Kalnému závod ME vyšel, Holý poprvé na motokrosu

Jaroslav Kalný vybojoval na druhém podniku mistrovství Evropy v enduru, které se konalo v okolí portugalského města Santa Marta De Penaguiao, 7. Místo v sobotu a v neděli osmou příčku v kategorii Junior2. Zabodoval také ve vložené závodu „Trade Teams“, ve kterém s českým závodníkem Matějem Škutou a polským Aleksaerem Bracikem získal 2. místo v sobotu a v neděli 3. příčku.

„Nebyly to nijak jednoduché závody. Kvůli teplému a suchému počasí se ohromně prášilo a pořadatelé postavili testy, které byly především rychlé. Výjimkou byl Extrem test, který se jel v náročném, skalnatém terénu. Ten mi docela seděl, zajížděl jsem na něm dobré časy, kterými jsem se dostal třeba i na šesté místo absolutně,“ hodnotí Jaroslav Kalný.

Cross a Enduro testy ale byly velice rychlé. „Měl jsem z nich ohromný respekt, protože jsme dosahovali docela vysokých rychlostí. Myslím si, že to místy bylo až nebezpečné a přiznám se, že v těch nejrychlejších pasážích jsem nejel úplně naplno,“ doplňuje Jaroslav Kalný, který už má zkušenost s vážným zraněním ze závodu, když si před dvěma lety zlomil stehenní kost a musel pak vypustit celou sezónu.

„Jinak jsem ale spokojený. Dělal jsem méně chyb než na začátku sezóny a dokázal jsem se i přiblížit těm nejrychlejším. Teď tedy musím pilovat techniku a hlavně rychlost,“ uzavírá 18 letý jezdec, kterého v nejbližších týdnech čekají ve škole závěrečné zkoušky.

Další člen Czech Enduro Teamu Tomáš Holý se v sobotu účastnil závodu MOTUL MX Racing ve Stříbře v rámci krajského poháru Středních Čech. Přesto, že už má tento 16 lety závodník za sebou účast na závodu mistrovství Evropy v enduru, motokrosového závodu se účastnil úplně poprvé.

„Když nepočítám nějaké amatérské závody, které jsou spíše o setkání závodníků, než o plnohodnotném závodění, tak sobotní závod ve Stříbře byl můj první motokros v životě. Bylo tedy pro mě všechno nové, včetně tratě, kde jsem ještě nikdy ani netrénoval,“ vysvětluje Tomáš Holý.

V první rozjížďce třídy Hobby MX1 dojel jedenáctý, ve druhé už obsadil šesté místo. Celkově tak vybojoval osmou pozici. „Jak jsem říkal, všechno pro mě bylo nové a tak o výsledek ani tak nešlo. Potvrdil jsem si ale, že motokrosové závody jsou správnou cestou, jak pro enduro získat rychlost. Proto letos absolvuji více motokrosových závodů.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist