Druhý den v Řecku zářili Phillips a Remes

Svým prvním vítězstvím kariéry mezi dospělými vyšperkoval výborný výkon na Velké ceně Řecka ještě loňský junior Matt Phillips. Australský jezdec KTM vyhrál druhý den třídu Enduro 3 a vzal dosavadní neporazitelnost svému stájovému kolegovi Ivanu Cervantesovi ze Španělska. V dalších třídách se prosadili Fin Eero Remes (E1 – (tm)) a Francouz Antoine Meo (E2 – KTM).

To už se dlouho nestalo, aby v nějaké Grand Prix měl sobotní závod zcela jiné vítěze než v neděli. Ale to je přesně to, co seriál FIM Maxxis Enduro World Championship potřebuje. Phillips si už v sobotu vedl skvěle a zpočátku byl nejrychlejším jezdcem třídy E3. Pak ho sice zválcovali favorité, ale i tak protinožec přesvědčil o svém vekém talentu. Také v neděli juniorský mistr světa z loňského roku hned od začátku nastolil fantastické tempo, získal si náskok, ale tentokrát ho i udržel. „Dnešek byl opravdu perfektní, lepší už to být ani nemohlo. Hned, jak jsem na startu uslyšel go!, jsem do toho šel opravdu tvrdě. Byl jsem nejrychlejší už na úvodním speciálním testu a i potom jsem pokračoval v riskantní jízdě naplno. Ze svého prvního vítězství mezi dospělými mám neskutečné pocity,” okomentoval Australan svůj výkon. Druhý skončil vedoucí muž seriálu Španěl Ivan Cervantes (KTM), který tak přišel o svou letošní neporazitelnost. Podium zkompletoval Francouz Mathias Bellino (Husqvarna), který uhájil třetí místo před dotírajícím Finem Mattim Seistolou na Shercu. Šampionát samozřejmě i nadále vede s velkým náskokem Cervantes.
Sobotní vítěz třídy E1 Christophe Nambotin (KTM) udělal za celý druhý den tolik drobných chyb, že na další vítězství nemohl ani pomyslet a stejně jako Cervantes přišel o svou letošní neporazitelnost. Francouzovy nepohody využil Fin Eero Remes a po dlouhé době si dojel pro maximální počet bodů. „Musel jsem si hlavně zachovat klidnou mysl pro poslední kolo a to se mi podařilo. Je to velký den nejen pro mne, ale i pro továrnu TM,” radoval se Remes. Pro tým TM to bylo vůbec premiérové vítězství ve třídě E1. Na začátku závodu se snažil s Remesem držet krok Španěl Cristobal Guerrero (KTM), ale nakonec mu došly síly a propadl se až na třetí místo za Nambotina. Skvělý výkon ze soboty nezopakoval Francouz Jeremy Tarroux (Sherco) a skončil šest sekund za Guerrerem. Na pátém místě dokončil závod Ital Thomas Oldrati (Husqvarna), který se stále zotavuje ze zranění ramene, jež utržil v Portugalsku. Průběžnou klasifikaci MS třídy E1 nadále vede Nambotin.
Dramatický  souboj opět nabídla třída E2. Na konci prvního kola převzal kontrolu nad závodem Ital Alex Salvini na Hondě, ale ve druhém kole úřadující mistr světa havaroval a musel ze závodu odstoupit, když si obnovil zranění ze začátku sezony. To otevřelo cestu k vítězství Francouzi Antoine Meovi (KTM ), který nejprve převzal vedení a v posledním kole ještě navýšil své tempo. "Byl to strašně těžký víkend, ale pro mne s krásným vyvrcholením a vítězstvím," svěřil se loňský mistr světa třídy E1 Meo. "Ve třídě E2 je asi nejvyšší jezdecká úroveň a když uděláte chybu, už to nemusíte dojet." O druhé místo bojovali po celý den Francouz Johnny Aubert (Beta) a sobotní vítěz, další Francouz Pela Renet (Husqvarna). Aubert v závěru drobně chyboval a přišel o své druhé místo ve prospěch Reneta. Další progres mezi enduráky prokázal bývalý skvělý motokrosař, Španěl Jonathan Barraghan (Husqvarna), který si připsal čtvrté místo. MS nadále vede Meo. V dusném počasí a na prašných řeckých tratích v okolí Kalambaky v neděli dovršil double mezi juniory Ital Giacomo Redondi na  Betě. Seriál FIM Maxxis Enduro World Championship pokračuje Velkou cenou Finska 7. až 8. června.

Velká cena Řecka, neděle

E1
1 REMES Eero FIN TM
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
5 OLDRATI Thomas ITA HVA

E2
1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 AUBERT Johnny FRA BETA
4 BARRAGAN Jonathan ESP HVA
5 MENA Oriol ESP BETA

E3
1 PHILLIPS Matthew AUS KTM
2 CERVANTES Ivan ESP KTM
3 BELLINO Mathias FRA HVA
4 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
5 CORREIA Luis PRT BETA

Junioři

1 REDONDI Giacomo ITA BETA
2 LARRIEU Loïc FRA HVA
3 MCCANNEY Daniel GBR BETA
4 BATTIG Alessandro ITA HONDA
5 MORI Nicolo ITA KTM

Youth Cup 125 ccm
1 SORECA Davide ITA YAMAHA
2 PELLEGRINELLI Nicolas ITA KTM
3 ELOWSON Albin SWE HVA
4 MIROIR Jérémy FRA YAMAHA
5 HERRERA Benjamin CHL TM

Průběžné pořadí MS

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 117  
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 88  
3 REMES Eero FIN TM 80  
4 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO 78  
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 78 

E2

1 MEO Antoine FRA KTM 114  
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 106
3 AUBERT Johnny FRA BETA 86  
4 SALVINI Alex ITA HONDA 66  
5 MENA Oriol ESP BETA 63

E3
1 CERVANTES Ivan ESP KTM 117
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM 99
3 BELLINO Mathias FRA HVA 83  
4 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 77  
5 CORREIA Luis PRT BETA 70

Junioři
1 MCCANNEY Daniel GBR BETA 112  
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 106  
3 LARRIEU Loïc FRA HVA 92  
4 MORI Nicolo ITA KTM 70  
5 VENTURA Diogo PRT GAS GAS 53  

Youth Cup 125 ccm
1 SORECA Davide ITA YAMAHA 105 
2 MIROIR Jérémy FRA YAMAHA 76  
3 PELLEGRINELLI Nicolas ITA KTM 72  
4 MARCHELLI Michele ITA KTM 70  
5 ELOWSON Albin SWE HVA 69  
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist