ISDE - Den čtvrtý

Český Trophy tým ztratil Radka Tomana, ale postoupil na jedenácté místo

Motocyklová Šestidenní v řeckém Serres vstoupila ve čtvrtek do své druhé poloviny. Ani po čtvrté etapě se ale na vedení francouzského týmu v hlavní Světové trofeji nic nezměnilo, stejně jako na prvním místě Itálie v juniorské Trofeji. Náš Trophy tým se posunul po odpadnutí Velké Británie na jedenácté místo, i když dál bude pokračovat jen v pěti jezdcích. Junioři zůstávají dvanáctí.

Kadleček den ode dne lepší

Naši jezdci začali čtvrteční etapu s velkou chutí, i když je čekaly náročné kilometry, protože se jela stejná etapa jako ve středu, ale trať byla mnohem rozbitější a ani prachu příliš neubylo, přesto, že v horách nad Serres v noci sprchlo. Ve výborné formě jede především Michal Kadleček, který táhne celý Trophy tým. Jako motokrosař ve čtvrtek exceloval na úvodním klasickém krosu těsně po startu s mnoha skoky, který připomíná svým charakterem spíš superkros a fanouškům se samozřejmě líbí.
Na stejné trati se navíc pojede i sobotní závěrečný motokros. Michal v prvním kole zajel absolutně čtvrtý nejlepší čas a ve druhém byl dokonce třetí. Dařilo se mu i na dalších měřených úsecích, a tak se celkově po čtvrtém dnu poprvé posunul do padesátky nejlepších jezdců absolutně. Ve třídě Enduro 3 je třináctý, a to má minutovou penalizaci z druhého dne. Své motokrosové kvality opět uplatnil mladý Milan Engel z juniorského týmu, který se dvakrát prosadil do první stovky jezdců. „Dnes jsem měl den bez pádů, úvodní kros se mi moc líbí, za to enduro test je technicky náročný a moc rozbitý,“ řekl Milan Engel.
Další zlepšení zaznamenal Jakub Horák v Trophy týmu, Martin Gottvald i Tomáš Loukota, jen Michal Rudolf stále ještě nesetřásl krizi a na motokrosech měl několik pádů. „Věřím, že to překonám. Dnes jsem ale vyděsil hodně fanoušků na prvním motokrosu, když mě vypadla benzínová hadička a palivo stříkalo na rozpálený výfuk. Včas jsem ale zastavil, hadičku vrátil zpět a pokračoval dál.“ Nejvíc ale všechny zarmoutil Radek Toman, když na druhém krosu měl velice těžký pád, při kterém spadl na kamení a vypadalo to zle. Naštěstí byl poblíž lékař naší výpravy, který se ho ujal a zajistil převoz do nemocnice na rentgen. Ten sice nepotvrdil žádnou zlomeninu, ale Radek má nateklou nohu a poraněnou ruku a dál pokračovat nemohl. Je to škoda, protože na měřených úsecích tento bývalý motokrosař patřil k oporám družstva. Do páteční etapy nastupuje český tým pouze v pěti. V podobné situaci jsou na tom z družstev, které jsou před námi, i Američané, Španělé a Nizozemci.
Junioři si drží dvanácté místo, i když české kvarteto také zrychlilo a v absolutní klasifikaci jednotlivců jezdci také postoupili dopředu.
Jak viděl čtvrtý den manažer reprezentace, Ladislav Michálek: „Měli jsme dnes smůlu, když se zranil Radek Toman, naštěstí to není tak vážné, jak to vypadalo. Bojujeme dál, je to náročná Šestidenní a jak ukazují Angličané, kteří dnes ztratili dva jezdce, stát se ještě může cokoliv. Před sebou máme pátý den a ten bude údajně nejtěžší, tak nám držte palce...“

Italové obhajobu nevzdávají

Ve Světové trofeji se boj o první místo přiostřil zásluhou Italů, kteří ve čtvrtek přidali a snížili o minutu náskok dosud jasně vedoucí Francie. Oba favority v současné době dělí jeden a půl minuty a souboj je tedy nyní otevřený. Francie se opírala opět o rychlého Guillaumeho, kterému dnes výborně sekundoval loňský junior Nambotin, ale Italové, kteří obhajují loňské prvenství, mají ve svém středu dvě velké individuality, Belomettiho a Albergoniho, jimž se přiblížili Dinni s Botturim. Třetí dál zůstávají USA, kteří jedou v pěti bez Caselliho a tato ztráta se začíná projevovat, protože čtvrtí Finové se k nim přiblížili na rozdíl jedné minuty. Největší zásluhu na tom má Juha Salminen, který dnes vyhrál oba enduro testy a dva motokrosy a upevnil si vedení v absolutní klasifikaci jednotlivců. Naopak další ztrátu nabrali pátí Španělé, šestá Austrálie i sedmé Švédsko. Výborně jedou Poláci, kteří se nám opět vzdálili a naopak útočí na deváté Nizozemí.
V juniorské Trofeji vede dál Itálie, která svým soupeřům dál uniká a ve čtvrtek získala na druhou Austrálii další dvě minuty. Třetí zůstala Francie, ale ani její jezdci se soupeřům před sebou nijak nepřiblížili. Pomalu se medailím vzdaluje i loňský vítěz této trofeje, Španělsko, které je čtvrté. Ani pátí Finové asi nebudou schopní své soupeře ohrozit, protože přišli o Pulkkinena. Starosti budou mít po dnešku i celky Německa, Portugalska, Švédska a Chile, které jsou před námi, ale dál už pojedou jen ve třech.

Výsledky – Motocyklová Šestidenní (Serres)
Neoficiální pořadí po čtvrtém dnu
Světová trofej: 1. Francie 10:41:17,03, 2. Itálie -1:34, 3. USA -5:02, 4. Finsko -6:04, 5. Španělsko -10:54, 6. Austrálie -14,03,... 11: Česko -58,07.
Juniorská Trofej: 1. Itálie 6:31:36,71, 2. Austrálie –7:36, 3. Francie –10,33, 4. Španělsko –12,57, 5. Finsko –15,55, 6 Německo _19,01,... 12. Česko –42:31.

Karel Malina a Ivo Helikar
Tiskový servis české reprezentace
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist