Yamaha končí na Dakaru i v MS dálkových rally

Yamaha oznámila překvapivou zprávu, že její tovární tým už nepojede Rally Dakar, ani seriál FIM Cross-Country Rally World Championship. Do saúdskoarabské Džiddy, kde letos skočil 44. ročník Dakaru, přitom dojeli jezdci týmu Monster Energy Yamaha Rally Adrien van Beveren (Francie) a Andrew Short (USA) na celkovém čtvrtém a osmém místě. Tedy žádný neúspěch. 

Yamaha má v historii Dakaru hluboký zářez. Je jedinou značkou, která se na této pouštní rally objevuje od samotného začátku. V úplně prvním ročníku v roce 1979 zvítězil Francouz Cyril Neveu v sedle Yamahy XT500, triumf obhájil hned v příštím roce. Pak přišly časy dakarské legendy Stéphane Peterhansela, který zaznamenal šest vítězství pro Yamahu v 90. letech, další přidal Ital Edi Orioli. Když se Dakar přesunul na jihoamerický kontinent, hvězdami tří ladiček tam bývali Portugalec Hélder Rodrigues a Francouz Olivier Pain. Od roku 2015 Yamaha absolvovala Dakary na novém motocyklu WR450F Rally v barvách týmu Monster Energy Yamaha Rally. Několikrát se jeho jezdci přiblížili k celkovému pódiu, nejblíže triumfu byl Adrien van Beveren v roce 2018, když příšel o vítězství doslova pár kilometrů před cílem. Yamaha bude ale i nadále zastoupena v závodech dálkových rally, jenže na čtyřech kolech. V kategorii SSV bude podporovat závodníky se svým prototypovým projektem Yamaha YXZ1000.

Eric de Seynes, prezident a generální ředitel Yamaha Motor Europe: „Yamaha má dlouhou a bohatou historii na Rally Dakar, která začala v roce 1979 při vůbec prvním ročníku. A bez přerušení běží až do moderní éry. Je to také událost, pro kterou já osobně mám opravdovou vášeň. Dakaru se podařilo udržet blízko k jeho kořenům, i když se přestěhovala ze svého duchovního domova Afriky. Svět, ve kterém tento závod existuje, se ale výrazně změnil. Naši off-road zákazníci nyní mají jiná očekávání a hledají jiné produkty.  A pokud si je chceme udržet, musíme se o ně postarat. A z tohoto důvodu jsme se rozhodli ukončit naši dlouhou historii na dvou kolech na Rally Dakar a v mistrovství světa FIM Cross-Country Rally. Zároveň budeme posilovat naše odhodlání závodit na Dakaru s Yamahou YXZ1000R SSV. Naše případné budoucí angažmá na Dakaru by muselo mít užší spojení s našimi zákazníky a jejich aspiracemi. Čekáme také další rozvoj potenciálu našeho motocyklu Ténéré 700 směrem, který umožní jezdcům znovu objevit dobrodružnější stránku rally."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist