KTM na Dakar v plné síle, s Pricem i Walknerem

Favorit všech favoritů – tovární tým Red Bull KTM Racing – představil svou šestičlennou squadru pro 41. ročník Rally Dakar. A jsou mezi nimi i jména největších hvězd dálkových soutěží  Sam Sunderland, Toby Price nebo obhájce dakarského triumfu Matthias Walkner. Nejobtížnější závod světa startuje už 7. ledna 2019 v peruánské Limě.
 

Jezdci na KTM vyhráli sedmnáct posledních ročníků Dakaru a je jasné, že do Jižní Ameriky cestující s jediným cílem – vyhrát poosmnácté. Mezi sextetem jezdců na speciálně připravených motocyklech KTM 450 Rally jsou tři zkušení borci, kteří už na Dakaru něco dokázali. V Dubaji žijícího Brita Sunderlanda, Australana Price a Rakušana Walknera doplní v lednu příštího roku v peruánských dunách velmi zkušený portugalský matador Mario Patrao, bezkonkurenčně nejlepší žena mezi motocyklovými vytrvalci Španělka Laia Sanz a mladičký Luciano Benavides. Odborníci nejvíce sázejí na Tobyho Price, letošního mistra světa dálkových soutěží a vítěze Dakaru z roku 2016. Australan jel jubilejní 40. ročník s ne zcela doléčeným zraněním nohy a přesto dokázal skončit celkově jako třetí se ztrátou 23 minut na vítěze a týmového kolegu Matthiase Walknera. O Rakušanovi připravujeme před startem Dakaru samostatný článek. O převaze továrních jezdců KTM v roce 2018 svědčí i konečné čtvrté místo francouzského endurového mistra světa Antoine Mea.

Jednatřicetiletý Toby Price je rád, že tentokrát letí do Jižní Ameriky úplně zdráv: „Rok 2018 byl pro mě až neuvěřitelný. Pódiový finiš na Dakaru poté, co jsem sotva slezl z operačního stolu, byl velkým úspěchem .Mistrovství světa dálkových soutěží pro mě nezačalo, jak bych si představoval, ale byl jsem schopen se dát dohromady, zůstal jsem vyrovnaný a výsledky nakonec přišly. Všechno do sebe zapadlo na Rally Maroko, tam už jsem jel naplno a doufám, že takový výkon zopakuju i v Peru. Bude to takový divný Dakar, krátký, v jediné zemi a podle map se pojede přes 70 procent tras v dunách. Ale bude to zase pořádná výzva a na odpočinek nebude moc času. V minulosti byly etapy, kdy sis mohl nastavit svoje tempo, nemusels vyloženě bláznit a přesto si zajel dobrý výsledek tím, že ses soustředil na navigaci a jel klidně a koncentrovaně. Takové etapy tam tentokrát nebudou, možná s výjimkou začátku té úplně první. ”

Sunderland letos v lednu Dakar nedokončil kvůli zranění. Rychle byl ale zpátky v sedle a v prvním závodě mistrovství světa v Abu Dhabi už bojoval o vítězství. Pak se ale zase zranil v Chile a několik měsíců neseděl na motorce. Vrátil se právě včas, aby svou formu otestoval v Maroku. Vyhrál tam etapu a od té doby už se zaměřil spíš jen na zlepšování fyzičky. „Start Dakaru se rychle blíží a já se cítím opravdu dobře. Myslím, že jsem dost rychlý a pokročil jsem v navigaci. Vím, že v Peru to bude velmi vysilující, a tak jsem každý den v tělocvičně, abych se dostal do nejlepší fyzické formy. Čeká nás deset dní jen v dunách, v takovém terénu jezdím rád. V Peru se mi vždy dařilo. Na Dakaru se ale může stát cokoli a nelze dopředu předvídat vývoj závodu a výsledky, ” uvedl Sam Sunderland.

Dvaačtyřicetiletý Portugalec Mario Patrao pojede svůj šestý Dakar. Nejlepší umístění zaznamenal v roce 2016, kdy skončil v konečné klasifikaci třináctý. A to jel v marartonské třídě bez povolené asistence, kterou suverénně vyhrál. Naposledy mu start na Dakaru znemožnil na poslední chvíli zánět slepého střeva. Třiadvacetiletý Benavides se na Dakaru představí podruhé, letos v lednu vzdal v desáté etapě. Jeho cílem bude sbírat zkušenosti, on sám si troufá na celkové umístění do první desítky, což by bylo velké překvapení. Luciano je klasická lehká váha, měří 173 cm a váží 70 kilogramů. Jeho starší bratr Kevin Benavides je hvězdou továrního týmu Hondy, v roce 2018 skončil na Dakaru jako druhý.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
cechradovan přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist