Quadů ubývá, favoritem Dakaru je obhájce Andújar

Pouhých 21 jezdců na čtyřkolkách se postaví na start prologu Dakaru 2022 1. ledna v Džiddě. Také je bude čekat, stejně jako další stovky účastníků v jiných kategoriích, 12 obtížných, převážně v pouštních dunách vytyčených etap. Favority zůstávají Jihoameričané, počínaje argentinským obhájcem lednového triumfu Manuelem Andújarem. Čeští fanoušci budou věřit dvěma ostříleným jezdcům, Tomáši Kubienovi a Zdeňku Tůmovi. 

Úbytek jezdců v kategorii quad je značný, vždyť ještě v roce 2018 se čtyřkolkářů přihlásilo 49. Ale letos v lednu vidělo cíl už jen 11 účastníků Dakaru. Většinu startovního pole tvoří jezdci z Jižní Ameriky, kteří budou čelit konkurenci východoevropských jezdců a Francouzů. Z nich web dakar.com vyzdvihuje hlavně neustále se lepšího Poláka Kamila Wiśniewskiho, čtvrtého v konečném pořadí roku 2021. V silné francouzské výpravě by měl mít nejvíce ambicí Alexandre Giroud, jehož cílem jsou stupně vítězů. Latinoameričané skromně začínali během počátku jihoamerické éry Dakaru, s prvními úspěchy přibývali ve startovce výborní jezdci z Argentiny, Chile, Bolívie a Peru. Argentinští bratři Patronelliovi byli jednu dobu neporazitelní. K překvapení všech ani po přestěhování Dakaru do Saudské Arábie převaha Jihoameričanů neskončila, Ignacio Casale vyhrál ročník 2020 a Manuel Andújar ročník 2021.

Zatímco prvně jmenovaný Chilan od té doby přešel na náklaďák, aby hledal nové výzvy, argentinský obhájce je v nejlepší pozici, aby si titul udržel poté, co letos vyhrával všude, kam přijel, včetně obtižné a prestižní Marocké rally. Andújar jde jenom dopředu, na své prvním Dakaru skončil 29., o rok později už byl pátý, pak čtvrtý a nakonec i první se dvěmi etapovými vítězstvími na svém kontě. Letos v lednu ho na pódium doprovodili Chilan Giovanni Enrico a Argentinec Pablo Copetti, nyní závodící s americkým pasem. I tito dva jezdci by rádi zamířili v Saudské Arábii mezi TOP 3. 

I jezdci z východní Evropy od oficiálního založení kategorie čtyřkolek na Dakaru dokázali dominovat, vzpomeňme na českou legendu Josefa Macháčka. Kdo jsou jeho nástupci? Polák Kamil Wiśniewski pokračuje ve svém vzestupu, v lednu skončil čtvrtý. Čech Tomáš Kubiena, který byl v minulém celkovém pořadí hned za ním, je také podle dakar.com hrozbou pro pódium. Rovněž Litevec Laisvydas Kancius, sedmý při svém debutu v roce 2021, ukazuje slibné záblesky talentu, když na jarní Andalucía Rally skončil čtvrtý. Francouzský prapor bude třímat Alexandre Giroud, který po čtyřech etapových vítězstvích v roce 2021 skončil celkově druhý. Sekundovat by mu mohl Sébastien Souday, který se vrací po přestávce a v roce 2020 byl šestý.  

Devětačtyřicetiletý český čtyřkolkář Zdeněk Tůma na Rally Dakar míří počtvrté, ale po roční odmlce. Při poslední účasti vybojoval jezdec týmu BARTH Racing v lednu 2020 deváté místo. Tentokrát chce v Saúdské Arábii ještě víc. „Ideální by samozřejmě bylo dojet první, ale to by se muselo všechno maximálně sejít. Mým cílem je být do pátého místa,“ prozradil rodák z Českého Krumlova. Všichni jezdci pojedou na stroji Yamaha Raptor. „Jedem prakticky všichni na stejné mašině, protože žádná jiná neprojde nastavenými parametry. Je to fér. Záleží hlavně na umění jezdce a samozřejmě taky trochu na štěstí. Jen my Evropani máme drobet nevýhodu, protože nemůžeme jezdit a trénovat na dunách,“ míní Tůma.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist