Tunisko: Písečná bouře, těžká havárie favorita

V písečných dunách Nafta, kde se natáčel film Hvězdné války, skončil třetí závod mistrovství světa dálkových rallye. Tuniskou soutěž zkomplikovala obrovská nepřízeň počasí a těžké zranění největšího favorita v soutěži motocyklů Chaleka Lopeze. Tuniskou rally nakonec vyhrál Portugalec Helder Rodrigues.

První etapa jubilejní třicáté Tuniské rally vedla mezi Tozeurem a Ksar Ghilanem měřila 263 kilometrů a v cíli byl první Portugalec Helder Rodrigues na Yamaze 450 před továrním jezdcem Aprilie Chilanem Franciscem Lopezem. V jižním Tunisku bylo horko jako v pekle, trať byla nesmírně těžká a spousta jezdc měla problémy s nagivací. Pak ale nastalo ještě drama. Silný vítr začal zvedat mraky písku a písečná bouře přiměla organizátory zrušit druhou 208 kilometrů dlouhou etapu okolo oázy Ksar Ghilane. Kvůli nulové viditelnosti nemohly vzlétnout vrtulníky. „Bezpečnost byla hlavní věc, kterou musíte mít na mysli. Snažili jsme se udělat maximum pro pokračování závodu, ale počasí prostě nejde poručit. Věříme, že podmínky už budou v příštích dnech na naší straně,“ uvedl člen organizačního týmu Stéphane Clair
Třetí etapa měřila 200 km a trať v dunových polích byla pořadateli označena jako jedna z nejtěžších etap celého podniku. V ní nakonec mezi motocyklisty triumfoval mladičký Polák Jakub Przygonski na KTM 450. Čtvrtý den Tuniské rally se charakter etapy tentokrát změnil. Po dvou dnech v písku a dunách čekaly na účastníky technické úseky na náhorních plošinách a v horách nad bivakem Ras El Oued. Šest kilometrů před cílem došlo k havárii a těžkému zranění největšího favorita v soutěži motocyklů, třetího z letošního Dakaru Chaleka Lopeze, údajně kvůli totálnímu vyčerpání z tepla. 
Jeho pád naštěstí viděl Polák Jakub Przygonski, který ihned zalarmoval záchranáře. Za chvíli dorazili na místo neštěstí i Helder Rodrigues a Španěl Jordi Viladoms (Yamaha 450). Jezdci poskytli nezbytnou první pomoc a počkali na lékaře. Chilský jezdec byl nakonec transportován vrtulníkem do nemocnice Djerba la Douce, kde u něj zjistili zlomenou nohu, zlomenou pravou ruku a silně pohmožděný hrudník. Jakub Przygonski k tomu uvedl: „Lopez mě dojel asi 50 mil po startu a pak jsme jeli více méně spolu. Rychlost byla velmi vysoká. K jeho nehodě došlo krátce před cílem. Byl jsem u něj ani ne za minutu. On už jen ležel nehybně na zemi. Okamžitě jsem spustil Iritrack. Když dorazil Helder Rodrigues, rychle jsme se domluvil na dalším postupu. Závodění bylo samozřejmě v tu chvíli odsunuto na vedlejší kolej.“ 
Noc pak strávili závodníci v bivaku v horách. Jelikož je tento bivak vzdálený necelých 100 km od libyjských hranic, celý závodní konvoj hlídala spousta vojáků, vojenské helikoptéry a také hummery. Pátá etapa měla 295 ostrých kilometrů a zavedla jezdce zpět do města Tozeur. Po chvilkovém vedení Poláka Przygonského už šel opět do čela Helder Rodrigues, který si pozici lídra udržel až do konce závodu. „Byl to skvělý a velmi intenzivní zážitek. Na takovou chvíli jsem čekal velmi dlouho. Rád bych poděkoval všem partnerům a lidem, kteří mi věřili. Teď jsem tady a musím hlavně poděkovat všem těmto lidem. Je jasné, že moje sezona začíná naplno. A je to velmi úspěšná příprava na Dakar 2012,“ uvedl v cíli Helder Rodrigues a druhý v cíli Jakub Przygonski dodal: „Nejprve bych rád pogratuloval Helderovi k jeho krásnému a zaslouženému vítězství. Dokázal získat náskok na úvod předposlední etapy. Bylo to těsné, ale stále mi chybí zkušenosti, abych se udržel na takovéto úrovni po celou délku soutěže. Jsem zejména potěšen, že podium doplňuje můj kolega z Orlen Teamu Jacek Czachor.“ Polák dojel druhý se ztrátou téměř deset minut. Kategorii quadů vyhrál Rus Dmitrij Petrov na hondě, do cíle dojely jenom tři čtyřkolky. 

Výsledky Tuniské rally - motocykly:

1. Helder RODRIGUES (Portugalsko) Yamaha 14:23:16 hod
2. Jakub PRZYGONSKI (Polsko) KTM +9:36 min
3. Jacek CZACHOR (Polsko) KTM +54:12 min
4. Jordi VILADOMS (Španělsko) Yamaha +56:23 min
5. Marek DABROWSKI (Polsko) KTM +1:09:02 hod
6. Manuel LUCCHESE (Itálie) Husaberg +4:04:52 hod
7 Anis NABLI (Tunisko) KTM + 5:10:02 hod
8 Phillipe PAGES (Francie) Yamaha + 6:12:47 hod

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist