Dlouhá Loučka: Začíná MMČR v motokrosu

Pořadatelé úvodního podniku šestidílného seriálu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013“ MMČR v motokrosu z AMK Dlouhá Loučka se mohou pochlubit skvělou startovní listinou, neboť v ní nechybí aktuálně třetí z MS kubatury MX3 Filip Neugebauer, čtvrtý Slovinec Klemen Gercar či loňský vicemistr světa Martin Michek.

Letošní počasí české příznivce motokrosu trochu potrápilo, když zima ne a ne odejít. Pořadatelé úvodního podniku šestidílného seriálu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013“ MMČR v motokrosu z AMK Dlouhá Loučka v AČR však věřili, že se počasí do půlky dubna umoudří a že přeci jen přijde jaro. Letošní šampionát tak nebude výjimečně začínat v Pacově, jako tomu bylo zvykem, nýbrž úvodního závodu se zhostila Dlouhá Loučka, kam MMČR loni zavítalo po dvanácti letech.

Jezdecká účast by tedy měla být přímo vynikající…! A aby to bylo opravdu hodně zajímavé, čeká jak na jezdce, tak na diváky jedna velká novinka v systému závodů seriálu MMČR v motokrosu. Bude to tzv. Superfinále, kam postoupí nejlepší dvacítka jezdců jak ze třídy MX2, tak ze třídy MX1. To bylo ostatně už zavedeno v letošních závodech MS. O novém systému jsme vás už informovali v minulém článku, stejně jako o peněžních prémiích.

Buksa/Ados KTM Team bude sázet především na nové posily, loňské hvězdy třídy MX1 Martina Michka - na snímku, a Francouze Florenta Richiera. Martin Michek má na svém kontě dva poslední domácí tituly v prestižní třídě MX1 a tak nemůže mít snad ani jiný cíl, než tento výsledek obhájit. Navíc za sebou má zimní přípravu na jihu Evropy a také úvodní závod MS třídy MX3 v Holandsku.

Paradoxně možná nejvíce v cestě mu v tom může stát jeho nový týmový kolega, Florent Richier, který se blýskl několika skvělými výsledky v zimních supercrossech v západní Evropě, když se stal šampionem ADAC SX Cupu. Florent se představí nově na motocyklu KTM 350ccm. Dále budou za tým startovat výborní Slováci ve třídě MX2 Tomáš Šimko - na snímku, Martin Kohút a v Čechách již dobře známý Maďar Bence Szvoboda, loňský bronzový medailista ve třídě MX2.


Orion Litomyšl – RS Petrol Team
sice přišel o Martina Michka, ale toho nahradí v týmu z USA navrátivší se František Smola - na snímku. Ten má hodně natrénováno v zámoří a vítězstvím se blýsknul již loni právě v Dlouhé Loučce. Ve třídě MX1 ho doplní stálice českého motokrosu Petr Bartoš. To je nejen talent, ale dnes už i hodně zkušený závodník, ostřílený ze světových tratí (přes zimu navíc trénoval v Indii i v Mexiku), tudíž je to soupeř, se kterým se musí zcela jasně vždy počítat.

To samé platí i o Jiřím Čepelákovi. Ten se letos vydal na „soukromou“ dráhu. S podporou zastoupení firmy Yamaha založil svůj tým Yamaha Čepelák Racing Team. Zatím ho bude reprezentovat sám, i když má jisté plány do budoucna.

Letos hodně posílil i znojemský KRTZ Team. Do svých řad nasadil i úřadujícího Mezinárodního mistra ČR třídy MX2 Marka Sukupa. Ten bude obhajovat titul ve třídě MX2. Týmovým kolegou mu v této třídě bude dravý Roman Hanousek. Ve třídě MX1 se stejně jako loni představí nestárnoucí Michal Kadleček, loňský bronzový medailista v této třídě. Novou posilou v této třídě bude Patrik Liška, který nově osedlá Hondu 450ccm.

Stálice českého motokrosu, pražský Motoman team dorazí v hodně mezinárodní sestavě. Vedle mladých ambiciózních Slováků a Maďarů v čele s Erikem Hugyeczem se tento tým představí s Michalem Votroubkem ve třídě MX1, který v týmu nahradil Martina Žeravu. Zapomenout nesmíme ani na předloňského juniorského šampióna Miroslava Jiránka, který se také umí poprat o přední pozice i mezi seniory.

Kvalitní a vždy velice dobře mezinárodně zastoupený Osička MX Team se pro letošní sezónu domluvil na rozsáhlejší spolupráci s německým teamem Haralda Pfeila, v plné síle tak budete moci vidět na tratích známá jména jako Boris Maillard, Sulivan Jaulin, Dominique Thury, Daniel Siegl, Kevin Wouts, Stephan Büttner a samozřejmě vynikající Filip Neugebauer - na snímku, který za Pfeil Team již dlouhodobě závodí. Filip se blýskl bronzovou medailí na prvním závodě MS třídy MX3 v Holandsku a v Dlouhé Loučce bude pochopitelně mít ty nejvyšší ambice!

A aby toho nebylo z jižní Moravy málo, tak další kvalitní tým MAX2 hlásí stejnou sestavu jako loni. Tým, za který bude startovat David Kosmák, Petr Stloukal a Miloslav Rožec, posílí ve třídě MX2 David Čermák.

Z jihu Čech přijede do Dlouhé Loučky největší hvězda našeho juniorského motokrosu Václav Kovář. Ten se v barvách Excel Moto teamu představí nově na čtyřtaktním motocyklu Kawasaki 250 a odborníci tvrdí, že by tento sedmnáctiletý borec mohl hodně zamávat pořadím na samé špičce seniorského šampionátu. 

Soběslavský Rede KTM team posílá do Dlouhé Loučky stálici českého motokrosu Davida Čadka ve třídě MX1 a mladé závodníky Rudolfa Weschtu (loňského juniorského šampióna) a Martina Fiňka. V jednání je dle slova manažera týmu Petra Rady i jedna rychlá akvizice z Maďarska, jméno však s jeho typicky tajuplným úsměvem na tváři zatím říci nechtěl, takže pokud to klapne, budeme se muset nechat překvapit.

Loni druhý muž celkového pořadí třídy MX2 Milan Špičák se v zimě připravoval pouze v ČR, jel i kontrolní závod ve Vážanech a určitě bude chtít bojovat o nejvyšší příčky v této třídě. Startuje za HT Group Racing team.

Nesmíme zapomenout ani na výborného Martina Žeravu. Tento skromný Moravan se letos představí za nový tým na nové motorce. Pojede na suzuki v barvách týmu HP Moto a jistě se nebude chtít v poli závodníků ztratit.

No a dobrá zpráva na závěr. Náchodský UFO racing team, vedený zkušeným manažerem Ladislavem Exnerem, by měl do Dlouhé Loučky kromě dlouholeté ikony týmu Petra Michalce přivézt také vynikajícího Slovince Klemena Gerčara - na snímku, který se představil ve vynikající formě na nedávném závodě MS třídy MX3 v holandském Walkenswaardu a který v loňském roce skončil v MS této kubatury celkově čtvrtý.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist