Honda zase Dakar nevyhrála, zkusí to opět za rok

Tým Monster Energy Honda neodjíždí z Dakaru 2019 moc spokojený. Tři tovární jezdci přetěžký závod nedokončili, Argentinec Kevin Benavides zatížený velkou penalizací skončil celkově dvanáctý. A tak jedinou radostí pro Hondu je opět po roce skvělý výkon chilského mladíčka Nacha Corneja, který byl dvakrát druhý v etapě a v konečné klasifikaci bral sedmou příčku.

Honda jela do Peru s jediným cílem – Dakar konečně vyhrát a ukončit 17 let trvající převahu továrny KTM. To se opět nepovedlo, naopak rakouská fabrika vyhrála poosmnácté. Navíc měla v TOP 3 tři jezdce, včetně vítězného Australana Tobyho Price. Co udělal tým Monster Energy Honda špatně? Podle mnohých odborníků Honda dobře vybrala sestavu. Tří zkušené hvězdy Portugalce Paula Gonçalvese, španělského rychlíka Joana Barredu a Američana Rickyho Brabce vhodně doplnila mladší a dravou krví – již zmíněnými Cornejem a Benavidesem. Během sezóny 2018 tým opakovaně triumfoval na událostech, jako jsou Rally Merzouga, Rally Atacama, Ruta 40 a Inca Challenge. Přesto největší motoristickou výzvu – vyhrát Dakar – tým opět nesplnil. „To, že jsme zase v cíli nezvedli nad naše hlavy bronzovou sošku tuarega, nás nemůže odradit. Příští rok se na Dakar vrátíme ještě silnější a ještě víc připravení. Dakar nám stále uniká, ale zůstává dále naším hlavním cílem. Letos se nám opět podařilo vybojovat etapová vítězství, velkou část závodu naši jezdci vedli a prokázalo se, že jsme jedním z nejlepších týmů v tomto sportu. Kromě určitého zklamání jsem ale zároveň hrdý na to, jak všichni v týmu bojovali a táhli za jeden provaz. Bohužel jsme museli čelit situacím, které jsou nepředvídatelné,“ uvedl prezident HRC Yoshishige Nomura.

Dakar 2019 přitom pro Monster Energy Honda začal skvěle. Barreda vyhrál první etapu a vedl celkově i po druhé. Ve třetí ale zapadl do velké písečné strže a navzdory hodinovému snažení z ní nebyl schopný vyjet. Štafetu týmu tak převzal Ricky Brabec a byl na čele i před osmou etapou, ve které ale musel vzdát pro zadřený motor. Goncalves měl těžkou havárii ve druhé polovině maratonu. Celou dobu velmi aktivní Bevavides mířil do první trojky, když jeho cestu zastavila tříhodinová penalizace. Kromě Corneja tak zvláštní uznání Hondy patří jejich oficiálnímu zastoupení v Jižní Americe. To dodalo nejen potřebné zázemí a všeobecnou pomoc, ale také sestavilo MEC Team. Z něj si ovace vysloužil hlavně Bolivijec Daniel Nosiglia, který v sedle Hondy CRF450 Rally dokončil Dakar 2019 na skvělém desátém místě.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
wario přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist