Jan Brabec a Štefan Svitko před startem Dakaru

Naprostá většina českých a slovenských účastníků 45. ročníku Dakaru se už leteckým speciálem přemístila do Saúdské Arábie, kde slavný pouštní závod netradičně odstartuje už 31. prosince krátkým prologem. Na palubě charterového letu byli i čeští motorkáři Martin Michek, Milan Engel (oba Orion Moto Racing Group), soukromníci Libor Podmol, Jan Brabec a David Pabiška, stejně jako čtyřkolkář Zdeněk Tůma (BARTH Racing).

Mezi české motorkáře startující na nastávajícím Dakaru se dá započítat i Petr Vlček. Američan s českými kořeny se po loňské navigátorské zkušenosti ve škodovce na Dakaru Classic vrací za řídítka motocyklu. Pojede se startovním člslem 63 v týmu Detyens na stroji KTM 450 Rally. Bývalý excelentní motokrosař Jan Brabec (Strojrent Racing) se ještě na začátku prosince připravoval v písečných dunách v dubajské poušti. "Cítím se dobře! Strávil jsem dva týdny v Dubaji se Štefanem Svitkem, trochu jsem si odpočinul o Vánocích a teď je čas na Dakar. Pojďme na to!  Dakar 2022 byl docela dobrý, i když jsem jel na, řekl bych 80%. Ve třech předchozích ročnících jsem měl nejrůznější problémy, jako explodující zadní pneumatiku a další věci. Ale výsledek byl pro mě docela dobrý. Chci i nadále usilovat o přibližně 20. místo. Sezóna byla dobrá. Skončil jsem šestý v seriálu W2RC, pak jsem získal třetí místo s francouzským týmem ve 24hodinovém závodě. Takže si myslím, že jsem připravený zajet dobrý Dakar. Trasa se mi líbí, i když tam bude strašná zima v raných fázích, zvláště na spojovacích úsecích! Ale líbí se mi, co nás čeká v pustině Empty Quarter," uvedl rodák z města Hustopeče u Brna pro oficiální web Dakaru.

Slovenští příznivci budou už tradičně fandit Štefanu Svitkovi (Slovnaft KTM). Čtyřicetiletý jezdec vyrazí do pouště už počtrnácté a po jasném vítězství na říjnovém Africa Eco Race má ty nejvyšší ambice. Mnohonásobný endurový mistr Slovenska se netají tím, že Dakar je pro něj vrchol sezóny. V Saudské Arábii ho bude tradičně doprovázet osvědčený mechanik Zlatko Novosád, v jeho týmu pokračuje i fyzioterapeut Jakub Kmeťko. „Dakar je pro mne nejvíc, všechno ostatní je trénink. Chci ukázat maximum, o ambicích se mi vykládá těžko. Od roku 2010 jsem měl různé výsledky a určitě nechci vypadnout v úvodních třech etapách. Nejedu tam proto, abych byl desátý," uvedl Svitko před odletem.

Na Dakaru dosáhl nejlepšího výsledku v roce 2016, když skončil na skvělém druhém místě. Časem podle vlastních slov nabral zkušenosti a rozvahu. „Na prvním Dakaru jsem havaroval dvakrát za etapu, měl jsem v roadbooku vykřičníky,ale i tak jsem nepřibrzdil. Bylo to nerozvážné. Po letech člověk zjistí, že je lepší být například osmý, než nezpomalit a padnout," soudí Svitko. Uvědomuje si, že od jeho debutu se na závodech zvýšila konkurence. „Zrychlilo se to, první desítku kdysi dělilo sedm hodin, dnes je to klidně do hodiny," srovnává jezdec, který už při svém debutu na Dakaru obsadil 13. příčku a byl nejúspěšnějším nováčkem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist