Jezdci tovární Hondy chtějí na Dakaru diktovat tempo

Američan Ricky Brabec, Francouz Adrien Van Beveren a Chilané Pablo Quintanilla s José Ignaciem Cornejem byli přihlášeni na startovní listinu Rally Dakar 2023 v barvách týmu Monster Energy Honda. Všichni do jednoho jsou podle manažera týmu Rubena Farii odhodláni udávat na nejtěžší motoristické soutěži tempo a sebevědomě zahájit další ročník seriálu mistrovství světa FIM Cross Country Rally.

Cíle sice neskromné, ale Honda má na čem stavět. Její dakarské tažení začalo v roce 1982 vítězstvím Francouze Cyrila Neveua. Čtyři další triumfy dobyli v 80. letech opět Neveu, Edi Orioli  a již zesnulý Gilles Lalay. A nedávno stroj Honda CRF 450 Rally dovezli vítězně do cíle Ricky Brabec (2020) a Argentinec Kevin Benavides (2021), který už mezitím přestoupil ke KTM. Tým Monster Energy Honda má za sebou několik měsíců společné tvrdé práce, testování a tréninku v nejtěžších terénech světa. Jezdci, včetně toho nejmladšího Corneja, mají na Dakaru velké zkušenosti. Nováčkem v týmu bude pouštní specialista Adrien Van Beveren. Francouz celou svou kariéru spojil s Yamahou, která ale už tovární tým v Saudské Arábii nenasazuje. A párkrát Van Beveren měl k dakarskému triumfu velmi blízko. Vloni skončil v cíli čtvrtý, stejně jako například už v roce 2017.

Devětatřicetiletý Španěl Joan Barreda, dlouholetá hvězda Hondy, pojede podle svých vlastních slov svůj poslední Dakar ve vlastním soukromém Monster Energy JB Teamu, také ale na Hondě CRF 450 Rally. Bude to jeho dvanáctá účast v závodě. V lednu 2022 skončil celkově pátý. Dakar odstartuje v sobotu 31. prosince prologem, který rozhodne o pořadí na startu do etapy číslo jedna. V Saúdské Arábii se závod jede již čtvrtým rokem po sobě. Tentokrát se můžeme těšit na 14 etap, itinerář zahrnuje 70 procent nových měřených úseků. Rally odstartuje z pláží Rudého moře a skončí na píscích Arabského zálivu v Dammamu 15. ledna.

Generální manažer týmu Ruben Faria: „Zkušenosti a odhodlání. Tak lze definovat tým Monster Energy Honda pro Rally Dakar 2023. Tři naši jezdci jsou stejní, jaké jsme představili v minulém ročníku.Vítěz Dakaru z roku 2020 Ricky Brabec, Pablo Quintanilla, který byl v roce 2022 druhý , a José Ignacio Cornejo. Ten skončil čtvrtý v roce 2020. Od Marocké rally máme v sestavě také Adriena Van Beverena, který skončil na čtvrtém místě v letech 2017 a 2022. Je plně integrován do týmu a již ve svém druhém závodě nám přinesl vítězství na Andalucia Rally. Při započtení veškeré účasti našich jezdců mluvíme o 30 Dakarech – 10 jich odjel Pablo, sedm Ricky i Adrien a šest má na kontě Cornejo. To znamená za ta léta jistě mnoho zkušeností. Vím, že všichni naši jezdci jsou potenciálními vítězi Dakaru. Někteří tohoto cíle již dosáhli, jiní k němu měli velmi blízko. Jak ukazuje mapa příštího Dakaru, zdá se, že první dny povedou v podobných oblastech jako v roce 2020. Saúdská Arábie je dokonalou zemí pro milovníky rally v poušti, dlouhých vzdáleností mimo bězné vozovky a fanoušky obrovských úseků dun, kde navigační část může být rozhodující pro dobrý výsledek. Okamžik, na který všichni tak dlouho čekáme, je přede dveřmi a my se cítíme ve skvělé kondici, abychom čelili všem nástrahám a měli ty nejvyšší ambice! 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist