Český Trophy tým s Romančíkem i s jedním nováčkem

Od 12. do 17. listopadu se v okolí chilského Viňa del Mar bude konat 93. ročník slavné Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěže. Náš Trophy tým do Jižní Ameriky odlétá s tím nejlepším, co u nás máme, ve složení Patrik Markvart, Jiří Hádek, Jaromír Romančík a Kryštof Kouble, pro kterého to bude první start na této nejprestižnější soutěži. Manažerem týmu bude bývalý jezdec endura Jiří Pošík, který se zároveň zhostí role najíždějícího jezdce.

Historicky první Šestidenní se jela už v roce 1913 ve Velké Británii. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Hlavní soutěží je boj o Světovou trofej (World Trophy) a Světovou trofej juniorů (Junior World Trophy), dále se jede i soutěž o ženskou trofej a soutěž klubových týmů. Česká republika, tedy spíše bývalé Československo bylo na Šestidenní velice úspěšné. V sedmdesátých letech nám jezdci získávali jednu trofej za druhou. Časem se tato disciplína začala vytrácet z podvědomí a upadla skoro v zapomnění. Jezdci bývalého Československa na Šestidenní zvítězili celkem 15krát, naposledy v Povážské Bystrici na Slovensku v roce 1982. Český Trophy tým 13krát skončil na druhém místě a 10krát na místě třetím.

Po 22 letech čekání přišla jedenáctá bronzová medaile, kterou získali jezdci České republiky ve Světové trofeji a to ve složení Romančík, Helmich, Markvart a Hádek v roce 2016 ve Španělsku.
Toho roku se měnila pravidla pro Šestidenní. Od roku 1956 se v Trophy týmech startovalo s šesti jezdci a při 91. ročníku Šestidenní ve Španělsku došlo ke změně pravidel, která snížila počet jezdců ze šesti na čtyři. Další změnou bylo, že se počítaly výsledky všech čtyř jezdců a neškrtal se výsledek nejpomalejšího jezdce, jak tomu bylo v předešlých ročnících.

Do 93. ročníku ISDE nastoupí okolo 650 jezdců Světové trofeje, Světové trofeje juniorů, Světové trofeje žen a Klubové soutěže. Na start Světové trofeje se postaví 20 čtyřčlenných národních týmů, včetně USA, Austrálie, Itálie, Francie, Finska nebo Španělska. Družstva těchto  endurových velmocí se skládají převážně z továrních jezdců, kteří se účastní seriálu mistrovství světa. V současné době nemá Česká republika žádné profesionální jezdce, kteří by se na plný úvazek mohli věnovat tomuto sportu. O to více byly překvapivější výsledky, které naši jezdci dosáhli na evropských soutěžích a při Šestidenní motocyklové soutěži.

Vzestupná výkonnost naší reprezentace byla vidět po celý rok 2015, kdy Češi zaznamenali úspěchy na evropské scéně, ale i na nejprestižnější soutěži roku, kterou je právě Šestidenní. Při této soutěži v Košicích obsadili naši jezdci páté místo ve Světové trofeji. To se jelo ještě v šesti (Kadleček, Toman, Helmich, Markvart, Romančík a Hádek). V roce 2016 připsala česká reprezentace k titulu mistra a vícemistra Evropy i druhé místo v ME poháru družstev. Celou tuto úspěšnou sezonu zakončili jezdci World Trophy týmu na Šestidenní ve Španělsku, kde získali bronzové medaile.

Rok 2017 pro českou reprezentaci nezačal moc dobře. Po úspěšné sezoně 2016 se všichni reprezentanti chtěli co nejlépe připravit a zopakovat výsledky loňského roku. Během tréninků a soutěží došlo ke zranění a vyřazení některých jezdců ze soutěží. Ale i tak se tento rok podařilo získat nějaký ten cenný kov při evropské soutěži. V poháru družstev mistrovství Evropy získali jezdci české reprezentace třetí místo a jeden titul vícemistra. V letošním roce naši jezdci byli hodně vidět na evropské scéně. Česká reprezentace si připsala jeden titul mistra Evropy zásluhou Jiřího Hádka. Kryštof Kouble a Patrik Markvart ve svých třídách brali bronz za třetí místo. Jaromír Romančík ukončil letos kariéru v motokrosu kvůli zraněním, které ho od začátku tohoto roku provázely. Jára se po roce vrátil na evropskou endurovou scénu a hned si vyjel druhé místo ve své třídě a v absolutním pořadí bez rozdílu tříd skončil na místě třetím. Všichni jmenovaní si z mistrovství Evropy odvezli stříbrnou medaili z poháru družstev.

Letošní rok si jezdci české reprezentace okusili atmosféru na světové scéně. Zúčastnili se dvou podniků endurového mistrovství světa. Nejlepšího umístění zde dosáhl juniorský reprezentant Kryštof Kouble. Ve své třídě Junior 2 bral pohár za 3. místo. Po dlouhé době tak vystoupal na stupně vítězů při slavnostním ceremoniálu mistrovství světa český jezdec. Náš Trophy tým do Chile odlétá ve složení Patrik Markvart, Jiří Hádek, Jaromír Romančík a Kryštof Kouble, pro kterého to bude první start na této nejprestižnější soutěži. Manažerem tohoto týmu bude bývalý jezdec Jiří Pošík, který se zároveň zhostí role najíždějícího jezdce.

Jaromír Romančík

Narozen: 11. 1. 1991
Žije: Liberec
Člen Dukly Praha
Stav: brzo ženatý
Hobby: motorky, kolo
Na motorce jezdí od roku 2000
Motocykl: KTM EXC-F 450
Úspěchy: 2016 třetí místo ve světové trofeji ISDE Španělsko, dvojnásobný mistr ČR v enduru. Získal titul absolutního mistra a titul mistra třídy E2. Toho roku získal titul vícemistra při Mistrovství Evropy endura ve třídě E2 titul vícemistra v absolutním pořadí a stříbrnou medaili v poháru družstev. Dařilo se mu i v motokrosu, kde si připsal titul vícemistra v MX1. V roce 2017 na ME endura bronzová medaile v poháru družstev. 2018 na ME endura stříbrná medaile v poháru družstev.
ISDE: 2015, 2016

Patrik Markvart

Narozen: 10. 10. 1994
Žije: Liberec
Člen Dukly Praha
Stav: svobodný
Hobby: motorky
Poprvé usedl na motorku ve čtyřech letech.
Motocykl: KTM EXC-F 250
Úspěchy: 2016 třetí místo ve světové trofeji ISDE Španělsko, v domácím šampionátu získal titul Mistra ČR ve třídě E1 a titul absolutní junior. Velkým úspěchem byl titul Mistra Evropy ve třídě E1 junior a stříbrná medaile v poháru družstev. 2017 zranění. 2018 na ME endura stříbrná medaile v poháru družstev a bronzová medaile ve třídě Over 250 4t. V domácím šampionátu mu letos patří titul absolutního Mistra endura.
ISDE: 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017

Kryštof Kouble

Narozen: 22. 3. 1998
Žije: Jesenný
Člen Dukly Praha
Stav: svobodný
Hobby: motorky, kolo, běžky
Poprvé usedl na motorku v osmi letech
Motocykl: KTM EXC-F 350
Úspěchy: 2015 titul Mistra MX 125 ccm. 2017 na Mistrovství Evropy endura stříbrná medaile ve třídě E1 junior a bronzová medaile v poháru družstev. V domácím šampionátu získal titul Mistra ve třídě E1 a v absolutním pořadí si připsal titul vícemistra. 2018 na ME endura stříbrná medaile v poháru družstev a bronz ve třídě E2/3 junior. Nejcennější kov tohoto roku je bronzová medaile na Mistrovství světa ve třídě Junior 2. V domácím šampionátu je absolutním Mistrem endurosprintu a v enduru získal 3. místo v absolutním pořadí.
ISDE: byl v nominaci na ISDE Francie, ale pro zranění nejel. Letos to bude jeho premiérový start na Šestidenní.

Jiří Hádek

Narozen: 8. 12. 1994
Žije: Bozkov
Člen Dukly Praha
Stav: svobodný
Hobby: motorka
V sedmi letech začal na pionýru a v deseti usedl na krosku.
Motocykl: KTM EXC 300
Úspěchy: 2016 třetí místo ve světové trofeji ISDE Španělsko, v domácím šampionátu získal 3. místo v kategorii absolutní junior. 2017 zranění. 2018 na ME endura získal titul Mistra Evropy ve třídě Over 250 2t a stříbrnou medaili v poháru družstev. V domácím šampionátu připisuje titul Mistra ve třídě E3 jak v enduru, tak v endurosprintu a titul vícemistra v absolutním pořadí endura.
ISDE: 2012, 2013, 2015, 2016, 2017

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist