Šestidenní v polovině

V polovině motocyklové Šestidenní, která se odehrává v okolí severořeckého města Serres, zůstávají ve vedení Světové trofeje Francouzi a v juniorské Trofeji jsou první Italové.

Nejlepší jednotlivcem je Fin Juha Salminen. Český trophy tým postoupil ve středu na dvanácté místo, na stejné pozici jsou i naši junioři.
Středeční etapa se jela po nové trase, ale soutěžákům na dobře známých místech po úbočí hory Lailias (1849 m.), která se vypíná nad Serres. Jela se opět dvě kola, každé o délce sto dvaceti kilometrů, a jezdci se opět vyšplhali až do výšky 1550 m. nad mořem. Jen pro zajímavost Serres leží v pouhých dvaceti metrech nad mořem. Slunce dál rozpalovalo trať a všude se válel nepříjemný prach. Jediná změna přišla v podvečer, kdy se hory nad Serres konečně zahalily černými mraky a pohrozily pořádnou bouřkou. Pokud voda opravdu spadne, čeká jezdce přetěžký čtvrtek, protože se pojede stejná trať, ale už notně rozbitá.

Postup o jedno místo

Čeští reprezentanti nastoupili na středeční etapu sic ještě stále rozmrzelí zbytečnou úterní penalizací, ale chuť do dalšího souboje je neopustila. Naopak hned na prvním motokrosu, který se jede těsně po startu zvedli náladu v trophy týmu Michal Kadleček s Radkem Tomanem, kteří zajeli absolutně sedmnáctý a devatenáctý čas a hon na dvanácté Portugalce začal. Kadleček po celý den byl nejrychlejším českým jezdcem a v jeho postupu k první padesátce absolutně ho nezastavily ani nepříjemné enduro testy, které pořadatelé umístili v nejvyšším bodě tratě v hustém lese. „Je to strašně nebezpečné, ale nemyslím na to. Jedete mezi stromy a v prachu prakticky nic nevidíte.
Taková kličkovaná na plný plyn. Nikdy jsem nic podobného nejel. Dnes tam udělal chybu výborný Američan Caselli, který při pádu trefil strom, a skončil. Takže to chce obrovskou koncentraci. Jinak jedu v pohodě a dnes dokonce bez jediné chyby“, řekl v cíli Michal, který se posunul na 62. místo absolutní klasifikace, ve své třídě E3 je osmnáctý, a zůstává dál nejplatnějším členem trophy týmu. Ve středu ale rychlili i další členové, do první stovky absolutního pořadí se probojovali v průběhu dne na několika měřených úsecích společně s Kadlečkem a Tomanem i Jakub Horák a Tomáš Loukota. Spolehlivě jede Martin Gottvald, a tak jen Michal Rudolf se necítil ve své kůži. „Byla to dnes trochu krize, ale věřím, že se z toho zítra dostanu“, řekl. Nejvýrazněji si z našeho sextetu polepšil Radek Toman, který postoupil dopředu v absolutním pořadí o sedmadvacet míst. A tak hon na dvanácté Portugalce skončil pro naše družstvo úspěšně. Postupně smazalo ztrátu dvou a půl minuty a o tři sekundy se nakonec posunulo před portugalský tým na dvanácté místo.

Bojovali ale i naši junioři. Zvláště Milan Engel byl na motokrosech vidět hodně vpředu a na čtvrtém testu si připsal absolutně 57. nejlepší čas, jeho vůbec nejlepší výsledek tady v Řecku. Polepšili si i zbývající členové celku Petr Hušek, Lukáš Sedláček a Marek Borák, který ve svých sedmnácti letech prožívá těžkou reprezentační premiéru, ale na posledním enduro testu zajel z našeho kvarteta druhý nejlepší čas. Celkově ale zůstalo družstvo na dvanáctém místě.
A jak hodnotí výkon českých jezdců manažer reprezentace Ladislav Michálek? „V náročných podmínkách, které jsou v Řecku, jedou všichni v rámci svých možností, to není výmluva, ale prostě fakt. V trophy týmu je zatím nejlepším naším jezdcem motokrosař Michal Kadleček a to jasně ukazuje na současný trend v enduru, kdy se nerozhoduje na trati, i když je těžká, ale na měřených vložkách. Podobné to je i mezi juniory, kde je také jedničkou donedávna motokrosař Milan Engel.
Samozřejmě mrzí nás zbytečná úterní chyba a penalizace jezdců jednou trestnou minutou, ale to se prostě stane. Jsem rád, že jezdci bojují dál a snaží se o co nejlepší výsledek. Mám radost i ze sedmnáctiletého Marka Boráka, který už setřásl nervozitu a dnes patřil k oporám týmu. Je to pro něho obrovská zkušenost. Jsme v polovině, ale druhá část Šestidenní bude velice náročná, protože jezdci i motocykly dostali na tvrdé a prašné trati pořádně do těla, a tak se ještě mnohé může změnit. Nezbývá než doufat, že se nám problémy vyhnou a o nějaký ten stupínek se posuneme dopředu“.

Francouzi jsou bezchybní

Ve Světové trofeji se ani po třetím dnu soutěže nic v první desítce nezměnilo. V čele zůstává Francie, která ve středu ještě zvýšila svůj náskok na druhou Itálii. Největší francouzskou oporou je stále Guillaume, který vede třídu E-3. Třetí Američané získali na Italy k dobru několik sekund, ale přišli ve středu o svého nejlepšího jezdce Caselliho a pojedou už jen v pěti. Čtvrtí Finové se medailovým příčkám také nepřiblížili, i když mají ve svém středu absolutně nejlepšího jezdce Šestidenní Juhu Salminena.
Pátí zůstali Španělé, ale také oni už budou jen v pěti, když odstoupil jejich nejlepší jezdec Guerrero. Ani šestým Australanům nepomohl k lepšímu umístění výborný výkon Merrimana. Zajímavé je, že v polovině soutěže jede z pětadvaceti trophy týmů v kompletním složení stále osmnáct družstev.
V juniorské Trofeji vede nadále Itálie, která díky své vyrovnanosti opět zvýšila odstup od soupeřů. Druhé je kvarteto Austrálie a třetí Francie. Dopředu postupují loňští obhájci titulu Španělé, kteří přeskočili dosud čtvrté Finy. Polepšila si i Velká Británie, která se probojovala na sedmé místo před Portugalce.

Výsledky – Šestidenní (Serres)
Neoficiální pořadí po 3. dnu:
Světová trofej: 1. Francie 7:50:14,85, 2. Itálie –2:28, 3. USA –4:48, 4. Finsko –6:31, 5. Španělsko –8:36, 6. Austrálie –10:59 … 12. Česko –43:49

Juniorská trofej: 1. Itálie 4:48:08,98, 2. Austrálie –4:53, 3. Francie –7:23, 4. Španělsko –8:54, 5. Finsko –8:59, 6. Německo –13:16 … 12. Česko –31:27

Karel Malina, Ivo Helikar
Tiskový servis české reprezentace
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist