Sunderland triumfoval na Abu Dhabi Desert Challenge

Britský jezdec Sam Sunderland z týmu Red Bull KTM Factory Racing vyhrál poměrně suverénně Abu Dhabi Desert Challenge, úvodní závod letošního seriálu 2017 FIM Cross Country Rallies World Championship. Vítěz lednové Rallye Dakar měl v cíli náskok přes šest minut na továrního jezdce Husqvarny Pabla Quintanillu z Chile.

Sunderland v lednu jako první Brit v historii vyhrál Dakar, potom, jak sám uvedl, pro neustálé rozhovory a promotérské akce vůbec neměl čas trénovat. Svezl se jen jednou, na Dubai Baja a hned v první etapě odstoupil pro poruchu. Na Abu Dhabi Desert Challenge už byl ale v Dubaji trvale žijící a trénující jezdec dokonale připraven. Vedl prakticky od úvodního měřeného speciálu až do konce. Po pěti dnech se jeho čas zastavil u čísla 18:14.32.5 hodiny.

Jeho tování KTM 450 Rally neměla jediný problém a navíc Sunderlandovi kryl záda jeho tovární kolega Rakušan Matthias Walkner. Bývalý motokrosový mistr světa už zaniklé třídy MX3 skončil nakonec třetí. Jelo se převážně ve velmi obtížných písečných dunách za teplot přes 40 stupňů Celsia. „Jsem šťastný, že jsem vyhrál tento těžký závod. Je vždy dobré splnit si cíl a mým cílem tady bylo vyhrát. Tým odváděl celý týden skvělou práci. Je to pro mne vlastně domácí závod, ale zvítězil jsem tady úplně poprvé, i když párkrát už jsem měl k triumfu hodně blízko,“ uvedl v cíli Sunderland, který letos na Abu Dhabi Desert Challenge vyhrál tři etapy.

Walkner ukázal neskutečnou vyrovnanost, když třikrát dojel třetí a jednou čtvrtý. Přiznal, že o lepší umístění ho možná připravila nervozita a chyby, které udělal v poslední etapě. Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team) obhajuje titul z loňského mistrovství světa dálkových soutěží. S druhým místem vyjádřil spokojenost. „Trasy a panoramata tady byly nádherné. Měl jsem dobrý pocit z jízdy, na motorce jsem měl správný feeling. Důležité pro mne je, že jsem zase získal po Dakaru zpět své sebevědomí. Věřím, že už se budeme do budoucna jen zlepšovat,“ řekl Jihoameričan. Češi v Dubaji v kategorii motocyklů nestartovali.

Pořadí Abu Dhabi Desert Challenge 2017:                                    

1. Sam Sunderland 18:14:32,5 hod.
2. Pablo Quintanilla  +6:13,7 min
3. Matthias Walkner  +8:16,1
4. Paulo Goncalves (PRT) Honda +11:10,3
5. Pela Renet (FRA) Husqvarna +14:50,8
6. Antoine Meo (FRA) KTM +1:09:00,6 h
7. Mohammed Al Balooshi (SAE) KTM +1:30:34,2
8. Mohammed Jaffer (SAE) KTM +2:54:48
9. Adam Tomiczek (POL) KTM +2:59:10,3
10. David McBride (GB) KTM +3:06:06,1

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist