Svitko míří na Dakar s nejvyššími ambicemi

Proti převaze plně vybavených továrních týmů bude na Rally Dakar 2017 opět bojovat nejlepší slovenský jezdec Štefan Svitko. Na posledním ročníku nejobtížnějšího závodu světa skončil na fantastickém druhém místě, jaké tedy může mít cíle do toho dalšího ročníku, který startuje už 2. ledna v Paraguayi, než absolutní vítězství?

„Vím, že šance existuje, chtěl bych zase nahoru," uvedl mnohonásobný endurový mistr Slovenska na své poslední tiskové konferenci před odletem do Jižní Ameriky. Svitko ale připomíná velkou vyrovnanost konkurence na předních místech. Rozdíly v Top 10 bývají čím dál menší, jen poslední vítěz Australan Toby Price na tovární KTM triumfoval s výraznějším náskokem: „Z první patnáctky může zvítězit kdokoli. Je těžké odhadovat, jestli já sám mám ještě rezervy. Na Dakaru 2016 jsem měl i pověstné štěstí, havaroval jsme jen dvakrát, a to nijak vážně. Pojedu tak, abych se vyvaroval chyb. Zbytečně jste prvních pět, šest etap v popředí, když pak absolvujete velký pád. Možná skončím pátý, desátý nebo patnáctý, ale uděláme maximum a uvidíme, jestli se nám podaří to, co si všichni přejeme. Toby Price je o dost rychlejší než ostatní, ale i on je jenom člověk. Má velký talent a má za sebou dobrý tým,“ rozebírá Svitko své ambice.

Svitko se připravoval v Chorvatsku, ve vojenských prostorech na Záhoří, kde musel dostat zvláštní povolení, v Tatrách si zvykal na vysokou nadmořskou výšku, se kterou se závodníci budou muset vyrovnávat hlavně v bolivijských etapách. V rámci přípravy odjel sedmidenní Sarros Rally v Řecku, kterou vyhrál takřka s hodinovým náskokem. Představil se také na Merzouga Rally, kde mu výsledek zkazila velká navigační chyba v předposlední etapě, ve které Štefan ztratil šest minut. Celkové druhé místo za Argentincem Kevinem Benavidesem (Honda) a před Francouzem Adrienem Van Beverenem (Yamaha) ale určitě lze považovat za velký úspěch (první trojka s Marcem Comou na spodním snímku).

Nevydařila se naopak Rallye OiLibya Maroc, kde Svitko dostal vysokou penalizaci, která ho odsunula do hloubi výsledkové listiny. Rally Dakar se na začátku příštího roku pojede podevété v Jižní Americe, na Svitka čaká osma účast. Na Dakar letos odletí 27. prosince. Od továrny KTM dostal novou motorku. Vzhledem k tomu, že ji dostal pozdě a navíc bylo špatné počasí, testoval ji jenom jeden den. Údajně disponuje lepším odpružením, je lehčí, s jednodušším ovládáním. Je nová, měla by mít výkonnější motor. Narozdíl od předcházejících modelů není před závody potřeba nic upravovat. Dokonce už byla nastříkaná v barbách Svitkova týmu Slovnaft. Tým ale na absolvoval  asi pouze sto kilometrů a hned jí musel naložit na cestu do Le Havre. Ani nestihli vyměnit olej. Svitko rovněž potvrdil, že měl nabídky i od jiných výrobců, značce KTM však chce být věrný. Od továrny také očekává větší podporu v Jižní Americe, než měl posledně.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist