MMČR v motokrosu juniorů v Jiníně

K čtvrtému podniku MMČR v motokrosu juniorů dorazilo do Jinína 144 závodníků ve čtyřech kategoriích. Účastníky přivítalo krásné počasí, místní dráha doznala několika změn, přibyly rolety, proskoky a jezdci si tak mohli tyto nové prvky vyzkoušet, před blížícím se závodem mistrovství světa juniorů (10.-11.srpna 2013).

Místní pořadatelé z OFF ROAD KLUBU v AČR JINÍN se tedy ukázali v dobrém světle s přípravou si dali záležet, bohužel situaci jim ztížily nedávné povodně a proto si v podstatě mákli dvakrát. Odměnou jim za to bylo alespoň pěkné počasí, hodně závodníků také dorazilo ze zahraničí, protože někteří sem přijeli proto, aby si zde dobře zatrénovali před konaným šampionátem MS.

Na trati, kde v minulosti vyrůstali pod dohledem centra motokrosové mládeže v Jiníně - Filip Neugebauer, Martin Michek, František Smola nebo Václav Kovář se podíváme nejdříve na nejslabší třídu 65 ccm, kde do bojů zasáhlo celkem 29 motokrosařů. Ta byla opět rozdělena věkem do deseti let a zde slavil úspěch Jan Wagenknecht- AMK ZEJAX MOTOKLUB CHRUDIM, druhý skončil Petr Rathouský- ORION-RS PETROL, bronz zaujal Radek Větrovský- SMS Střední Čechy. Absolutně ovládl tuto kubaturu velký favorit rakouský rychlík René Hofer- MOTOSPORT CHÝNOV v AČR, který se ale tentokrát na vítězství docela nadřel, protože několikrát zachyboval a nakonec byl rád, že to tak dopadlo. Na bednu ho ještě doprovodil Daniel Stehlík- MOTOSPORT KLUB MÁLKOV V AČR a Radim Kraus- MOTOSPORT KLUB V AČR.
V osmdesátkách se zde ukázalo 37 závodníků, tito mladí borci se už někteří snažili proskoky proskakovat rychleji a také z tohoto důvodu začínali přibývat karamboly. Ten postihl v dopolední kvaldě velkého favorita Jakuba Terešáka, právě na roletě před cílem si ustlal, přesto zajel nejlepší čas. Výborně se zde představil Slovinec Luka Milec, jeho jízda byla velice rychlá, ovšem i on zaváhal na roletě a z první pozice musel po pádu odstoupit. Celkově tak po dobrém výkonu vyhrál potlučený Terešák- MOTOSPORT KLUB MÁLKOV V AČR, letos ale poprvé zaznamenal v jízdě porážku. Stříbro bere zaslouženě Slovák Tomáš Kohút- MX SLOVAKIA, na bronz dosáhl překvapivě další Slovinec Jan Pancar.
Martin Krč- SZA-STAV RACING TEAM má v poslední době opravdu vynikající fazonu i zde si se svými soupeři poradil a dvakrát bez větších problému zvítězil i když na obávané roletě před cílem měl několikrát velké problémy, ale čas na své soupeře doháněl v jiných úsecích místní dráhy. Za Krčem skončil dobře jedoucí Matouš Rejsek- SMS Střední Čechy, na stupínek je ještě doprovodil Slovák Michal Novocký- MoToman Team. Až se čtvrtým místem se musel tentokrát spokojit Filip Podmol- JD KTM 191 Racing Team, smolařem závodu byl ale navrátilec po vážné nemoci Jan Vondrášek, který překvapil třetím místem v kvalifikaci, ale později se nevyhnul pádům a z odpoledních bojů tím pádem vypadl. Ve 125 ccm 2t bylo celkem 42 jezdců- nejvíce, což letos znamená, že o dvoutakty je zájem a myslím si, že je to tak správné, neboť správnou agresivní jízdu se naučíte právě na tomto stoji.
Velké drama viděli diváci v hlavní třídě MX2, kde dorazilo 37 borců. Vše opět nahrávalo Vaškovi Kovářovi- Moto Team EXCEL Racing, první rundu bez problému vyhrál, ale v té následující ho zradila Kawasaki a Vašek musel z první pozice předčasně vzdát v podstatě vyhraný závod. Jenže to ještě pro diváky nebylo vše, v ten moment se ujal vedení Roman Hanousek- KRTZ TEAM, velký konkurent Kováře v boji o titul. Ale i on nakonec po karambolu musel v závěru odstoupit. Poskytnuté šance se tedy po odstoupení favoritů chytil Jonáš Nedvěd- BUKSA/ADOS KTM TEAM a po pěkném výkonu se radoval ze zlatého věnce, navíc startoval na dvoutaktní dvoustovce, zřejmě nejsilnější motocykl na trati, což Jonáš dokazoval po startech, kdy vždy patřil k těm nejlepším. Čtyřtaktům dal tak Nedvěd těžkou ránu a možná se některým rodičům už v hlavě nyní rodí myšlenka, že jestli je ještě jednou zradí drahý, na údržbu komplikovaný čtyřtakt, tak poletí z garáže a naopak na scénu se vrátí opět nám dobře známý jednoduchý dvoutakt. Tak uvidíme jak to dopadne, třeba už na jiných závodech zaznamenáme v tomto směru změnu. Abych ale nezapomněl na třetí příčku, tak tam se nakonec probojoval Ondřej Brendl- BUKSA/ADOS KTM TEAM, kterému vyšla a pomohla zejména druhá jízda, ve které dojel třetí.

Nyní je tedy v juniorech dlouhá pauza, šampionát pokračuje až 14.září 2013 v moravské Mohelnici.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist