Marocká rally začala frontálním útokem Hondy

Španělský jezdec Joan Barreda na Hondě CRF450 Rallye měl nejvydařenější start do Marocké rally, posledního závodu seriálu mistrovství světa dálkových soutěží, který je zároveň poslední velkou oficiální přípravou na blížící se Dakar 2014. Za druhým Marcem Ćomou (KTM) dojeli další jezdci Hondy.

Podnik s oficiálním názvem OiLybia Rally of Morocco se skládá ze šesti etap, 2051 kilometrů, ze kterých 1517 kilometrů je součástí měřených úseků. Soutěž je druhou nejdůležitější a nejobtížnější po Dakaru a tomu také napovídá účast. Mezi motocyklisty se přihlásilo 70 jezdců z dvaceti států, kteří pojedou na strojích osmi různých značek. Celkem prošlo přejímkami 280 závodníků ve všech kategoriích, včetně aut a quadů, podnik bude pokrývat 70 novinářů. Seriál World Championship Cross-Country Rallies 2013 vedl před poslední soutěží obhájce titulu Španěl Marc Coma na KTM, který měl ale náskok pouhých tří bodů na Portugalce Paula Gonçalvese (Honda). Ten poměrně překvapivě vyhrál zatím poslední závod MS Rally Sertões v Brazílii. Třetí v průběžném pořadí šampionátu, Polák Jakub Przygonski (KTM), má už takovou bodovou ztrátu, že nemůže zasáhnout do boje o titul. Pokusí se tedy podle vlastních slov alespoň vyhrát jednu, dvě etapy.
Comu podpoří na těžkých písečných tratích na jihu Maroka velký tým spolujezdců, sestávající z Portugalce Rubena Farii, Jihoafričana Riaana Van Niekerka, Australana Bena Grabhama a hlavně famózního Američana Kurta Caselliho, který má za sebou Šestidenní na Sicílii. V trochu jiných barvách a také na starším modelu motocyklu KTM jede populární Chilan Chaleco Lopez.  Yamaha vyslala do pouště Francouze Oliviera Paina a Nizozemce Franse Verhoevena, Francouz Cyril Despres se bude po přechodu z KTM k Yamaze na obhajobu dakarského triumfu připravovat samostatně. Také Sherco dává najevo, že se s ním musí po úspěších v klasickém endurovém mistrovství světa počítat a v Maroku se spolehne na služby Francouze Alaina Duclose, kterého podpoří další tři jezdci. V několika soukromých týmech se uvedou Italové, z nichž největší ambice má asi ENI Team s Oscarem Pollim.  Samostanou kapitolou pak je Honda s novými stroji Honda CRF450 Rally. Kromě již zmíněného Paula Gonçalvese do bojů vyrazí těžkými testy v kalifornské poušti zocelení Portugalec Hélder Rodrigues, Brit Sam Sunderland, Argentinec Javier Pizzolito a Španěl Joan Barreda. „Všechno je připraveno, přejímky jsou úspěšně za námi, nové motocykly jsou v bivaku. V Japonsku, ale i v Evropě udělali inženýři, technici a  mechanici během jejich přípravy obrovský kus práce a našim jediným cílem je tady v Maroku vyhrát,“ nechal se slyšet před startem Helder Rodrigues.
První etapa měla start v Zagoře a nazývala se Písky Cheggagy. V sedm ráno tamního času vyjeli první motocyklisté z bivaku, čekalo je 77 kilometrů na start speciálu, který měřil 203 kilometrů. Den pak zakončili přesunem dlouhým 65 kilometrů zpátky do bivaku. Podle organizátorů byly na trati nejprve menší duny, které ale s odjetými kilometry stále narůstaly. Navigačně těžký měl být úsek okolo Oued Draa. Poušť a náhorní plošinu Cheggaga měli účastníci projet od jihozápadu na severovýchod. Na závěr měly přijít pěkné přejezdy různých údolí. Ještě před samotným startem Polák Jakub Przygonski onemocněl tak vážně (spekuluje se o těžké žaludeční chřipce), že nebyl schopen nastoupit na start a podle posledních zpráv odletěl zpátky do vlasti.
Marocká rally začala mohutným útokem Hondy. Bývalý motokrosař Joan Barreda, který už několik let zdařile čeří vodu v dálkových rally, nasadil zběsilé tempo. Nikdo mu nestačil a Španěl prakticky vedl od začátku až do cíle. Na konci dne měl náskok na druhého Comu přes tři minuty. Za trojnásobným vítězem Dakaru se seřadili další jezdci Hondy v pořadí Goncalves a Rodrigues. Na prvním way pointu byli jezdci Hondy dokonce na prvních třech místech průběžného pořadí, ale pak začal zrychlovat Coma a dostal se ve výsledkové listině mezi ně. Rodrigues pak přiznal, že v průběhu dne trochu zpomalil. "Nechtěl jsem příliš riskovat, soutěž je to velmi dlouhá a každá chyba se počítá. Navíc jsme měli velké problémy s oblaky prachu, který vířili závodníci jedoucí před námi," řekl Portugalec, který ztratil na vítěze přes šest minut. Barreda dodal, že si tak skvělý návrat do seriálu nepředstavoval ani v těch nejbujnějších snech. "Jsem velmi potěšen tím, jak mi to šlo v první etapě. Našel jsem brzy parádní rytmus a ikdyž jsem zabloudil na prvním přejezdu dun a musel se asi minutu vracet, mé vítězství to neohrozilo". A ještě vyjádření druhého Comy: "Dalo by se říct, že vše jde podle plánu. S průběhem prvního dne jsem spokojen a jízda na nové KTM 450 Rally je opravdové potěšení. Teď se musíme zaměřit na to najít limity tohoto motocyklu a dále ho vyvíjet. Celý tým dnes odvedl dobrou práci, etapa to byla velmi složitá, hlavně kvůli obtížné navigaci. Zítra to bude úplně jiné. Pojede se po cestách plných kamenů, bude to technicky a fyzicky velmi náročné. Plné soustředění bude nezbytné."  Další jezdec KTM Kurt Caselli sice ještě figuruje v klasifikaci na desátém místě, ale dostal 20minutovou penalizaci za to, že minul way point a propadne se až na pozici sedmnáctou.  
 

Pořadí v 1. etapě:

1 Joan Barreda ESP HONDA Team HRC Monster Energy 02:25'40
2 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory + 03'09
3 Paulo Goncalves PRT HONDA Team HRC Monster Energy +03'28
4 Helder Rodrigues PRT HONDA Team HRC +06'13
5 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +09'17
6 Javier Pizzolito ARG HONDA Team HRC +10'32
7 Sam Sunderland ENG HONDA Team HRC +11'09
8 Alain Duclos FRA SHERCO Sherco Rally Factory +11'53
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +12'11
10 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +18'52

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist