Sanders odmítl vyhrát etapu, slaví Rodrigues a Hero

I takový je Dakar! Závodníci továrního týmu Gas Gas dosud vyhráli všechny dosavadní etapy 44. ročníku a dnes si jel pro jasné vítězství jejich jezdec Daniel Sanders. Ale před cílem Australan slezl z motorky a podle svých vlastních slov si udělal malý piknik. Možná měl i hlad, ale hlavně nechtěl vyhrát, aby zítra nemusel rozjíždět etapu, což bývá na Dakaru velmi ošidné. Triumf tak přenechal Portugalci Joaquimu Rodriguesovi. Historicky první úspěch tak slaví na Dakaru indická značka Hero. Po třetí etapě dál vede Brit Sam Sunderland na Gas Gasu.

Třetí etapa Rally Dakar 2022 musela být kvůli dešťům v regionu opět zkrácena a odjela se okolo Al Qaysumah. Všechny účastníky pouštního dobrodružství nejprve čekal ráno 214 km přejezd, pak vyjeli do 255 kilometrů dlouhého speciálu a nakonec přišlo 166 km bez měření kvůli návratu do bivaku. Vítěz včerejší etapy Španěl Joan Barreda (Monster Energy Hodna) opět doplatil na to, že musel rozjíždět etapu a téměř okamžitě nabral čtyřminutové manko. Po startu měřeného úseky začali zajíždět nejrychlejší časy Daniel Sanders, další Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory) a Joaquim Rodrigues (Hero Motosports Team Rally), k nim se pozdní přidali i obhájce z loňska Argentinec Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory) a Američan Skyler Howes (Husqvarna). Na 126. kilometru vedl Sanders o 35 sekund před Howersem, dalších deset sekund ztrácel Rodrigues.

Rozestupy nebyly v té chvíli velké, jako dvanáctý jel vedoucí muž průběžné klasifikace Sam Sunderland (Gas Gas) se ztrátou jen dvou minut a 28 sekund. Od začátku si dnes opět skvěle vedla čtveřice českých motorkářů. Martin Michek (ORION Moto Racing Group) byl na 126. kilometru osmnáctý, Jan Brabec (Strojrent) třicátý, Milan Engel (ORION Moto Racing Group) 42. a na 55. pozici byl zaznamenán David Pabiška (Jantar Team). O jedno umístění za Michkem byl Ital Danilo Petrucci. Ještě loni jezdec MotoGP musel včera odstavit na 115. kilometru svou porouchanou KTM a z pouště motocykl odstranil vrtulník. Mechanici ale nakonec opravili palivovou pumpu a Danilo se dnes ráno postavil znovu na start s penalizací přes 11 hodin. Podle serveru motorsport.com ho zachránila změna pravidel před startem letošního Dakaru.

Vítěz prologu a první etapy Australan Sanders pak vedl na všech dalších mezičasech, ale v závěru ztratil tři minuty kvůli již zmíněné "taktické" přestávce. Vítězství v etapě tak spadlo do klína Rodriguesovi. Před Sanderse se dostali ještě v cíli druhý Price, třetí americký nováček Mason Klein (Bas KTM) a čtvrtý Howes, kdysi jezdec týmu Ondry Klymčiwa. Martin Michek dnes ztratil pouze 5:27 minuty a obsadil skvělé 13. místo. Jan Brabec pokračuje ve výborných výkonech, ve třetí etapě z toho bylo 31. příčka.  Engel skončil o deset příček za ním. David Pabiška to stihl na konec první padesátky. V čele kategorie motorkářů po třetí etapě zůstává Sunderland, ale jen o 4 sekundy před neuvěřitelně vyrovnaně a bez chyb jezdícím Adrienem Van Beverenem. Francouz na tovární Yamaze dnes dojel devátý hned za loňským vítězem Kevinem Benavidesem, Sunderland byl až za Michkem sedmnáctý.

„Byla to rychlá speciálka, která se mi líbila. V polovině to byl velký mazec, nicméně držel jsem se a snažil se makat co nejvíc. Tentokrát to bylo trošku písčitý, malinko tvrdší povrch mezi kameny. V závěru také s řečištěm. Jsem rád, že jsem v cíli,“ tvrdil Michek, který se dostal v celkovém pořadí na 23. místo.. „Pět minut odstup na nejrychlejšího je naprosto skvělé.“ Jeho týmový kolega Milan Engel zajel 41. čas a v celkovém pořadí drží 32. příčku. V kategorii jezdců bez asistence je však na druhém místě za Litevcem Gelazninkasem. „Myslím, že mám na to ho ale porazit. Určitě je to můj cíl,“ dodal Engel, kterému více vyhovují techničtější pasáže a duny. „Doufám, že toho bude v příštích dnech více.“

Podobnou taktiku jako Sanders zvolili už v minulosti někteří jiní jezdci, sportovní to ale určitě není, spíš by si Dakar zasloužil změnit pravidla v tom, kdo má ráno povinnost rozjíždět etapy. „Dnes ráno to bylo opravdu rychlé, pak následovaly pěkné duny, které byly opravdu, opravdu dobré. Na prvních šedesáti kilometrech etapy jsem si udělal nějaký náskok. Motorka jela perfektně, nakonec jsem na to tlačil celou cestu, jak jsme si večer řekli na týmové poradě s Marcem Comou. Těsně před cílem jsem si sednul a udělal jsem si malý piknik. Čekal jsem tři minuty a hlídal jsem si čas. Věděl jsem, že jsem jel celý den opravdu dobré tempo a věděl jsem, že půjdu do vedení. Myslel jsem, že by nebylo špatné trochu zpomalit, být jednou trochu chytrý. Skončil jsem pátý v etapě, což znamená, že zítra nemusím otevírat trať. Čeká nás nejdelší etapa na Dakaru, já chci startovat trochu zezadu a dojíždět kluky před mnou. Bylo by skvělé mít další etapové vítězství, ale jsme tu dvanáct dní. A ne proto, abychom vyhráli každou etapu. Už druhý den se mi stalo, že jsem ztratil třicet minut, když jsem rozjížděl etapu. Takže jo, musíme to hrát trochu chytřeji.“ Jeho slova nechtěně potvrdil Joan Barreda. Španěl dnes měl tu čest rozjíždět etapu a dojel až 24., stejně ztratil Michek druhý den, když vyjížděl ze startu jako druhý. Sandersův taktický piknik už rozebírají všechna zahraniční motoristická média...  

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
SLAY přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist