muset měsíc od motokrosu odpočinout, a nezúčastní se tento víkend v Kramolíně třetího podniku MR.
Julien Vanni, díky vyrovnaným výkonům, dál vládne průběžnému pořadí MS. Od Alexe Salviniho odskočil na rozdíl 42 bodů, a Alex se bude muset hodně snažit, aby nepříznivý stav otočil ve svůj prospěch. Martin Žerava, po smolném víkendu, udržel zuby nehty 7. příčku průběžného pořadí. Jeho největší soupeř v boji o šesté místo, Matevz Irt, také zaznamenal nulu z první jízdy, a Martin na něho ztrácí přijatelných třináct bodů.
Další podnik se pojede na domovské trati továrního týmu Husqvarny v italské Faenze, již za necelé dva týdny 5. července.

Výsledky:


1. jízda
1. Bradley Anderson GBR Honda
2. Julien Vanni FRA Honda
3. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
11. Martin Žerava CZE Honda


2. jízda
1. Bradley Anderson GBR Honda
2. Antti Pyrhonen FIN Honda
3. Julien Vanni FRA Honda
Martin Žerava CZE Honda nedokončil

Celková klasifikace MS MX3 Nizozemí
1. Bradley Anderson GBR Honda 50 b.
2. Julien Vanni FRA Honda 42 b.
3. Antti Pyrhonen FIN Honda 38 b.
16. Martin Žerava CZE Honda 10 b.

Průběžné pořadí po sedmém podniku MS MX3
1. Julien Vanni 292 b.
2. Alex Salvini 250 b.
3. Pierre A. Renet 242 b.

6. Matevz Irt 172 b.
7. Martin Žerava 159 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist