Rakouskou Daytonu zaplavily pitbiky

Tuto sobotu, 1.března, proběhl v rakouské Daytona Karthalle, na okraji Vídně, první letošní závod pitbike supermoto. Kromě očekávané domácí účasti, která sem jezdí trénovat pilně takřka každý víkend v průběhu zimy, sem dorazila také početná skupina závodníků z Česka.

Plánovat první závod sezony na 1. března by v případě venkovního závodu byla sázka do loterie s téměř stoprocentní jistotou, že celá akce skončí naprostým fiaskem. Již od pátku totiž střední Evropu stíhaly vichřice a krátce po příjezdu se vichr a provazy vody objevily také v místě konání – v Langenzersdorfu. Ale díky bohu jde o krásnou a moderní kartingovou halu s plným zázemím a na halu rovněž neobvyklým asfaltovým povrchem a dokonce i jednou klopenou vracečkou!
Již první kola domácích borců nám přinesla jisté obavy, zda budeme schopni konkurovat. Rakušáci na této trati tráví opravdu téměř každý víkend a z našinců si pár lidí zatrénovalo během pěkného počasí venku, AYK Racing neměl najetý ani metr, přičemž stroje byly hotové v podstatě až v pátek před závodem. Samotné závody proběhly stylem dvou tréninkových prostorů, kvalifikací 7 min a 15 minut ostrý závod, přičemž na startovní rošt nastoupily tři kategorie – F35 (jezdci nad 35 let dle regulí třídy 125 cm3), 125 cm3 a Open do 180 cm3. V celkovém součtu se na start postavilo celkem 24 jezdců, z toho 9 z ČR a nemůžu se zbavit pocitu, že z toho byli rakouští kolegové mile překvapeni.


V závodech samotných se pak projevila připravenost domácích, kteří měli natrénováno a na rozdíl od našich jezdců se nemuseli zabývat poznáváním tratě a jejích záludností. Potvrzuje to i fakt, že všechny tři třídy se podařilo vyhrát stejnému jezdci – Geraldu Aichingerovi z týmu KSE. Mezi naše nejlepší jezdce pak patřili ve třídě Open Dušan Hrdlička a ve 125 cm3 Filip Neuvirt.
K radosti české účasti se v publiku objevili i nějací našinci, a tak mi zvídavá duše nedala pokoj, dokud jsem se nezeptal na názor Tomáše, který se přijel podívat z Vyškova: „Na pitbiky do Vídně jsem se jel podívat hlavně ze zvědavosti. Viděl jsem hodně fotek, nějaká videa a pitbiky mě opravdu zaujaly. To ale naprosto nejde srovnávat s emocemi prožitými v Daytona kart aréně. Nejen, že mě nadchly pitbiky jako takové, ale závodění na nich je opravdu adrenalinová podíváná. Prvních pár minut po vyjetí jsem postával okolo trati v němém úžasu a upřímně doufám, že spadená čelist byl jen můj vnitřní pocit.“ S tím samozřejmě nelze jinak, než souhlasit a věk startujících v rozsahu 8 – 50 let jen potvrzuje, že pitbike může jezdit opravdu každý, stejně jako na něm něco předvézt.

A jak se závody líbili českým závodníkům?



AYK Racing, Edgar Arzt: „Podle mého názoru to nebyla trať ideální pro pitbike supermoto, nicméně pro motokáry musí být dokonalá. Ještě ke konci loňské sezony jsme jezdily závody skútrů a nyní jsme jeli vůbec poprvé pitbike supermoto. Brali jsme to spíše jako exkluzivní a trochu dražší trénink. Lidé, kteří se točí kolem pitbiků jsou velmi přátelští a milí, my jsme si chtěli osahat stroje, neznámou trať a také se podívat na konkurenci. Neměli jsme ani nijak extrémně připravené stroje, do Čech nám dorazily krátce před závody, takže jsme v podstatě jeli sériové motorky a spíš hledali cesty a chyby.“

Dirtbike.cz, Zdeněk Neuvirt: „Tento závod jsme pojali jako přípravu a sbírání zkušeností pro nastávající seriál Euro Supermoto Pitbike Cup 2008, které se zúčastníme. Jelikož se v Rakousku tyto závody jezdí již několik let, nečekali jsme žádné zázraky. Ale měli jsme štěstí s výběrem pneumatik, takže to měřeném tréninku nevypadalo vůbec špatně. 3. místo ve třídě 125cm3 pro Filipa Neuvirta a v třídě Open 4. místo Dušana Hrdličky. Nakonec přivezl pohár Andreas Hrdlička za druhé místo a Filip, který jel po celou dobu na druhém místě a cestu mu zkříil jezdec o kolo pozadu, po kolizi skončil čtvrtý. Myslím si, že tyto výsledky byly na první start a dané podmínky velice slušné a musím říci, že se nám trať i organizace velmi libily.“


Ve své podstatě však šlo o první klání, kde nešlo o nic jiného, než dobrou zábavu a poměření sil. Většina závodníků, kteří se zde oběvili, totiž nastoupí do letošního Euro Supermoto Pitbike Cupu, kde již půjde o trochu víc. Připomínám, že první závod se pojede již 19.- 20. dubna v Písku. Kompletní fotogalerii (a později i video) a týmové info naleznete na www.aykracing.cz a www.dirtbike.cz.

Výsledky:



F35
1, 68 Gerald Aichinger
2, 999 Supper Anton
3, 68 Roman Benedikt
4, 19 Otto Stuber
5, 03 Coco Torres

125 cm3
1, 68 Aichinger Gerald
2, 77 Andreas Hrdlička
3, 13 Heftner Markus
4, 17 Neuvirt Filip
5, 77 Florian Peissel
6, 0- coco -
7, 259 Karel Stanik
8, 19 Stuber Otto
9, 28 Michal Limon
10, 09 Phillipp Eder
11, 06 Karlik Mario
12, 78 Weihs Phillip

Open
1, 68 Aichinger Gerald
2, 94 Kevin Pratschker
3, 39 Robert Kapp
4, 77 Dusan Hrdlieka
5, 08 Julian Eder
6, 07 Patrik Doležal
7, 44 Jaroslav Slávek
8, 95 Radoslav Holan (nedokončil)

Informace o redaktorovi

Radoslav Holan - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist