Další světové tituly patří Meovi a Aholovi

O triumfu dvaatřicetiletého Brita Davida Knighta (E3) v letošním ročníku endurového mistrovství světa už jsme informovali, ale jak dopadly další dvě kubatury? Ve třídě E1 se stal světovým šampiónem Francouz Antoine Meo (26) z týmu CH Racing Husqvarna a v E dvojkách už podruhé za sebou finský veterán Mika Ahola (36) na hondě v barvách HM-Zanardo (další dva tituly slavil předtím v E1). O jejich korunovaci rozhodl poslední podnik sezóny, který se jel minulý víkend ve francouzském Noiretable. Skvělých patnáct bodů vydoloval z francouzského bahna český jezdec Jakub Horák (KTM) a celkově se tak v závěrečném hodnocení šampionátu E1 vyhoupl na 11. místo s 98 získanými body.

Bývalý motokrosař Antoine Meo si svůj první enduro titul zajistil skvělým výkonem a výsledkem v závěrečném dni GP Francie. Od samého startu poslední soutěže roku se zaměřil na jediný cíl - vyhrát titul v kubatuře, která se jubilejně jela podesáté v rámci mistovství světa. Od sobotního rána lilo jako z konve, a tak Meo zvolil poněkud opatrnější start. A zřejmě udělal dobře, protože mnoho jezdců pak uvízlo v nekonečném blátě nebo mělo technické závady na svých motocyklech. Meo ale pořád zrychloval a když se první den schyloval ke konci, byl už na třetím místě za Johnnym Aubertem a Marcem Germainem. Do druhého dne už startoval svou Husqvarnu TE250 s vědomím, že svůj vysněný cíl má na dosah. Trať už pomalu vysychala, a tak se Meo dokonce mohl zapojit i do boje o vítězství ve své třídě v rámci francouzské Grand Prix. Tu nakonec také jízdou bez větších chyb vyhrál s minimálním náskokem dvou sekund.
Antoine Meo vybojoval továrně Husqvarna už její v pořadí 46. světový titul v endurech. Druhé místo si v celkovém hodnocení třídy E 1 pro rok 2010 zajistil jeho krajan od konkurenční KTM Johnny Aubert, třetí skončil Fin Eero Remes (rovněž KTM). „Jsem nesmírně šťastný, že jsem vyhrál světový titul právě v tak soutěživé a nabité třídě jako jsou Enduro 1,“ uvedl nový mistr světa v cíli. „Jsem šťastný za sebe, protože jde o můj první titul, ale také za Husqvarnu, za tým CH Racing a za svého mechanika Freda. Byla to opravdu dlouhá sezóna. Nakonec jsem se tady ve Francii necítil být pod tak velkým tlakem, ale byla to extrémně těžká soutěž vzhledem k obtížným povětrnostním podmínkám, které tady panovaly. Moje Husqvarna jela po celý víkend fantasticky. Vyhrát poslední závod mistrovství světa – právě takovým způsobem jsem svůj titul chtěl získat.
Fin Mika Ahola si zajistil svůj celkově čtvrtý titul v soutěžích FIM EWC World Championship rovněž v závěrečném podniku seriálu ve Francii. Šestatřicetilý veterán neponechal nic náhodě a svou Honda CRF450R v barvách týmu HM-Zanardo dovedl k vítězství už v první den francouzských bahenních lázní. Jel v úžasné pohodě, kluzké nástrahy tratě zdolával téměř bez zaváhaní a v cíli všichni jeho soupeři uznali, že na něj prostě neměli. Hravě za sebou nechal svého největšího soupeře v boji o titul ve třídě E2 Ivana Cervantese a ten mu v cíli musel složit pokornou poctu. „Mika svými fantastickými výkony v letošní sezóně, stejně jako v těch předešlých, jasně ukázal, proč patří mezi největší ikony endura posledních let. Je to opravdový velikán tohoto sportu,“ uvedl na adresu skvělého Fina Cervantes. Za stříbrným Španělem se na třetím místě v konečné klasifikaci letošního šampionátu umístil Ital Tomas Oldrati. Stejně jako Cervantes sedlal stroj KTM.
Pro Miku, jeho tým a celou Hondu to byl fantastický den. Vždyť zisk čtvrtého titulu v řadě za sebou neslavíte zrovna každý den. V neděli už dostal volno a nemusel jet, o titulu rozhodl už v sobotu,” jásal už v sobotu Roger Harvey, manažer Honda Motor Europe Off-road Racing.



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist